СИНДИКАТ ТРГОВИНЕ, УГОСТИТЕЉСТВА, ТУРИЗМА И УСЛУЖНИХ ДЈЕЛАТНОСТИ РС

Формиран је на Скупштини 10.03.1997. године у Лакташима, када су, као и код осталих гранских синдиката, изабрани органи: Републички одбор, Надзорни одбор и Статутарна комисија, те донесен Статут и усвојен Програм рада.

Измјенама и допунама Статута 17.12.1998. године Синдикат је промијенио назив у „Синдикат трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности Републике Српске“ са могућношћу да користи скраћени назив „ СТУД РС „.

За првог предсједника Синдиката изабран је Богдан Давидовић из Лакташа, који је трагично страдао 27.05.2001. године, те је за новог предсједника изабран Горан Савановић из Српца.

Први колективни уговор под називом „Посебни колективни уговор трговине, угоститељства и туризма“ потписан је 22.12.1997. године и објављен у „Службеном гласнику РС „ број 43/07.

Нови „Грански колективни уговор за запослене у области трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности Републике Српске“ потписан је 25.08.2006. године и објављен у „Службеном гласнику РС“ број 94/06. У оквиру редовних избора одржане су четири скупштине гранског синдиката.

Сходно одредбама Статута органи Синдиката су:

  • Скупштина,
  • Републички одбор од 15 чланова,
  • Надзорни одбор од три члана,
  • Статутарна комисија од три члана.

Формирани су Актив жена и Актив младих чији предсједници су чланови Републичког одбора СТУД-а РС и чланови Актива жена и Актива младих Савеза синдиката РС.

Синдикат трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС заступа интересе 2.530 чланова организованих у 31 синдикалну организацију.

ВИЈЕСТИ
23.09.2017. године
ПРЕДСЈЕДНИК САВАНОВИЋ СА САРАДНИЦИМА РАЗГОВАРАО СА СИНДИКАЛЦИМА " КОНЗУМА РС "

Предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС Горан Савановић, и један број чланова Републичког одбора овог синдиката, одржали су 22. септембра 2017. године, у Дому синдиката у Бањалуци, радни састанак са члановима Синдикалног одбора Синдикалне организације " Конзум РС ".
Тема састанка била је трансформација компанија " Конзума " и " Меркатора " и информисање чланова синдиката о преговорима са послодавцем ове двије трговачке фирме.
До краја септембра ове године у компанију " Меркатор " из " Конзума " би требало да пређе на рад око 205 радника у Бањалуци, Котор Вароши, Лакташима и Градишкој.
Услови под којима ће ови радници прећи да раде у друге градове су такви да ће у потпуности сачувати постојећи радно-правни статус, а у наредном периоду слиједе активности синдиката за побољшање услова рада и за веће плате свих запослених.
Радници који остају у " Конзуму " настављају радити под истим условима као и до сада.
Учествујући у раду састанка, предсједник Синдикалне организације " Конзум РС " Ђуро Амиџић, саопштио да је у овој компанији синдикално организовање и дјеловање сталан процес и да ће се наставити и убудуће.


Информативна служба

12.07.2017. године
РАЗГОВОРИ О СТАЊУ У "КОНЗУМУ", "РОБНИМ РЕЗЕРВАМА", "БАЊИ ДВОРОВИ", И "ОЛИМПИЈСКОМ ЦЕНТРУ" ЈАХОРИНА

Предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности Републике Српске Горан Савановић, разговарао је 12. јула ове године у згради Владе РС са министром трговине и туризма и помоћником министра за трговину, Предрагом Глухаковићем и Душком Тегелтијом о теми:

Стање у трговини и туризму Републике Српске

Посебно су апострофирани проблеми у "Конзуму", као и у Јавном предузећу "Робне резерве РС" у којем је данас 12. јула 2017. године покренут стечајни поступак.
Предсједник Савановић је министру и његовом помоћнику изнио захтјеве радника и синдиката ових предузећа да се сачувају радна мјеста, а радници који евентуално у "Робним резервама РС" остану без посла, да се у складу са Закључком Владе РС, распореде у друга владина јавна предузећа, установе и агенције.
Што се тиче проблема у области туризма, разговарано је о стању у "Бањи Дворови" гдје је присутно незадовољство радника и синдиката садашњом ситуацијом, те наглашена потреба за дефинисањем модела приватизације и промјене власничке структуре који ће обезбједити наставак рада овог бањског комплекса.
Било је ријечи и о "Олимпијском центру" Јахорина. Речено је да је у току именовање вршиоца дужности чланова Надзорног одбора, који у наредном периоду треба да припреми потребне услове за редовне изборе овог органа.
Констатовано је да је за наредна три мјесеца обезбјеђен довољан број туриста за рад Олимпијског центра, што ће омогућити редовност исплате плата радницима.


