СИНДИКАТ УПРАВЕ РС

Чланови синдиката, запослени у органима управе Републике Српске, заштиту и унапређење својих права, до 1997. године, остваривали су путем синдикалних организација и Савеза синдиката Републике Српске.

Због одређених специфичности у заступању интереса и права запослених у органима управе указала се потреба за другачији начин организовања синдиката.

Тако је, почетком 1997. године, тачније 12. марта 1997. године у Бањој Луци одржана Оснивачка скупштина Синдиката управе Републике Српске, на којој су изабрани органи Синдиката, донесен Статут и Програм рада. За предсједника је изабран професор Јован Вукоје, који је функцију предсједника Синдиката обављао до маја 2009. године, када је на редовним изборима за предсједника изабран Томислав Врховац.

Први Посебни колективни уговор за запослене у органима управе Републике Српске потписан је почетком 1998. године, а након тога потписани су и нови колективни уговори. Тренутно су на снази: Посебни колективни уговор за запослене у области локалне самоуправе и Посебни колективни уговор за запослене у органима управе Републике Српске, који су потписани 2007. године.

Од оснивања, до данас, Синдикат управе РС кроз своје активности бори се за остваривање права запослених у органима управе гарантованих законима и колективним уговорима.

Данас, Синдикат управе РС заступа интересе 8.648 својих чланова, организованих у 89 синдикалних организација, а запослених у свим органима управе на републичком и локалном нивоу у Републици Српској.

Рјешењем Министарства рада и борачко-инвалидске заштите од 05. јула 2010. године утврђена је репрезентативност овог Синдиката у грани управе Републике Српске.

Синдикат управе РС од 2010. године чланица је ПСИ – меународне синдикалне асоцијације јавних служби.

ВИЈЕСТИ
25.01.2017. године
Синдикат управе у Српцу након четири године поново у саставу Синдиката управе РС и Савеза синдиката РС

Синдикат управе у Српцу након четири године поново у саставу Синдиката управе РС и Савеза синдиката РС
Синдикална организација општинске управе у Српцу, вратила се након четири године у састав Синдиката управе РС и Савеза синдиката РС. На данашњем састанку у згради општинске управе у Српцу, којем су присуствовали предсједник Синдиката управе Томислав Врховац и извршни секретар регионалног синдикалног центра Бања Лука, Горан Савановић, потписане су приступнице којима је затражен повратак у грански синдикат, а свој потпис је ставило око 98 одсто радника органа управе у Српцу.
За предсједника Синдикалне организације у Српцу изабран је Боривоје Врсајковић, а формиран је синдикални одбор и други органи кога сачињавају представници свих одјељења и служби, који ће убудуће водити рачуна о правима радника општинске управе.
„Ово је за мене велико признање од стране мојих колега и трудићу се да оправдам очекивања. Положај радника у управи је јако тежак, а чланство у гранском синдикату нам може много помоћи. Већ годинама касне исплате плата, доприноси и друге обавезе према радницима. Очигледно је било да нисмо дјеловали на прави начин. Сада ћемо све проблеме рјешавати у што краћем року“, истакао је Врсајковић.
Он је подсјетио да је након иступања из Синдиката управе и Савеза синдиката РС, у општинској управи у Српцу формиран независни синдикат који није ђеловао на задовољавајући начин, будући да су радничка права била још више обесправљена.
Извршни секретар регионалног синдикалног центра Бања Лука, Горан Савановић, рекао је да општине Србац и Kнежево једине у протеклом периоду нису ђеловале у саставу Савеза синдиката РС, већ су формирале независне синдикалне организације.
„То је било лоша одлука и мислим да ће на овај начин бити промијењен однос према радницима. Савез синдиката РС је једна чврста цјелина која у свом саставу има 15 гранских синдиката и ниједан од њих до сада није иступио из Савеза“, нагласио је Савановић који је уједно и предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности Републике Српске.
Предсједник Синдиката управе, Томислав Врховац, изразио је задовољство што се синдикална организација у Српцу вратила у састав републичких организација. Он је нагласио да Синдикат управе РС броји 8.700 чланова и један је од јачих гранских синдиката у Републици Српској.
„Синдикат управе је до сада потписао два колективна уговора, и то за запослене у управи Републике Српске и запослене у јавним службама Републике Српске, а у понедјељак крећемо са преговорима о потписивању колективног уговора за запослене у локалној самоуправи“, рекао је Врховац.
Начелник општине Србац Млађан Драгосављевић поздравио је повратак синдикалне организације општинске управе у састав републичког синдиката, сматрајући да то може бити само од користи.
„И прије овог састанка већ су учињени одређени помаци. Успостављен је континуитет у исплати плата, кренула је редовна исплата доприноса, а уз помоћ Пореске управе радићемо на репрограму дугова према радницима из протеклих година. Радници имају право да се синдикално организују, и најбољи начин да заштите своја права је тај да дјелују у саставу гранског синдиката“, рекао је начелник Млађан Драгосављевић.Синдикат управе у Српцу након четири године поново у саставу Синдиката управе РС и Савеза синдиката РС
 
