Статистички подаци за фебруар 2018. године

Просјечна нето плата у Републици Српској исплаћена у фебруару 2018. године износи 841,00 КМ и у односу на просјечну плату исплаћену у јануару 2018. године већа је за 16,00 КМ.

Синдикална потрошачка корпа за фебруар 2018. године износи 1.889,93 КМ и просјечна плата је покрива са 44,49%. Синдикална потрошачка корпа садржи трошкове за: прехрану, становање и комуналне услуге, текуће одржавање домаћинства, одјећу и обућу, хигијену и његу здравља, превоз, образовање и културу.

По дјелатностима, просјечне нето плате, однос плата и синдикалне потрошачке корпе и поређење са претходним мјесецом  је:

Просјечне плате по дјелатностима највише су у финансијским дјелатностима и дјелатности осигурања, гдје износе 1.354,00 КМ и веће су за 3,99% у односу на јануарску плату, а најниже у административним и помоћним услужнним дјелатностима и износе 556,00 КМ и мање су за 0,36% у односу на плату исплаћену у јануару 2018. године.

Укупне потрошачке цијене у фебруару 2018. године у односу на јануар 2018. године веће су за 1,2%, а по намјени потрошње су:

• Храна и безалкохолна пића – веће су за 1,1%.
  • Алкохолна пића и дуван – веће су за 0,1%.
  • Одјећа и обућа – мање су за 1,4%.
  • Становање, вода, електрична енергија и др. енергенти – веће су за 0,8%.
  • Намјештај, покућство и редовно одржавање – мање су за 0,2%.
  • Здравство – веће су за 0,2%.
  • Превоз – веће су за 6,0%.
  • Комуникације – мање су за 0,1%.
  • Рекреација и култура – мање су за 0,2%.
  • Образовање – нису се мијењале.
  • Ресторани и хотели – нису се мијењале.
  • Остала добра и услуге – нису се мијењале.

* Кориштени подаци Завода за статистику РС

Извршни секретар Регионалног синдикалног центра Бањалука у посјети предузећу Водовод Србац

Активности у синдикалним организацијама
Данас је на позив предсједника синдикалне организације Водовод Србац Милована Добрњца колектив посјетио извршни секретар Регионалног синдикалног центра Бањалука Горан Савановић. Тема разговора био је текст новог предлога Правилника о дисциплинској и материјалној одговорности који [опширније]