Информативна служба

29.05.2017. године
РАЗГОВОРИ СИНДИКАТА ТРГОВИНЕ, УГОСТИТЕЉСТВА, ТУРИЗМА И УСЛУЖНИХ ДЈЕЛАТНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ СА РУКОВОДСТВОМ ,,KONZUMA,,

Синдикат трговине, угоститељства, туризма и услужнох дјелатности Републике Српске, чији је члан и синдикална организација ,,KONZUM RS,, воде активни социјални дијалог са руководством Компаније ,,KONZUM,, , а која је саставни део ,,AGROKORA,,.

На састанку у Сарајеву, коме су присуствовали Томислав Багић, Генерални Директор и Катарина Шварц Беширевић, Директор људских ресурса у ,,KONZUM-u,, и Горан Савановић Предсједник СТУД РС и Ђуро Амиџић, предсједник синдикалне организације ,,KONZUM RS,, недвојбено је утврђено да ће се даља судбина компаније рјешавати и одвијати у позитивној атмосфери водећи рачуна да се сви радници адекватно збрину, кроз наставак рада у фирми, да се врши уплата дуговања добављачима и да се у рјешавање проблема укључују и државне институције. Преузимање ,,KONZUM-a,, од стране компаније ,,MERKATOR,, цијени се позитивним потезом и од стране радника и од стране управе ,,KONZUM-a,,. Све даље активности око наставка нормалног рада компаније дешаваће се уз комуникацију синдиката и пословодства. У последњих неколико дана у синдикалну организацију укључен је знатан број нових чланова из Источног Сарајева, Нове Тополе, Разбоја и Бања Луке. Ова активност се наставља и у другим градовима.


Предсједник СТУД РС
Горан Савановић   

16.05.2017. године
ОДРЖАНА ШЕСТА ИЗБОРНА СКУПШТИНА СИНДИКАТА ТРГОВИНЕ, УГОСТИТЕЉСТВА, ТУРИЗМА И УСЛУЖНИХ ДЈЕЛАТНОСТИ РС

На Шестој, изборној Скупштини Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности Републике Српске, одржаној синоћ у Теслићу, оцијењено је да је материјални и социјални положај ове категорије запослених изузетно тежак.
У прилог томе је и податак да се просјечне плате радника у овим дјелатностима у Српској крећу између 500,00 КМ и 600,00 КМ, што је за око 300,00 КМ мање од просјечне плате у РС, односно, за чак 1200,00 КМ мање од вриједности Синдикалне потрошачке корпе за четверочлану породицу у Српској.
Један од разлога, зашто је то тако, констатовали су делегати ове изборне скупштине, је велики број радника који чекају посао на Заводу за запошљавање РС, што условљава велику конкуренцију и понуду радне снаге на тржишту рада.
Синдикат трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС ће це у наредном четверогодишњем периоду посебно ангажовати на омасовљењу чланства, борби против рада на црно и сиве економије, те наставити социјални дијалог са послодавцима у циљу повећања плата кроз потписивање Посебног колективног уговора и кроз измјене Закона о раду РС.
За предсједника Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС у наредном четверогодишњем периоду изабран је Горан Савановић.


