Статистички подаци за септембар 2018. године

Просјечна плата након опорезивања (нето плата) у Републици Српској исплаћена у септембру 2018. године износи 881,00 КМ и већа је за 29,00 КМ у односу на просјечну нето плату исплаћену у августу 2018. године.

Синдикална потрошачка корпа за септембар 2018. године износи 1.876,82 КМ и просјечна плата је покрива са 46,94%. Синдикална потрошачка корпа садржи трошкове за: прехрану, становање и комуналне услуге, текуће одржавање домаћинства, одјећу и обућу, хигијену и његу здравља, превоз, образовање и културу.

По дјелатностима, просјечне нето плате, однос плата и синдикалне потрошачке корпе и поређење са претходним мјесецом  је:

Просјечне плате по дјелатностима највише су у финансијским дјелатностима и дјелатности осигурања, гдје износе 1.421,00 КМ и мање су за 1,59% у односу на августовску плату, а најниже у административним и помоћним услужним дјелатностима и износе 589,00 КМ и веће су за 3,15% од просјечне нето плате исплаћене у августу 2018. године.

Укупне потрошачке цијене у септембру 2018. године у односу на август 2018. године веће су за 0,3%, а по намјени потрошње су:

• Храна и безалкохолна пића – веће су за 0,2%.
  • Алкохолна пића и дуван – мање су за 0,1%.
  • Одјећа и обућа – веће су за 3,3%.
  • Становање, вода, електрична енергија и др. енергенти – веће су за 0,7%.
  • Намјештај, покућство и редовно одржавање – мање су за 0,2%.
  • Здравство – веће су за 0,3%.
  • Превоз – веће су за 0,8%.
  • Комуникације – нису се мијењале.
  • Рекреација и култура – мање су за 0,5%.
  • Образовање – нису се мијењале.
  • Ресторани и хотели – нису се мијењале.
  • Остала добра и услуге – мање су за 1,6%.

* Кориштени подаци Завода за статистику РС

Савез синдиката Републике Српске упутио Влади РС захтјев за повећање најниже плате на 500 КМ

Из Савеза синдиката Републике Српске данас је Влади РС упућен званичан захтјев за повећање најниже плате у Републици Српској на 500 КМ. Иако је Савез синдиката Републике Српске као одговоран социјални партнер иницирао одржавање сједнице [опширније]

Синдикална потрошачка корпа за новембар 2018. године 1886,86 КМ