Статистички подаци за новембар 2017. године

Просјечна нето плата у Републици Српској исплаћена у новембру 2017. године износи 832,00 КМ и у односу на просјечну плату исплаћену у октобру 2017. године већа је за 1,00 КМ.

Синдикална потрошачка корпа за новембар 2017. године износи 1.877,14 КМ и просјечна плата је покрива са 44,32%. Синдикална потрошачка корпа садржи трошкове за: прехрану, становање и комуналне услуге, текуће одржавање домаћинства, одјећу и обућу, хигијену и његу здравља, превоз, образовање и културу.

По дјелатностима, просјечне нето плате, однос плата и синдикалне потрошачке корпе и поређење са претходним мјесецом  је:

Просјечне плате по дјелатностима највише су у финансијским дјелатностима и дјелатности осигурања, гдје износе 1.316,00 КМ и мање су за 0,23% у односу на октобарску плату, а најниже у дјелатности пружања смјештаја, припреме и послуживања хране, хотелијерства и угоститељства и износе 544,00 КМ и мање су за 3,03% у односу на плату исплаћену у октобру 2017. године.

Укупне потрошачке цијене у новембру 2017. године у односу на октобар 2017. године мање су за 0,1%, а по намјени потрошње су:

• Храна и безалкохолна пића – мање су за 0,7%.
  • Алкохолна пића и дуван – веће су за 0,1%.
  • Одјећа и обућа – нису се мијењале.
  • Становање, вода, електрична енергија и др. енергенти – нису се мијењале.
  • Намјештај, покућство и редовно одржавање – мање су за 0,1%.
  • Здравство – веће су за 0,4%.
  • Превоз – веће су за 0,4%.
  • Комуникације – нису се мијењале.
  • Рекреација и култура – веће су за 0,2%.
  • Образовање – нису се мијењале.
  • Ресторани и хотели – веће су за 0,1%.
  • Остала добра и услуге – веће су за 0,2%.

* Кориштени подаци Завода за статистику РС

Извршни секретар Регионалног синдикалног центра Бањалука у посјети предузећу Водовод Србац

Активности у синдикалним организацијама
Данас је на позив предсједника синдикалне организације Водовод Србац Милована Добрњца колектив посјетио извршни секретар Регионалног синдикалног центра Бањалука Горан Савановић. Тема разговора био је текст новог предлога Правилника о дисциплинској и материјалној одговорности који [опширније]