Информативна служба

03.04.2017. године
РАДНИЦИ ЈУ,, БАЊА ДВОРОВИ,, СТУПИЛИ У ШТРАЈК

Радници Јавне установе ,,Бања Дворови,, код Бијељине, ступили су данас у штрајк због неисплаћених плата и доприноса за септембар и октобар 2016. године, те због неисплаћеног топлог оброка и трошкова превоза за јануар и фебруар 2017. године.
Радници од послодавца захтјевају да им уз редовну исплату плата и доприноса, до 30. јуна ове године исплати све заостале дугове, те да се Град Бијељина као један од оснивача и власник капитала бање, активно укључи у рјешавање нагоминалних проблема у овој установи.
Штрајк запослених у ЈУ ,,Бања Дворови,, ће трајати до испуњења захтјева, с тим да ће пацијентима који тренутно бораве у бањи бити обезбјеђене све медицинске и угоститељске услуге, док обавезе према новим уговорима радници неће прихватати без споразума са послодавцем о испуњењу свих радничких захтјева.
Према ријечима Горана Савановића, предсједника Синдиката трговине, туризма, угоститељства и услужних дјелатности Републике Српске, штрајк радника ЈУ ,,Бања Дворови,, има пуну подршку овог гранског синдиката.


Информативна служба

13.03.2017. године
ОСНОВАНА СИНДИКАЛАНА ОРГАНИЗАЦИЈА У БАЊАЛУЧКОЈ АКВАНИ

У сарадњи и уз пуну подршку предсједника Синдиката трговине, туризма, угоститељства и услужних дјелатности Републике Српске, Горана Савановића, у Бањалуци је 8. марта 2017. године, одржана оснивачка скупштина, на којој је основана Син дикална организација Ј. П. ,, Аквана- водени парк,, д.о.о. Бањалука, која броји 45 чланова.
Изабран је деветочлани Синдикални одбор, а функција првог предсједника ове новооформиране синдикалне организације припала је Драгомиру Ђукућу, док за његовог замјеника изабран Горан Предраговић.
На челу трочланог надзорног одбора у наредне четири године биће Бобан Матошевић.
Новоизабрани предсједник Синдикалне организације бањалучке ,,Акване,, Драговмир Ђукић, изјавио је да ће окосница синдикалних активности у наредном периоду бити повећање свих права из рада, посебно плата, те заосталих плата.
Истог дана када је основана Синдикална организација ,,Акване,, радницима овог предузећа је исплаћено пола дугујуће плате, а остало је да послодавац у наредном периоду исплати још три заостале плате радницима.
Учлањење у Синдикалну организацију ,,Акване,, у Бањалуци се наставља, јер ово предузеће запошљава око 90 радника.

 


Информативна служба 
06.12.2016. године
СИНДИКАТ ТРГОВИНЕ УГОСТИТЕЉСТВА ТУРИЗМА И УСЛУЖНИХ ДЈЕЛАТНОСТИ РС БРОЈИНИЈИ ЗА 3О НОВИХ ЧЛАНОВА

Да је синдикализација, односно омасовљење организације новим члановима сталан процес, потврђује примјер из Градишке.
Тако је од данас 6. децембра 2016. године Синдикат трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности Републике Српске, бројнији за 30 нових чланова, Синдикалне организације ,,Бинго РС,, Градишка.
За синдикалног повјереника ,,Бинго РС ,, Градишка изабран је Омер Мехмедовски.
Учлањење нових чланова у Синдикат у ,,Бингу РС,, резултат је вишемјесечних активности предсједника Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС Горана Савановића и повјреника Савеза синдиката за Градишку Бошка Гргића.
Активности на регрутовању чланства се настављају, па се ускоро очекује ново учлањивање у синдикат запослених у ,,Бингу РС,, у Прњавору и Дервенти.


Информативна служба 
02.12.2016. године
Sindikati trgovine Jugoistočne Evrope o radnom vremenu

Sindikati trgovine  Jugoistočne Evrope o radnom vremenu
Na sastanku Foruma sindikata trgovine Jugoistočne Evrope, održanom od 21.do 23.11.2016.godine , u Rumunskom gradu Temišvaru, razgovaralo se o radnom vremenu u trgovini u zemljama učesnicama Foruma kao i o pozitivnim primjerima iz Austrije i Danske.Konstatovano je da je radno vrijeme u principu 40 sati sedmično ali da se u velikom broju trgovina ne poštuje.Radi se prekovremeno , subotom i nedjeljom a ne rijetko i u dane državnih i vjerskih praznika.Poslodavci često izbjegavaju da radnicima plate prekovremeni rad a umjesto toga im nude slobodne dane.
Učesnici Foruma su bili iz Srbije, Slovenije,Crne Gore,Republike Srpske,Hrvatske, Federacije Bih,Turske, Albanije i Rumunije.
Sindikat trgovine , ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti predstavljao je član Republičkog odbora Đuro Amidžić ,koji je član i potpredsjednik sindikalne organizacije "Konzum RS
Banja Luka 30.11.2016.god. " Predsjednik STUD RS Goran Savanović
 
