СИНДИКАТ ЗДРАВСТВА И СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ РС

Синдикат здравства и социјалне заштите РС формиран је 12.03.1997. године. Прва Скупштина одржана је 1997. године када су изабрани чланови органа: Републичког одбора, Статутарне комисије и Надзорног одбора, те донесен Статут и Програм рада Синдиката.

За првог предсједника изабран је др Мирко Љубанић, који је функцију предсједника обављао до 2001. године. Те године одржана је Друга Скупштина Синдиката и за предсједника је изабран Миленко Гранулић, дотадашњи секретар Синдиката, који ту дужност обавља и сада.

Први колективни уговор за запослене у области здравства и социјалне заштите РС потписао је др Мирко Љубанић са ресорним министром здравља и социјалне заштите.

У преговорима представника Синдиката и Министарства здравља и социјалне заштите цијена рада за запослене у здравству и социјалној заштити 2001. године повећана је са 68 КМ на 80 КМ, 2004. године са 80 КМ на 95 КМ, да би 2009. године иста износила 135 КМ. То је представљало значајно побољшање материјалног положаја запослених. Међутим, у тражењу најбољих рјешења како би се кроз Колективни уговор регулисала сва специфична права запослених у здравству, 2008. године Синдикат здравства и социјалне заштите РС и Министарство здравља и социјалне заштите РС закључили су Посебан колективни уговор око чије примјене је било доста спорења, па чак и најаве штрајка упозорења, али исти никад није примијењен.

Након дуготрајних оспоравања и преговора, 2009. године донесен је Закон о платама запослених у области здравства РС, којим су радници данас незадовољни јер сматрају да им је онемогућено да у социјалном дијалогу договоре начин вредновања њиховог рада. Будући да је овај Закон у примјени и да има доста мањкавости, Синдикат се успио изборити да се нека питања, као што су: трошкови превоза, отпремнине, увећања плата по основу отежаних услова рада, јубиларне награде, вођење дисциплинског поступка и тд. регулишу кроз Посебни колективни уговор за запослене у области здравства и социјалне заштите РС, који је потписан 2009. године и, уз Закон о платама, је у примјени.

До свих права из рада и по основу рада, која данас имају запослени у здравству и социјалној заштити РС, дошло се кроз све видове синдикалне борбе. Захтјеви, који се нису могли реализовати кроз социјални дијалог, истицани су у штрајковима који су почели исказивањем незадовољства 2000. године, 2002. године, те 2009. године када је било случајева да су штрајкови у неким установама трајали и по неколико мјесеци.

Први и највећи скуп, који је проглашен скупом високог ризика, одржан је 2000. године на ,,Тргу крајине,, у Бањој Луци и окупио је око 7.000 здравствених радника из цијеле републике Српске. Пошто захтјеви нису испуњени услиједио је још већи притисак на Владу РС.

Долази и до закључавања здравствених установа по један сат и сваког дана још по један сат. Након пет дана постигнут је договор у вези истакнутих захтјева и штрајк је прекинут.

Значајно је истаћи да је 202. године организован штрајк здравствених радника који је трајао мјесец дана, а појединачне штрајкове организовале су синдикална организације, као нпр. Синдикална организација клиничког центра Бања Лука који је трајао ти мјесеца уз свакодневну шетњу Бањом Луком.

Штрајк синдиката јавног сектора, одржан у децембру 2002. године, остаће забиљежен као најмасовнији и најорганизованији штрајк у којем су учествовали и запослени у здравству и социјалној заштити РС.

Иако је у протеклом периоду било дезинтеграционих процеса, када се један дио запослених у здравству РС издвојио у посебан – Самостални синдикат, данас је Синдикат здравства и социјалне заштите РС једини, већински и репрезентативни Синдикат у здравству и социјалној заштити РС, са 10.500 чланова, организованих у 101 синдикалну организацију.

Синдикат здравства и социјалне заштите РС, почев од 2002. године, члан је Међународног синдиката јавних служби – PSI.