30.oktobar 2015. године
Неистинити разлози за доношење новог Закона о државним службеницима РС

У посљедње вријеме кроз јавне наступе, појединци у име пословне заједнице Републике Српске, залажу се за доношење новог Закона о државним службеницима РС.
Као разлоге за то износе неистину по којој у постојећем закону РС није прописана никаква одговорност ове категорије радника за несавјесно и неодговорно обављање посла.
У циљу истинитог информисања јавности, Синдикат управе Републике Српске, у цјелости одбацује поменуте разлоге за доношење овог закона.
Наиме, у важећем Закону о државним службеницима РС, постоји итекако прецизирана појединачна одговорност сваког државног службеника у Српској, уколико се утврди да несавјесно и неодговорно обавља свој посао, која је децидно прописана, словом и бројем, у 20 чланова поменутог закона.
Одговорност се креће у распону од дисциплинске и материјалне па све до кривичне одговорности државног службеника који је намјерно или непажњом нанио штету републичком органу или правном и физичком лицу.
Дакле, Синдикат управе РС нема ништа против да се приступи измјенама и допунама или доношењу новог Закона о државним службеницима РС, како би се боље и квалитетније прецизирала поједина рјешења и уочени недостаци у важећем закону, у чему ће као социјални партнер активно учествовати.
Међутим, разлози које појединци истичу, из незнања или намјерно, су у најмању руку тенденциозни и неистинити, те као такви не могу бити мотив за измјене и допуне или доношење новог Закона о државним службеницима Српске.

Информативна служба


 
13.jun 2015. године
ЗАВРШЕНИ 4. СПОРТСКИ СУСРЕТИ СИНДИКАТА УПРАВЕ РС

У Бањи Врућици код Теслића, вечерас су завршени 4. спортски сусрети радника Синдиката управе РС на којима се у протекла два дана такмичило 388 спортиста и спортисткиња, синдикалки и синдикалаца у 15 екипа из градова, општина и републичких установа РС од Требиња до Новог Града.
Спортисти који су се такмичили у 16 спортских дисциплина, малом фудбалу, кошарци, стоном тенису, куглању, пикаду, пливању, шаху итд. постигли су одличне спортске резултате, а за најбољу екипу проглашена је екипа Синдикалне организације Градске управе Града Бања Луке, док је друго мјесто заузела екипа Синдикалне организације Фонда ПИО РС, а треће мјесто припало је Синдикалној организацији Општинске управе Гацко. Организациони одбор ових сусрета донио је одлуку да се признање за Фер плеј додијели Синдикалној организацији Општинске управе Зворник.
Затварајући игре, предсједник Синдиката управе РС, Томислав Врховац, истакао је да је циљ оваквих спортских манифестација јачање пријатељства, солидарности и јединства синдиката, те изразио увјерење да ће спортски сусрети радника Синдиката управе РС постати традиционална манифестација дружења и пријатељства, што је више од сваког спортског резултата.
Предсједник Врховац се захвалио свим спортистима на постигнутим резултатима и показаном фер плеју.
Спортским сусретима у Теслићу присуствовале су делегације Синдиката управе Србије и Синдиката управе и правосуђа Македоније коју су предводили Његош Потежица и Васе Ненадовски.
 