30.09.2016. године
СИНДИКАТ ТРГОВИНЕ УГОСТИТЕЉСТВА, ТУРИЗМА И УСЛУЖНИХ ДЈЕЛАТНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности Републике Српске, Горан Савановић, боравио је 29. септембра 2016. године у радној посјети Олимпијском центру Јахорина.
Том приликом, са предсједником Синдикалне организације овог предузећа Слађаном Стевановић, разговарао је са пословодством, о тренутној ситуацији у којој се налази наш највећи зимски олимпијски центар.
Велибор Лазаревић, директор предузећа, изнио је проблеме који су посљедица двије лоше зимске сезоне без снијега, затим проблем неријешеног питања осњежавања, те велика кредитна задуженост и неликвидност предузећа.
Тренутно су недостатак средстава за припрему предстојеће зимске сезоне, опремање ски стаза и лифтова, те исплата двије дугујуће плате запосленим, највећи проблеми са којима се суочава ово предузеће.
На састанку је договорено да се иницира састанак са предсједницом Владе, министром трговине и тиризма, министром финансија, те са представницима Инвестиционо развојне банке РС, према којој Олимпијски центар има највеће обавезе, а која је у име државе већински власник предузећа.
Договорено је да на овим разговорима учествују сви хотелијери са подручја Јахорине, јер без рада Олимпијског центра и њихово пословање нема сврхе.
Тражиће се и хитно измирење дуга Министарства просвјете и културе РС, а које би омогућило исплату плата запосленима.
Закључено је да се заједничке активности пословодства и синдиката Олимпијског центра Јахорина наставе и убудуће, у обостраном интересу.


Информативна служба 
22.09.2016. године
Разговори синдиката и пословодства Конзума

Разговори синдиката и пословодства Конзума

У Бањалуци су 21.9.2016 године у просторијама компаније Конзум д.о.о. Сарајево и одржани разговори представника пословодства синдиката у овиј великој трговачкој компанији.
У име пословодстав разговорима су присуствовали г.дин Владо Бедениковић, директор малопродаје у Републици Српској, г.ђа Катарина Шварц Беширевић, дирекзор људских ресурса и г.ђа Гордана Одрљин из Загреба , директор за односе са синдикатима у цијелој компанији Агрокор којој припада и Конзум .
Синдикат су заступали Горан Савановић, предсјрдник Гранског синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности Републике Српске, г.ђа Тамара Чолић , предсједник синдикалне организације Конзум РС, и Ђуро Амиђић, замјеник предсједника СО Конзум РС.
Прва тема разговора је била посвећена активностима компаније и запослених на новом уређењу објекта у Борику ,који ће бити најмодернији и најуређенији продајни простор у Републици Српској као слични објекти у Загребу и Љубљани.Током радова од око мјесец дана сва додатна ангажовања запослених биће евидентирана и плаћена у складу са колективним уговором који се примјењује.У овом објекту планирано је и запошљавање нових радника.
У другом дијелу разговора било је ријечи о социјалном дијалогу, примјени постојећих и припреми за преговоре око нових (грански и Конзумов) колективних уговора,њиховим основним елементима.Посебно се разговарало о условима рада, статусу и задовољству запослених, проблемима у неким објектима, условима за рад синдиката и потешкоћама са којима се суочава у раду.
.Закључено је да ће се учесници састанка заједничким активностима заложити на успостављању што бољих услова за рад и остваривањејош бољих пословних резултата.Најављени су и нови разговори у новембру 2016године.

