Штрајк упозорења у “ Метал “ а.д. Градишка

Штрајк упозорења у " Метал " а.д. Градишка

Дана 31.10.2017. године одржан је заједнички састанак синдикалног одбора на којем су присуствовали власник предузећа, Ermes Boninsegna, Тане Пеулић, предсједник Синдиката металске индустрије и рударства РС и Бошко Гргић, повјереник ССРС за синдикалну канцеларију Градишка.

Теме састанка су биле актуелна ситуација у предузећу, формирање нове цијене рада и исплата бруто плата радницима.

На састанку је донесен закључак да се слиједећи састанак одржи најкасније до 15.12.2017. године, а састанак и поред ургенције коју је синдикат предузећа упутио 14.12.2017. године није одржан.

Слиједећи захтјев за састанак, синдикални одбор упутио је 12.02.2018. године, а на коме је тебало разговарати о редовнијој уплати доприноса и повећању плате, и који је требало да се одржи у року од 15 дана од дана подношења захтјева. Ни овај састанак није одржан.

Синдикални одбор је упутио последњи захтјев за састанак 01.03.2018. године и одредио крајњи рок за одржавање састанка са руководством и власником предузећа до 09.03.2018. године.

Како је јасно да до састанка неће доћи, дана 09.03.2018. године синдикални одбор “ Метал “ а.д. Градишка је на састанку ком су присуствовали Тане Пеулић, предсједник Синдиката металске индустрије и рударства РС и Горан Савановић, Извршни секретар у регионалном синдикалном центру Бањалука донио Одлуку о ступању у штрајк упозорења, а у циљу испуњења следећих захтјева:

1. Исплата бруто плата
  2. Уплата здравственог осигурања у законском року
  3. Кориштење годишњег одмора из претходне године.

Штрајк упозорења биће одржан 12.03.2018. године у периоду од 14.00 до 15.00 часова.

МОР трипартизам " веома моћан противотров" за негативне политичке трендове и дискурс

МОР трипартизам “ веома моћан противотров“ за негативне политичке трендове и дискурс

Међународна сарадња
Међународна конференција рада завршена је 8. Јуна 2018. са поруком  генералног директора МОР –а , Гаја Рајдера, да се „његује, штити и практикује“ социјални дијалог. Трипартизам  који окупља владе, послодавце и раднике – „не само [опширније]