11.jun 2015. године
ОТВОРЕНИ 4. СПОРТСКИ СУСРЕТИ РАДНИКА СИНДИКАТА УПРАВЕ РС

 ОТВОРЕНИ 4. СПОРТСКИ СУСРЕТИ
РАДНИКА СИНДИКАТА УПРАВЕ РС

У Бањи Врућици код Теслића, вечерас су отворени 4. спортски сусрети радника Синдиката управе Републике Српске.
У наредна три дана на овогодишњим спортксим сусретима такмичиће се 388 спортиста и спортисткиња, синдикалки и синдикалаца у 15 екипа из градова, општина и републичких установа Републике Српске од Требиња до Новог Града, сврстаних у 16 спортских дисциплина- малом фудбалу, кошарци, стоном тенису, куглању, пикаду, шаху итд.
Спортисте и присутне госте поздравила је у име Савеза синдиката РС, односно свих његових 15 гранских синдиката, предсједница Ранка Мишић која им је пожељела добре спортске резултате, фер плеј и да покажу побједнички дух који се већ доказао тиме што смо сви заједно јасно и гласно већ рекли „НЕ НОВОМ ЗАКОНУ О РАДУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ!“, односно „НЕ ДАМО СТЕЧЕНА РАДНИЧКА И СИНДИКАЛНА ПРАВА!“
Ове спортске сусрете прогласио је отвореним и поздравио све присутне предсједник Синдиката управе РС, Томислав Врховац, који је потсјетио да се ова радничка спортска манифестација није прекидала ни за вријеме прошлогодишњих поплава, те пожелио да спортски сусрети радника управе РС убудуће постану традиционални.
Предсједник Врховац је истакао да ће побједници ових сусрета представљати овај Синдикат на 8. спортским сусретима синдиката управе земаља Југоистичне Европе који ће се у септембру ове године одржати на Тари у Републици Србији.
Овим сусретима присуствују делегације Синдиката управе Србије коју предводи предсједник Његош Потежица и Синдиката управе и правосуђа Македоније коју предводи Васе Ненадовски.
Поздрављајући присутне у име Синдиката управе Србије, предсједник Потежица је изразио велико задовољство што ће присуствовати овој спортској манифестацији, те констатовао да су спорт и спортски сусрети, поред оних „тешких“ послова, најљепше активности које остају дубоко урезане у сјећању свих синдикалки и синдикалаца.

ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА
 
29.децембар 2014. године
Одржана Девета сједница Републичког одбора

Одржана Девета сједница Републичког одбора На Деветој сједници Републичког одбора Синдиката управе Републике Српске, одржаној 23.12.2014. године у Бањој Луци на којој се расправљало о активностима Савеза синдиката РС у вези Закона о раду РС, те о актуелном стању и активностима по областима Синдиката управе Републике Српске, као и о приједлогу Економске политике и Буџета РС за 2015. годину, донесени су сљедећи

• Прихваћена је информација о активностима Савеза синдиката РС коју је изнијела предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић у вези Закона о раду РС, те још једном дата пуна подршка настојањима да се сачува достигнути ниво радничких и синдикалних права. Синдикат управе Републике Српске заједно са осталим гранским синдикатима у Савезу синдиката Републике Српске неће прихватити било каква наметнута рјешења којим би се умањила стечена радничка права. У том правцу подршка Економској политици и Буџету Републике Српске за 2015. годину зависиће од става Владе Републике Српске по овим питањима.