Бања Лука 22.9.2016год. Предсједник СТУД РС

Горан Савановић

 
23.mart.2016. године
За раднике у трговини недјеља и државни празници треба ба буду нерадни дани

За раднике у трговини недјеља и државни празници треба ба буду нерадни дани
У Новом Саду је 21. и 22. марта ове године, одржан Форум синдиката трговине земаља Југоисточне Европе, на којем је учествовала трочлана делегација Синдиката трговине, туризма, угоститељства и услужних дјелатности Републике Српске, коју су сачињавали предсједник гранског синдиката Горан Савановић, те Тамара Ћолић и Ђуро Амиџић, предсједница и потпредсједник Синдикалне организације ,,Конзум РС,,.
На дводневном форуму су учествовале делегације синдиката трговине Србије, Црне Горе, Македоније, Румуније, Турске, Хрватске и Словеније.
Теме о којима се разговарало биле су проглашење недјеље нерадним даном и поштовање закона о државним празницима, са циљем да радници у трговини, убудуће, у свим земљама региона не раде у дане државних празника.
На форуму је усвојена Декларација којом се тражи од влада свих земаља учесника овог скупа да за све запослене у трговини и цјелокупном становништву, недјеља и сви државни празници буду нерадни дани, те да се свима омогући да празнике обиљежавају у амбијенту својих породица.
Тим поводом јуче 22. марта ове године, у Дому синдиката у Београду, одржана је конференција за штампу, са које су учесници форума, цјелокупној јавности послали закључке са овог регионалног синдикалног скупа.
Делегација Синдиката трговине, туризма, угоститељства и услужних дјелатности РС, је активно учествовала у раду форума и на најбољи начин заступала интересе чланства и грађана Српске.

Информативна служба 
18.mart.2016. године
ПРИМЈЕНА ЧЛАНА 124. ЗАКОНА О РАДУ

ПРИМЈЕНА ЧЛАНА 124. ЗАКОНА О РАДУ
Ступањем на снагу Закона о раду (Службени гласник РС 01/16) створила се једна дилема везана за примјену члана 124. који се односи на увећање основне плате радника по основу радног стажа.
По овом питању нам се свакодневно обраћа велики број радника-чланова синдиката, јер њихови послодавци овај члан примјењују на начин да већ од ступања на снагу самог Закона о раду су смањили проценат увећања плате са 0,5% на 0,3% за сваку пуну годину раднпг стажа радника.
У циљу правилне примјене овог члана затражили смо мишљење Министарства рада и борачко-инвалидске заштите, који су својим дописом од 14.03.2016.године потврдили наше мишљење, а то је да се раднцима основна плата увећава за 0,5% за сваку годину радног стажа све до престанка важења Општег колективног уговора и посебних колективних уговора, који су и прописали ову одредбу.
Прилог допис Министарства рада и борачко-инвалидске заштите.


СЛУЖБА ЗА БЕСПЛАТНУ ПРАВНУ ПОМОЋ ССРС

а 
18.febuar.2016. године
Синдикат трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС позвао Удружење послодаваца на преговоре за закључивање Гранског колективног уговора


Синдикат трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности Републике Српске, позвао је данас Удружење послодаваца трговине, туризма и угоститељства РС на преговоре за закључивање Гранског колективног уговора за запослене у овим дјелатностима.
Позивамо вас да у складу са члановима 240. и 269. Закона о раду РС отпочнемо преговоре за закључивање Гранског колективног уговора за запослене у области трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС.
У позиву се предлаже да се први састанак одржи на иницијативу Гранског синдиката до краја фебруара ове године у Бањалуци, Лакташима или у Бањи Врућици, на коме би се утврдили основни преговарачки принципи.

Информативна служба 
20.novembar 2015. године
Сиву економију свести на минимум


Сиву економију свести на минимумНа дводневном састанку Форума синдиката трговине земаља Југоисточне Европе, завршеном данас 20. новембра 2015. године у Бањи Врућици код Теслића, закључено је да се у овим државама, кроз неформалну односно сиву економију, која се најчешће одвија кроз рад на црно, остварује једна трећина бруто друштвеног производа.
Представници синдиката трговине Републике Српске, Србије, Црне Горе, Румуније, Хрватске и Словеније, учесници Форума, затражили су од влада ових земаља, да предузму све неопходне законске мјере укључујући и појачан рад контролних и судских органа, како би се проценат сиве економије свео на подношљиву мјеру, а то је око осам одсто бруто друштвеног производа.
На Форуму је посебно апострофирана улога медија у откривању свих облика сиве економије, односно рада на црно који су посебно присутни и трговини, угоститељству, грађевинарству, медијима и прерађивачкој индустрији.
Домаћин и организатор овогодишњег састанка Форума синдиката трговине земаља Југоисточне Европе био је Синдикат трговине угоститељства и услужних дјелатности Републике Српске и предсједник овог гранског синдиката Горан Савановић.

