Статистички подаци за септембар 2017. године

Просјечна нето плата у Републици Српској исплаћена у септембру 2017. године износи 830,00 КМ и у односу на просјечну плату исплаћену у августу 2017. године мања је за 2,00 КМ.
Синдикална потрошачка корпа за септембар 2017. године износи 1.858,12 КМ и просјечна плата је покрива са 44,67%. Синдикална потрошачка корпа садржи трошкове за: прехрану, становање и комуналне услуге, текуће одржавање домаћинства, одјећу и обућу, хигијену и његу здравља, превоз, образовање и културу.
По дјелатностима, просјечне нето плате, однос плата и синдикалне потрошачке корпе и поређење са претходним мјесецом је:

Просјечне плате по дјелатностима највише су у финансијским дјелатностима и дјелатности осигурања, гдје износе 1.305,00 КМ и веће су за 0,38% у односу на августовску плату, а најниже у дјелатности пружања смјештаја, припреме и послуживања хране, хотелијерство и угоститељство и износе 543,00 КМ и мање су за 3,55% у односу на плату исплаћену у августу 2017. године.

Укупне потрошачке цијене у септембру 2017. године у односу на август 2017. године веће су за 0,3%, а по намјени потрошње су:

Храна и безалкохолна пића – веће су за 0,3%.
Алкохолна пића и дуван – мање су за 0,5%.
Одјећа и обућа – веће су за 3,0%.
Становање, вода, електрична енергија и др. енергенти – веће су за 0,1%.
Намјештај, покућство и редовно одржавање – веће су за 0,4%.
Здравство – веће су за 0,1%.
Превоз – веће су за 0,3%.
Комуникације – нису се мијењале.
Рекреација и култура – нису се мијењале.
Образовање – нису се мијењале.
Ресторани и хотели – нису се мијењале.
Остала добра и услуге – нису се мијењале.

* Кориштени подаци Завода за статистику РС

Свечана академија, Вијећница Банског двора Бањалука, 17.12.2018. у 16.00 часова

Грански синдикати
Поводом одласка 52. групе дјеце из Републике Српске и Федерације БиХ на једноипомјесечни одмор и опоравак на Сицилију и Сардинију, у понедјељак 17. децембра 2018. године, са почетком у 16,00 часова, у Вијећници Банског двора [опширније]