Статистички подаци за новембар 2017. године

Просјечна нето плата у Републици Српској исплаћена у новембру 2017. године износи 832,00 КМ и у односу на просјечну плату исплаћену у октобру 2017. године већа је за 1,00 КМ.

Синдикална потрошачка корпа за новембар 2017. године износи 1.877,14 КМ и просјечна плата је покрива са 44,32%. Синдикална потрошачка корпа садржи трошкове за: прехрану, становање и комуналне услуге, текуће одржавање домаћинства, одјећу и обућу, хигијену и његу здравља, превоз, образовање и културу.

По дјелатностима, просјечне нето плате, однос плата и синдикалне потрошачке корпе и поређење са претходним мјесецом  је:

Просјечне плате по дјелатностима највише су у финансијским дјелатностима и дјелатности осигурања, гдје износе 1.316,00 КМ и мање су за 0,23% у односу на октобарску плату, а најниже у дјелатности пружања смјештаја, припреме и послуживања хране, хотелијерства и угоститељства и износе 544,00 КМ и мање су за 3,03% у односу на плату исплаћену у октобру 2017. године.

Укупне потрошачке цијене у новембру 2017. године у односу на октобар 2017. године мање су за 0,1%, а по намјени потрошње су:

• Храна и безалкохолна пића – мање су за 0,7%.
  • Алкохолна пића и дуван – веће су за 0,1%.
  • Одјећа и обућа – нису се мијењале.
  • Становање, вода, електрична енергија и др. енергенти – нису се мијењале.
  • Намјештај, покућство и редовно одржавање – мање су за 0,1%.
  • Здравство – веће су за 0,4%.
  • Превоз – веће су за 0,4%.
  • Комуникације – нису се мијењале.
  • Рекреација и култура – веће су за 0,2%.
  • Образовање – нису се мијењале.
  • Ресторани и хотели – веће су за 0,1%.
  • Остала добра и услуге – веће су за 0,2%.

* Кориштени подаци Завода за статистику РС

Савез синдиката Републике Српске упутио Влади РС захтјев за повећање најниже плате на 500 КМ

Из Савеза синдиката Републике Српске данас је Влади РС упућен званичан захтјев за повећање најниже плате у Републици Српској на 500 КМ. Иако је Савез синдиката Републике Српске као одговоран социјални партнер иницирао одржавање сједнице [опширније]

Синдикална потрошачка корпа за новембар 2018. године 1886,86 КМ