Информативна служба 
27.april 2015. године
Позив да први мај поштују као нерадни дан

 Позив да први мај поштују као нерадни дан
 
02.april 2015. године
DELEGACIJA STUD RS UCESTVOVALA U RADU REGIONALNOG FORUMA U BECICIMA

DELEGACIJA STUD RS UCESTVOVALA U RADU REGIONALNOG FORUMA U BECICIMA

Delegacija Sindikata trgovine, ugostiteljstva,turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srpske,koju je predvodio predsjednik Goran Savanović, učestvovala je u radu Foruma sindikata trgovine u regiji jugoistočne Evrope, koji je održan u Bečićima od 30.marta do 1.aprila 2015.godine.
Teme Foruma o kojima se raspravljalo su bile uporedne analize zakona o štrajku u zemljama JIE sa posebnim osvrtom na sektor trgovine i agencije za iznajmljivanje radnika.Tokom trodnevnog foruma, predsjednik Savanović je prezentovao Zakon o štrajku Republike Srpske i ocjenio da se u praksi sindikalci najčešće susreću sa problemima velikog uticaja centara političke moći i pritiska poslodavaca , koji čine sve da obezvrijede ovaj oblik sindikalne akcije u zaštiti radničkih i sindikalnih prava.U radu Foruma iz STUD RS su učestvovali Tamara Čolić i Đuro Amidžić , predsjednik i zamjenik predsjednika Sindikalne organizacije Konzum RS.Pored domaćina Sindikata trgovine Crne Gore, na Forumu su učestvovali i srodni sindikati iz Slovenije,Hrvatske, Srbije i Turske.

 

 
23.децембар 2014. године
КРШЕЊЕ СИНДИКАЛНИХ ПРАВА У ТРОПИК Д.О.О. ““

КРШЕЊЕ СИНДИКАЛНИХ ПРАВА У ТРОПИК Д.О.О. ““ Након преузимања фирме DELHAIZE BH од стране компаније ТРОПИК д.о.о. Бања Лука, Синдикат трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС наставио је синдикалне активности у новој компанији и извршио пререгистрацију синдикалне организације под називом Тропик малопродаја Бања Лука. С обзиром да је један дио чланства прешао да ради у „Мој маркет“ који је у власништву исте компаније Тропик, имамо намјеру да извршимо регистрацију и те синдикалне организације у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите РС. Трећа групација запослених су радници који су засновали радни однос у компанији Бинго у Теслићу и околини и у току је поступак регистрације нове синдикалне организације „Бинго РС“.

Четврта групација су радници који су проглашени технолошким вишком и њихов статус је рјешаван кроз социјани дијалог послодавца и синдиката уз примјену одредби Општег и гранског колективног уговора РС. Након овога почињу проблеми у функционисању синдиката у компанији због скривене дискриминације послодавца према синдикалцима. И поред непримјереног понашања послодавца, представници синдиката су на миран начин покушали да ријеше неспоразум тиме што су упутили позиве за разговоре. Услиједио је одговор послодавца који јасно показује кршење међународних конвенција и уставних права. На све то дали смо свој коментар упућен пословодству и власницима компаније. И на крају, у име садашњег и будућег чланства овог Синдиката, поручујемо свим послодавцима који дијеле исто мишљење са послодавцем ове компаније, да нам оваквим својим ставом само дају још више снаге да истрајемо у нашој борби за очување и побољшање радничких и синдикалних права загарантоваих уставом и међународним конвенцијама!!!

