Срећан Дан слободе медија – Синдикат медија и графичара Републике Српске

Срећан Дан слободе медија - Синдикат медија и графичара Републике Српске

Синдикат медија и графичара Републике Српске свим новинарима, уредницима, сниматељима и другим радницима медијских кућа честита Међународни дан слободе медија.

Тим поводом желимо свим колегама да сљедећи празник и сваки наредни обиљеже у што безбједнијем окружењу, радећи свој посао професионално и поштујући новинарске стандарде, а послодавцима да испоштују права својих радника и то им и омогуће.

Желимо да истакнемо колико је важно поправљање економског положаја новинара у Републици Српској, као првог и основног услова слободе. Новинари често немају никакву свијест да су и сами радници и да имају права као што их имају просвјетари, полиција или трговци, па се за њих ни не боре, а што њихови послодавци немилосрдно користе. О својим правима далеко више знају радници о којима свакодневно извјештавају или послодавцима који их израбљују, не схватајући да су често у једнако лошој или чак горој ситуацији.

Управо зато је данас готово немогуће причати о слободним медијима, зато што новинари живе и раде у окружењу пуном неизвијесности и борбе за голу егзистенцију, смишљајући како да зараде какву такву плату, а сачувају главе од металних шипки.

У таквом окружењу нема ни слободног ни квалитетног новинарства, а новинар је као никада раније рањив и подложан притисцима са свих страна.

Огроман број непријављених радника новинара раде и „за државу“ и за приватнике, а плате добијају у ковертама и преко фризираних путних налога. Формирање великог броја медија (говори се да их у БиХ има преко 1200, од чега око 1100 портала), уз минимална улагања, повезивање комерцијалних и политичких интереса, растућу концентрацију власништва и технолошко заостајање довели су новинаре у постојећу ситуацију из које могу да се извуку само и једино ако се удруже међусобно како би се заштитили од израбљивања.

Управо зато сматрамо да свој положај морамо и можемо поправљати свим силама, а да је основни начин и метод удруживање у струковна тијела и радничке организације.

Сидникат медија и графичара Републике Српске увијек је отворен за све колеге које желе да се прикључе и којима можемо помоћи.

Срећан нам Дан слободе медија!

Саопштење Синдиката медија и графичара Републике Српске (.пдф)

Регионални форум о платама, Београд, 16-17.јули 2019. године

Регионални форум о платама, Београд, 16-17. јули 2019. године

Међународна сарадња