• Синдикат управе Републике Српске подржаће реформу јавне управе која ће за циљ имати професионалну, брзу, ефикасну и квалитетнију управу, која ће на бољи и квалитетнији начин моћи пружи услугу према грађанима. Синдикат управе Републике Српске подржава начин на који је предвиђена рационализација јавне управе ( без отпуштања и смањивања радничких права запослених) у Економској политици Републике Српске за 2015. години.

• Синдикат управе Републике Српске подржаће реформе у области локалне самоуправе које ће имати за циљ професионалну и ефикасну локалну самоуправу, те смањење јавне потрошње. Синдикат управе Републике Српске, се противио и упозоравао на '' политичка запошљавања'' на нивоу локалне самоуправе. Исто тако жестоко ће се супроставити и никад неће дозволити '' политичко отпуштање'' под изговором рационализације и професионализације локалне самоуправе.

• Реформа је процес који није могуће урадити у кратком временском периоду и не може имати за сврху само смањење броја запослених.

• Синдикат управе РС, као репрезентативан социјални партнер захтијева од Министарства управе и локалне самоуправе да приликом израде свих законских и подзаконских прописа из области управе и локалне самоуправе буде укључен у процес њиховог доношења од самог њиховог почетка уз поштивање законске процедуре.

• О свим закључцима предсједници синдикалних организација су дужни упознати синдикално чланство.

С поштовањем, Достављено: - Министарство управе и локалне самоуправе - Члановима Републичког одбора - Извршним секретарима Савеза синдиката РС - а/а ПРЕДСЈЕДНИК Томислав Врховац

Одржана Девета сједница Републичког одбора

1. Октобар 2014. године
Одржани Седми спортско-рекреативни сусрети
синдиката Југоисточне Европе
25 – 28. септембар 2014. године
Бања Врућица, Теслић

Одржани Седми спортско-рекреативни сусрети <br> синдиката Југоисточне Европе <br> 25 – 28. септембар 2014. године <br> Бања Врућица, Теслић У складу са заједничким циљевима и интересима синдикати у Југоисточној Европи, одлучили су да, поред уобичајене сарадње на размјени искустава, информација и знања, своју дугогодишњу сарадњу додатно унаприједе и тиме ојачају сопствене ресурсе.

Споразум синдиката о међусобној сарадњи гдје је поред наведеног, један од задатака и организовање спортско-рекреативних сусрета, потписан је 15.новембра 2012. године у Подгорици.

Потписници овог Споразума су предсједници синдиката управе и правосуђа из Црне Горе, Душко Зарубица, Македоније, Пецо Грујовски, Србије, Слађанка Милошевић, Федерације БиХ, Салих Крушчица, и Републике Српске, Томислав Врховац и Синиша Петровић.

Домаћин овогодишњих Седмих спортско-рекреативних сусрета који су одржани у Бањи Врућици код Теслића, у периоду од 25. до 28. септмебра 2014. године, био је Синдикат управе Републике Српске.

Одржани Седми спортско-рекреативни сусрети <br> синдиката Југоисточне Европе <br> 25 – 28. септембар 2014. године <br> Бања Врућица, Теслић Овогодишње сусрете отворио је предсједник Синдиката управе РС, Томислав Врховац уз жељу да постигну што боље спортске резултате, угодно дружење и јачање пријатељства и солидарности.

Поред предсједника синдиката земаља учесница, отварању су присуствовали и предсједница Савеза синдиката Републике Српске, Ранка Мишић и министар здравља у Влади Републике Српске, Драган Богданић који су поздравили учеснике и пожељели им угодан боравак и добро дружење у Републици Српској.

Синдикалци су се такмичили у 7 спортских дисциплина и то пикадо, шах, стрељаштво, мали фудбал, одбојка, кошарка и пливање.