ПРИЛОЗИ Преписке између Синдиката и послодавца Тропиk д.о.о. Поштовани, Поново Вам се обраћам са захтјевом за одржавање састанка власника Тропиk малопродаје и Мог маркета или од њега овлаштених особа са предсједником и секретаром Гранског синдиката трговине ,угоститељства , туризма и услужних дјелатности Републике Српске. Састанку би присуствовала и Предсједница ССРС Ранка Мишић уколико се термини буду уклопили. Предлажемо да се састанак одржи у идућој седмици најкасније до сриједе 17.12.2014. године у просторијама ССРС , Српска 32 у Бањалуци. Пуно је нерјешених проблема на релацији радник - послодавац- синдикат, насталих након преузимања радника Делеза у вашу компанију,почев од Уговора о раду који још нису закључени са једним дијелом радника , или су незаконито закључени на одређено умјесто на неодређено вријеме, питање услова рада, примања,те огромног страха запослених од послодавца и својеврсног мобинга према њима и њиховом чланству у синдикату .Као посебан проблем поставља се питање незаконитог стопирања синдикалне чланарине и питање предсједника синдикалне организације након престанка радног односа Горану Мишићу. Желимо да у међусобном дијалогу покушамо ријешити ова и слична питања, те мислимо да ангажовање других органа неће бити потребно, а све у циљу стварања бољих радних и животних услова за наше чланове односно ваше запосленике. Молим вас да нам потврдите долазак и предложите термин у оквиру понуђених дана. Предсједник СТУД РС Горан Савановић 066 869-763 ,051 214 767,051 214 791 фаx е-маил: синдикат.трговине@yахоо.цом Поштовани, Извињавамо се на кашњењу одговора. Обавјештавамо Вас да нисмо у могућности присуствовати састанцима гдје бисмо са особама које нису запослене у нашим фирмама разговали о проблемима које те особе сматрају да у нашим фирмама постоје. Не може се рећи да имамо било какав однос са Гранским синдикатом или било којим синдикатом. Такође били смо врло добронамјерни и искрени у изреченом ставу да немамо никакву намјеру да такве односе градимо. Сматрамо да нису корисни за наше фирме нити за наше запослене и само нам одузимају драгоцјено вријеме намјењено купцима од чијег повјерења живимо. Ми знамо да наш дугорочан успјех зависи од задовољства наших запослених. Зато се свакодневно ангажујемо да унапређујемо њихов стандард, али то није увијек лако и углавном је потребно мало времена. Никад ни у једној нашој фирми није постојао синдикат јер за то очигледно није постојала ни воља ни потреба. Јасно нам је да то није у Вашем интересу јер док год постоје наводни "проблеми и страх" ви можете оправдати сврху Вашег постојања и задовољити ваш примарни циљ (да наплаћујете Вашу синдикалну чланарину од наших запослених). Вриједни, одговорни и честити људи у нашим фирмама не требају да се плаше било чега и они то знају, а помало већ и осјете, без обзира што је од финансијског краха преузете фирме Delhaize BH (акумулирани губитак готово 100.000.000 КМ) прошло свега четири мјесеца. Пошто располажете информацијама о односима унутар наше фирме вјероватно знате да његујемо изузетну вертикалну комуникацију унутар фирме. Врата канцеларија власника и директора фирме увијек су отворена за сваког запосленог у фирми. Сви запослени могу да питају све што их интересује и то сваки дан. Никад и нико због свог питања, какво год да је, није трпио било какве посљедице. Увијек се трудимо бити јасни и одговорити на свако питање директно. У комуникацији са нашим запосленима не требају нам посредници. Циљ наших фирми и наших запослених је да заједно остваримо пословни успјех како бисмо у њему сви уживали по моделу који нам се у пракси показао изузетно стимулативно. Молимо Вас да не будете отежавајући фактор у реализацији нашег циља. Кад се већ позивате на "законитост", сјетите се колико је законито све оно што се десило након дописа из прилога. Врло је тешко наставити дијалог са Вашим представницима након тога, а још теже усљед сазнања да покушавате креирати негативну кампању без икаквог суштинског разлога. Уколико заиста желите да будете брижни према нашим запосленима наискреније вам препоручујемо да се у потпуности релаксирате тог напора. Ми се свакодневно бавимо нашим запосленима и оно што им фирма у којој раде може обезбиједити Ви сигурно не можете. Напротив, Ваше дјеловање може бити контрапродуктивно јер у нашем случају потпуно искривљује слику суштинског односа послодавац запослени. Надам се да ће то брзо схватити сви наши запослени а вјерујемо да већина већ одавно јесте. Иза власника и директора наших фирми стоје пословни резултати у којима запослени увијек уживају у адекватној мјери. Најљепше Вас молимо да ту чињеници цијените и уважавате. С поштовањем," Светозар Петковић Члан УО/Боард мембер Тропиц д.