Статистички подаци за новембар 2018. године

Просјечна плата након опорезивања (нето плата) у Републици Српској исплаћена у новембру 2018. године износи 880,00 КМ и мања је за 4,00 КМ у односу на просјечну плату након опорезивања (нето плату) исплаћену у октобру 2018. године.

Синдикална потрошачка корпа за новембар 2018. године износи 1.888,86 КМ и просјечна плата је покрива са 46,59%. Синдикална потрошачка корпа садржи трошкове за: прехрану, становање и комуналне услуге, текуће одржавање домаћинства, одјећу и обућу, хигијену и његу здравља, превоз, образовање и културу.

По дјелатностима, просјечне нето плате, однос плата и синдикалне потрошачке корпе и поређење са претходним мјесецом  је:

Просјечне плате по дјелатностима највише су у финансијским дјелатностима и дјелатности осигурања, гдје износе 1.379,00 КМ и веће су за 1,47% у односу на октобарску плату, а најниже у дјелатности пружања смјештаја, припреме и послуживања хране, хотелијерство и угоститељство и износе 599,00 КМ и веће су за 0,84% од просјечне плате након опорезивања (нето плате) исплаћене у октобру 2018. године.

Укупне потрошачке цијене у новембру 2018. године у односу на октобар 2018. године нису се мијењале, а по намјени потрошње су:

• Храна и безалкохолна пића – мање су за 0,4%.
  • Алкохолна пића и дуван – веће су за 0,2%.
  • Одјећа и обућа – веће су за 0,3%.
  • Становање, вода, електрична енергија и др. енергенти – веће су за 0,5%.
  • Намјештај, покућство и редовно одржавање – веће су за 0,5%.
  • Здравство – нису се мијењале.
  • Превоз – веће су за 0,1%.
  • Комуникације – нису се мијењале.
  • Рекреација и култура – мање су за 0,1%.
  • Образовање – нису се мијењале.
  • Ресторани и хотели – нису се мијењале.
  • Остала добра и услуге – веће су за 0,1%.

* Кориштени подаци Завода за статистику РС

" Радићемо са нашим социјалним партнерима и на повећању плата " , предсједница РС Жељка Цвијановић, 18.03.2019. године

“ Радићемо са нашим социјалним партнерима и на повећању плата “ , предсједница РС Жељка Цвијановић, 18.03.2019. године

У Бањалуци је одржан састанак предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, руководством Владе Српске и предсједницима парламентарних странака које чине већину у Народној скупштини. Предсједница Српске је рекла да [опширније]