ВИЈЕСТИ
17.08.2017. године
ВЕЋИНА РАДНИКА У ЗДРАВСТВУ НЕ МОЖЕ ОВЈЕРИТИ ЗДРАВСТВЕНУ КЊИЖИЦУ

Предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске Миленко Гранулић тврди да је већина запослених радника у здравству суочена са проблемом немогућности овјеравања здравствених књижица.
" У већини здравствених установа у Републици Српској, те у болницама у Касиндолу и Добоју, запослени радници не могу да овјере здравствену књижицу због неуплаћеникх доприноса " рекао је Гранулић.
Он је рекао да синдикат тражи од Фонда здравственог осигурања Српске да под хитно омогући овјеравање здравствених књижица запосленим радницима у здравству Републике Српске, како би се могли лијечити.
" Не може се Фонд стављати изнад здравствених радника, већ мора дијелити њихову судбину. Не може шалтерски радник Фонда одређивати да ли је хитан или није хитан случај када радник запослен у здравству дође да овјери здравствену књижицу " , каже Гранулић.
Гранулић је рекао да синдикат неће више толерисати овако понашање Фонда према запосленим радницима у здравству Републике Српске, закључујући да је о овој проблематици јутрос упознао и ресорног министра Драгана Богданића.


Информативна служба

29.05.2017. године
ОДРЖАНА ШЕСТА СКУПШТИНА СИНДИКАТА ЗДРАВСТВА И СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ РС

Данас је у Теслићу одржана Шеста Скупштина Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске. Делегати Скупштине су усвојили Извјештај о раду за период 2017 – 2017.,Програм рада за период 2017-2021 и Статут овог Синдиката.
Изабрани су и чланови Репибличког одбора, Статутарне комисије и Надзорног одбора, а за предсједника овог Синдиката изабран је Миленко Гранулић.Информативна служба

19.04.2017. године
ОДРЖАН САСТАНАК РЕГИОНАЛНОГ ОДБОРА СИНДИКАТА ЗДРАВСТВА И СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ РС РЕГИЈЕ БИРАЧ

19.04.2017. године у Зворнику је одржан састанак регионалног одбора Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске регије Бирач. Састанку су присуствовали Предсједници синдикалних организација које дјелују у оквиру овог синдиката на регији Бирач.
На дневном реду су биле активности које се спроводе у оквиру редовних избора на свим нивоима синдикалног организовања, као и стање у здравственим установама не територији регије Бирач.
Састанку је присуствовао Предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске Миленко Гранулић.


Информативна служба

 
21.12.2016. године
Синдикат здравства и социјалне заштите

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
13.12.2016. године
КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ШТАМПУ СИНДИКАТА ЗДРАВСТВА И СОЦИЈААЛНЕ ЗАШТИТЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске, Миленко Гранулић са сарадницима, послије одржане сједнице Републичког одбора овог гранског синдиката, одржаће, сутра 13. децембра 2016. године, у 12,30 часова, конференцију за штампу на темe:

-ПРЕДНАЦРТ БУЏЕТА ЗА 2017 ГОДИНУ И ЕКОНОМСКИХ РЕФОРМИ РС 2017-2019 ГОДИНА

-НАЈАВЉЕНО СМАЊЕЊЕ ПЛАТА ЗАПОСЛЕНИМ У ОБЛАСТИ ЗДРАВСТВА И СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ РС ПО ОСНОВУ МИНУЛОГ РАДА СА 0,5 НА 0,3 ОДСТО


Информативна служба 
03.11.2016. године
Република Српска - Синдикат здравства

ТЕСЛИЋ, 2. НОВЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске Миленко Гранулић сматра да власти Републике Српске морају радити на побољшању материјално-социјалног положаја запослених радника у здравству Републике Српске.
„Мислим да људи у здравству Републике Српске морају бити адеквтно плаћени за свој рад, јер ћемо у противном врло брзо остати без стручњака и квалитетног кадра у овој области“, рекао је Гранулић Срни у паузи Регионалног Форума синдиката здравства и социјалне заштите о теми " Активности за заустављање одлива мозгова у здравству" који се одржава у Теслићу.
Он је рекао да ће Синдикат здравства и социјалне заштите у сарадњи са властима Републике Српске радити на спречавању одлива квалитетног кадра из здравственог система Републике Српске.
Гранулић каже да синдикат нема прецизне податке колико је квалитетног медицинског кадра и стручњака због лакшег запослења и бољег материјалног статуса отишло да ради у иностранство.
Он је рекао да је завршетак Форума предвиђен вечерас када ће бити усвојени одговарајући закључци.
У раду Форума учествује око 60 учесника из 11 земаља Европе.
Учесницима ће о теми говорити представник реномиране Болнице "Сарита" Кастен Бекер и активиста Синдиката "Вердија" из Њемачке Уве ОстендорФ.
/крај/ мис
 
