Статистички подаци за децембар 2018. године

Просјечна плата након опорезивања (нето плата) у Републици Српској исплаћена у децембру 2018. године износи 891,00 КМ и већа је за 11,00 КМ у односу на просјечну плату након опорезивања (нето плату) исплаћену у новембру 2018. године.

Синдикална потрошачка корпа за децембар 2018. године износи 1.891,78 КМ и просјечна плата је покрива са 47,10%. Синдикална потрошачка корпа садржи трошкове за: прехрану, становање и комуналне услуге, текуће одржавање домаћинства, одјећу и обућу, хигијену и његу здравља, превоз, образовање и културу.

По дјелатностима, просјечне нето плате, однос плата и синдикалне потрошачке корпе и поређење са претходним мјесецом  је:

Просјечне плате по дјелатностима највише су у финансијским дјелатностима и дјелатности осигурања, гдје износе 1.413,00 КМ и веће су за 2,47% у односу на новембарску плату, а најниже у умјетности, забави и рекреацији и износе 611,00 КМ и веће су за 0,49% од просјечне плате након опорезивања (нето плате) исплаћене у новембру 2018. године.

Укупне потрошачке цијене у децембру 2018. године у односу на новембар 2018. године мање су за 0,3%, а по намјени потрошње су:

• Храна и безалкохолна пића – веће су за 0,3%.
  • Алкохолна пића и дуван – веће су за 0,4%.
  • Одјећа и обућа – мање су за 4,6%.
  • Становање, вода, електрична енергија и др. енергенти – веће су за 0,1%.
  • Намјештај, покућство и редовно одржавање – мање су за 0,2%.
  • Здравство – веће су за 0,1%.
  • Превоз – мање су за 0,1%.
  • Комуникације – нису се мијењале.
  • Рекреација и култура – мање су за 0,1%.
  • Образовање – нису се мијењале.
  • Ресторани и хотели – нису се мијењале.
  • Остала добра и услуге – мање су за 0,6%.

* Кориштени подаци Завода за статистику РС

Преговори социјалних партнера о Општем колективном уговору, 20.02.2019. године, 13.00 часова

Најаве догађаја
У Административном центру Владе Републике Српске у Бањалуци, сутра 20. фебруара 2019 године ( сриједа), са почетком у 13,00 часова, одржаће се преговори социјалних партнера, Владе РС, Уније удружења послодаваца и Савеза синдиката Републике Српске,  [опширније]