Свеукупни побједник овогодишњих сусрета је Синдикат правосуђа Србије.

На састанку потписника Споразума, одржаног у Теслићу, одлучено је да ће се сљедећи сусрети одржати у Србији.

17. Jули 2013. године
Закључци са сједнице Републичког одбора Синдиката управе Републике Српске

Републички одбор Синдиката управе Републике Српске на данашњој сједници одржаној у Бањалуци, подржао је недавну одлуку Владе РС да се свим буџетским корисницима од 1. јула ове године врати умањена плата за пет посто.

На сједници којом је предсједавао предсједник овог гранског синдиката Томислав Врховац, оцјењено је да ових пет посто није довољно, те закључено да је нужно враћање плата запосленим у овој области на ниво плата из 2010. године.
Републички одбор захтјева да се у што краћем року потпише нова цијена рада за запослене у јавним службама, фондовима и заводима, како би се ублажило драстично смањење примања од 35 до 55 посто, до чега је дошло у јануару ове године.

Када су у питању запослени у локалној самоуправи Српске, Републички одбор Синдиката управе РС захтјева стриктно поштовање одредби Посебног колективног уговора за ову категорију радника.

Лоше пуњење буџета локалних заједница, те нерад и неспособност локалних функционера, не може се правдати смањењем плата запослених у локалној самоуправи, и преваљивати преко њихових леђа, наглашено је на сједници.

Договорено је да се путем анкете у што краћем року а најкасније за 30 дана направи анализа стања поштовања права из рада, гарантованих законима и колективним уговорима запослених у локалним заједницама, да о томе овај орган расправља на једној од наредних сједница, те заузме јасан став и одреди даље правце својих активности.

5.март 2013. године
Врховац разговара са директорима јавних служби

Предсједник Синдиката управе Републике Српске Томислав Врховац са сарадницима,
одржаће сутра 6. марта 2013.године, у Дому синдиката у Бањoj Луци, састанак са директорима јавних служби РС (фондови и Завод за запошљавање РС), о теми:

,,Анализа примјене Закона о платама запослених у јавним службама РС,,

На састанак су позвани представници Министарства рада и борачко-инвалидске заштите и Министарства здравља и социјалне заштите РС.

Изјаве за медије су у 12,30 часова.

27.децембар 2012. године
Републички одбор Синдиката управе РС

Републички одбор Синдиката управе РС, на сједници одржаној 27.12.2012. године у Дому синдиката у Бањалуци, анализирао је активнисти чланства овог гранског синдиката везаним за одржане и најављене протесте, у Бањалуци, Добоју и протест који ће се 28.децембра ове године одржати у Зворнику у којима учествују и радници управе.

Републички одбор је донио одлуку о ступању у штрајк запослених у органима управе и јавним установама РС, који ће се одржати 21. јануара 2012. године.

Договорено је да сви представници синдикалних организација у органима управе РС, нарочито оних које се финансирају из буџета РС, дају послодавцима мишљење о минимуму процеса рада за вријеме штрајка, а који су дужни донијети директори јавних установа, управних организација и министарство.

Усвојен је план изборних активности у Синдикату управе РС, који на нивоу синдикалних организација треба да се проведу од 15.јануара до 15. априла 2013. године, док ће се изборна скупштина гранског синдиката одржати до краја маја идуће године.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

СИНДИКАЛНА ПОТРОШАКА КОРПА
ОПШТИ КОЛЕКТИВНИ УГОВОР
ОДЛУКА О НАЈНИЖОЈ ПЛАТИ
ГРАНСКИ КОЛЕКТИВНИ УГОВОРИ
ЗАКОН О РАДУ
ЗАКОН О ЗАШТИТИ НА РАДУ
РИЈЕЧ СИНДИКАТА НОВИНЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ЗАШТИТА НА РАДУ