Статистички подаци за јул 2017. године

Просјечна нето плата у Републици Српској исплаћена у јулу 2017. године износи 830,00 КМ и у односу на просјечну плату исплаћену у јуну 2017. године већа је за 2,00 КМ.
Синдикална потрошачка корпа за јули 2017. године износи 1.852,02 КМ и просјечна плата је покрива са 44,82%. Синдикална потрошачка корпа садржи трошкове за: прехрану, становање и комуналне услуге, текуће одржавање домаћинства, одјећу и обућу, хигијену и његу здравља, превоз, образовање и културу.
По дјелатностима, просјечне нето плате, однос плата и синдикалне потрошачке корпе и поређење са претходним мјесецом је:

Просјечне плате по дјелатностима највише су у финансијским дјелатностима и дјелатности осигурања, гдје износе 1.385,00 КМ и веће су за 6,54% у односу на јунску плату, а најниже у административним и помоћним услужним дјелатностима и износе 541,00 КМ и мање су за 2,87% у односу на плату исплаћену у јуну 2017. године.

Укупне потрошачке цијене у јулу 2017. године у односу на јуни 2017. године мање су за 0,3%, а по намјени потрошње су:
o Храна и безалкохолна пића – мање су за 0,7%.
o Алкохолна пића и дуван – веће су за 2,2%.
o Одјећа и обућа – мање су за 4,5%.
o Становање, вода, електрична енергија и др. енергенти – нису се мијењале.
o Намјештај, покућство и редовно одржавање – веће су за 0,2%.
o Здравство – веће су за 0,2%.
o Превоз – мање су за 0,5%.
o Комуникације – нису се мијењале.
o Рекреација и култура – веће су за 0,4%.
o Образовање – нису се мијењале.
o Ресторани и хотели – нису се мијењале.
o Остала добра и услуге – мање су за 0,1%.

* Кориштени подаци Завода за статистику РС

Трилатерални састанак Економско - социјалних савјета Републике Српске, Србије и Грчке, Београд, 25.03.2019. године

Трилатерални састанак економско – социјалних савјета Републике Српске, Србије и Грчке, Београд, 25.03.2019. године

Међународна сарадња