02.11.2016. године

 
01.11.2016. године
РЕГИОНАЛНИ ФОРУМ СИНДИКАТА ЗДРАВСТВА

У Хотелу ,,Кардиал,, код Теслића, 2. новембра 2016. године, биће одржан Регионални форум синдиката здравства и социјалне заштите, на тему:

,,АКТИВНОСТИ ЗА ЗАУСТВЉАЊЕ ОДЛИВА МОЗГОВА У ЗДРАВСТВУ,,

Учесницима форума, одговоре на ово питање презентоваће Кастен Бекер, представник реномиране блинице ,,Сарита,, и Уве Остендорф, активиста Синдиката ,,Вердија,, оба из Њемачке.

Организатор форума је Синдикат здравства и социјалне заштите Републике Српске.

Позвани су медији да пропрате овај догађај и да о њему информишу јавност.


Информативна служба 
Бања Лука, 24.12.2012. године
Републички одбор Синдиката здравства и социјалне заштите РС

Материјални и социјални положај запослених у здравству и социјалној заштити Републике Српске, главне су теме, које су разматране на сједници Републичког одбора Синдиката здравства и социјалне заштите РС, одржане у суботу 22.децембра 2012. године у Дому синдиката у Бањалуци.

На сједници којом је предсједавао Миленко Гранулић, предсједник овог гранског синдиката, а којој су присуствовали ресорни министар Ранко Шкрбић и в.д. директора Фонда здравства Дарко Томаш, договорено је да се тематска сједница Владе и скупштинског одбора и Народне скупштине РС, које ће бити посвећене проблемима у здравству, одрже у другој половини јануара 2013 године.

Упућен је захтјев контролним органима РС за да у наплати доприноса за здравство морају повећати дисциплину, како би се што више средстава прикупило у фонд за побољшање материјалног положаја радника у области здравства РС.

У складу са Економском политиком РС за 2013.годину, упућен је захтјев општинама да уплатом 4 посто од свог буџета, дијелом финансирају примарну здравствену заштиту, као и захтјев да се повећа порез на акцизне робе који би се дијелом усмјеравао у здравство РС.

Договорено је да ће примања здравствених радника у РС у 2013 години остати на садашњем нивоу, а ових дана ће почети исплата плата овој категорији радника за новембар 2012. године.

24.12.2012. године

Штрајкачки одбор Синдиката ОНК

Штрајкачки одбор Синдиката образовања, науке и културе РС, у складу са Законом о штрајку РС, у суботу 22.12. 2012 године, у згради Владе, започео је разговоре са министром просвјете Антоном Касиповићем у вези донесене одлуке о ступању у штрајк запослених у образовању и култури РС, који је ће се одржати 21. јануара, када почиње друго полугодиште школске 2012/2013. године.

Предсједник Штрајкачког одбора Стеван Милић је упознао министра о одлуци о ступању у штрајк и захтјеву синдиката да се најнижа цијена рада за запослене у области образовања и културе РС, са 100,00 КМ повећа на 110,00 КМ, како не би дошло до смањења плата у овим дјелатностима. Министар Касиповић је изјавио да се ради о почетку преговора са синдикатом у складу са Законом о штрајку РС и да ће информисати владу о ставовима синдиката.

Влада је, рекао је министар Касиповић донијела уредбу о минимуму процеса рада начин њеног провођења. Штрајкачки одбор је у потпуности одбацио могућност доношења уредбе о минимуму процеса рада и начин њеног провођења, јер у Закону о штрајку РС за то нема правног упоришта.

Договорено је да се преговори наставе.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

СИНДИКАЛНА ПОТРОШАКА КОРПА
ОПШТИ КОЛЕКТИВНИ УГОВОР
ОДЛУКА О НАЈНИЖОЈ ПЛАТИ
ГРАНСКИ КОЛЕКТИВНИ УГОВОРИ
ЗАКОН О РАДУ
ЗАКОН О ЗАШТИТИ НА РАДУ
РИЈЕЧ СИНДИКАТА НОВИНЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ЗАШТИТА НА РАДУ