Статистички подаци за јануар 2018. године

Просјечна нето плата у Републици Српској исплаћена у јануару 2018. године износи 825,00 КМ и у односу на просјечну плату исплаћену у децембру 2017. године мања је за 10,00 КМ.

Синдикална потрошачка корпа за јануар 2018. године износи 1.883,46 КМ и просјечна плата је покрива са 43,80%. Синдикална потрошачка корпа садржи трошкове за: прехрану, становање и комуналне услуге, текуће одржавање домаћинства, одјећу и обућу, хигијену и његу здравља, превоз, образовање и културу.

По дјелатностима, просјечне нето плате, однос плата и синдикалне потрошачке корпе и поређење са претходним мјесецом је:

Просјечне плате по дјелатностима највише су у финансијским дјелатностима и дјелатности осигурања, гдје износе 1.302,00 КМ и мање су за 0,61% у односу на плату из децембра 2017. године, а најниже у дјелатности пружања смјештаја, припреме и послуживања хране, хотелијерство и угоститељство и износе 557,00 КМ и мање су за 5,11% у односу на плату исплаћену у децембру 2017. године.

Укупне потрошачке цијене у јануару 2018. године у односу на децембар 2017. године веће су за 0,2%, а по намјени потрошње су:

• Храна и безалкохолна пића – веће су за 0,8%.
  • Алкохолна пића и дуван – веће су за 3,8%.
  • Одјећа и обућа – мање су за 6,9%.
  • Становање, вода, електрична енергија и др. енергенти – веће су за 0,2%.
  • Намјештај, покућство и редовно одржавање – веће су за 0,2%.
  • Здравство – нису се мијењале.
  • Превоз – веће су за 0,3%.
  • Комуникације – нису се мијењале.
  • Рекреација и култура – мање су за 0,3%.
  • Образовање – нису се мијењале.
  • Ресторани и хотели – нису се мијењале.
  • Остала добра и услуге – мање су за 0,1%.

* Кориштени подаци Завода за статистику РС

Будућност социјалног дијалога у промјењивом свијету рада региона западног Балкана, Београд 10 - 12. децембар

“ Будућност социјалног дијалога у промјењивом свијету рада региона западног Балкана “ , Београд 10 – 12. децембар

Међународна сарадња