Статистички подаци за јун 2018. године

Просјечна нето плата у Републици Српској исплаћена у јуну 2018. године износи 849,00 КМ и већа је за 2,00 КМ у односу на просјечну нето плату исплаћену у мају 2018. године.

Синдикална потрошачка корпа за јун 2018. године износи 1.879,73 КМ и просјечна плата је покрива са 45,17%. Синдикална потрошачка корпа садржи трошкове за: прехрану, становање и комуналне услуге, текуће одржавање домаћинства, одјећу и обућу, хигијену и његу здравља, превоз, образовање и културу.

По дјелатностима, просјечне нето плате, однос плата и синдикалне потрошачке корпе и поређење са претходним мјесецом  је:

Просјечне плате по дјелатностима највише су у финансијским дјелатностима и дјелатности осигурања, гдје износе 1.345,00 КМ и веће су за 2,44% у односу на мајску плату, а најниже у дјелатности пружања смјештаја, припреме и послуживања хране, хотелијерство и угоститељство и износе 559,00 КМ и на нивоу је просјечне нето плате исплаћене у мају 2018. године.

Укупне потрошачке цијене у јуну 2018. године у односу на мај 2018. године мање су за 0,2%, а по намјени потрошње су:

• Храна и безалкохолна пића – мање су за 0,8%.
  • Алкохолна пића и дуван – мање су за 0,2%.
  • Одјећа и обућа – мање су за 2,5%.
  • Становање, вода, електрична енергија и др. енергенти – веће су за 0,2%.
  • Намјештај, покућство и редовно одржавање – мање су за 0,1%.
  • Здравство – веће су за 0,2%.
  • Превоз – веће су за 1,0%.
  • Комуникације – нису се мијењале.
  • Рекреација и култура – мање су за 0,1%.
  • Образовање – нису се мијењале.
  • Ресторани и хотели – веће су за 0,2%.
  • Остала добра и услуге – мање су за 0,1%.

* Кориштени подаци Завода за статистику РС

Савез синдиката Републике Српске упутио Влади РС захтјев за повећање најниже плате на 500 КМ

Из Савеза синдиката Републике Српске данас је Влади РС упућен званичан захтјев за повећање најниже плате у Републици Српској на 500 КМ. Иако је Савез синдиката Републике Српске као одговоран социјални партнер иницирао одржавање сједнице [опширније]

Синдикална потрошачка корпа за новембар 2018. године 1886,86 КМ