Статистички подаци за октобар 2018. године

Просјечна плата након опорезивања (нето плата) у Републици Српској исплаћена у октобру 2018. године износи 884,00 КМ и већа је за 3,00 КМ у односу на просјечну плату након опорезивања (нето плату) исплаћену у септембру 2018. године.

Синдикална потрошачка корпа за октобар 2018. године износи 1.889,86 КМ и просјечна плата је покрива са 46,78%. Синдикална потрошачка корпа садржи трошкове за: прехрану, становање и комуналне услуге, текуће одржавање домаћинства, одјећу и обућу, хигијену и његу здравља, превоз, образовање и културу.

По дјелатностима, просјечне нето плате, однос плата и синдикалне потрошачке корпе и поређење са претходним мјесецом  је:

Просјечне плате по дјелатностима највише су у финансијским дјелатностима и дјелатности осигурања, гдје износе 1.359,00 КМ и мање су за 4,36% у односу на септембарску плату, а најниже у дјелатности пружања смјештаја, припреме и послуживања хране, хотелијерство и угоститељство и износе 594,00 КМ и веће су за 0,34% од просјечне плате након опорезивања (нето плате) исплаћене у септембру 2018. године.

Укупне потрошачке цијене у октобру 2018. године у односу на септембар 2018. године веће су за 1,3%, а по намјени потрошње су:

• Храна и безалкохолна пића – мање су за 0,5%.
  • Алкохолна пића и дуван – мање су за 0,2%.
  • Одјећа и обућа – веће су за 0,4%.
  • Становање, вода, електрична енергија и др. енергенти – веће су за 9,9%.
  • Намјештај, покућство и редовно одржавање – мање су за 0,1%.
  • Здравство – веће су за 0,1%.
  • Превоз – веће су за 1,0%.
  • Комуникације – нису се мијењале.
  • Рекреација и култура – нису се мијењале.
  • Образовање – нису се мијењале.
  • Ресторани и хотели – нису се мијењале.
  • Остала добра и услуге – веће су за 0,4%.

* Кориштени подаци Завода за статистику РС

Будућност социјалног дијалога у промјењивом свијету рада региона западног Балкана, Београд 10 - 12. децембар

“ Будућност социјалног дијалога у промјењивом свијету рада региона западног Балкана “ , Београд 10 – 12. децембар

Међународна сарадња