о.о. Бањалука Ивана Горана Ковачића бб Господине Петковићу, Обраћам се Вама као члану Управног одбора компаније Тропиk д.о.о. Бањалука,аутору дописа од 19.децембра 2014.године. Истовремено желим да се и господа Мирко и Бојан Рисовић, власници компаније упознају са мојим коментаром, јер сте и ви свој допис упутили њима. Од првог дана када је Ваша компанија преузела Delhaize BH, покушали смо да Синдикат буде Ваш социјални партнер,као што је био у Делти и Delhaize-у и како то јесте у свим земљама свијета. Наш основни задатак је побољшање и заштита права чланова синдиката, па тако и оних који су радно ангажовани у Вашој компанији. Сматрамо да ће радник бити задовољнији уколико фирма добро ради и у том контексту се и понашамо као сараднички ,а не реметилачки фактор у фирмама. Ово сам Вам неколико пута рекао и на састанку који смо одржали 10.09.2014.године у Бањалуци ,када смо имали консултације због намјере послодавца да откаже уговор о раду одређеном броју радника(ваш акт бр. 1153/14 и 1154/14 од 11.08.2014.г. и 1345/14 од 09.09.2014.године, и наше мишљење бр. 18/14 од 05.09.2014.године,19/14 од 15.9.2014.г. ) Резултат овог разговора је записник са састанка у коме смо усагласили спорне моменте и који је потписан и од стране ваше фирме. Ово је био социјални дијалог. Сви даљи ваши потези су били мимо оваквог односа у циљу престанка синдикалне активности у вашој компанији. Потврда овога су и уводни пасуси Вашег дописа од 19. децембра 2014. Поставили сте се игнорантски према синдикату и власнички према запосленима. Они нису Ваша својина. Њихов рад треба да буде адекватно плаћен, а синдикат их ту заступа кроз колективно преговарање и са Општим , гранским и појединачним колективним уговорима. Својим добровољним изјавама постају чланови синдиката и издвајају чланарину. Зато је Ваша тврдња да " задовољавамо сврху свог постојања и примарни циљ наплатом синдикалне чланарине од ваших запослених " не стоји и у најмању руку је дрска. Ваша тврдња о " његованој вертикалној комуникацији унутар фирме" по тврдњама запослених није онаква како сте ју ви приказали. Посебна прича је Ваша тврдња "да се свакодневно бавите вашим запосленим"(што је сасвим природно) и да "оно што им фирма у којој раде може обезбједити Ви (синдикат) сигурно не можете". То је Ваша обавеза да им обезбједите , да их платите за оно што раде у фирми. Ви сте за то надлежни, а не синдикат. Они нису запослени у синдикату и није обавеза синдиката да их плаћа. Ово је свјесна замјена теза која вам је лоша. Што се тиче синдикалне организације она је у Министарству рада и борачко инвалидске заштите РС регистрована давно још у Делти, па наставила континитет у Delhaize-у и 06.10.2014. године рјешењем број 16-12-1-3789/14 верификована то јест дјелује под именом "Тропиk малопродаја" Бањалука. Акт Министарства рада број 16-04/2-12-388/14 од 30.09.20143.године који сте нам доставили је у најмању руку смијешан. Овдје се поставља питање да ли је аутор текста био нестручан или можда наговорен, да нестручно и незаконито протумачи постојање синдикалне организације. Зашто овај акт нисмо могли добити ни из Министарства ни од Вас ,ако је регуларан у што сумњамо. И за то ћемо добити одговор а онда ће се неке особе у Министарству рада забринути. Господине Петковићу, и Ви сте само радник који за свој рад добија плату .Можете ли и Ви себе замислити једног дана као особу која је технолошки вишак или да добија отказ зато што није задовољила интересе власника? Таквим особама синдикат помаже а ви негирате синдикат. Нисте ли овим Вашим дописом и негирањем синдиката као социјалног партнера у Вашој компанији, нанијели штету власнику господину Бојану Рисовићу, који је прије пар дана проглашен за најбољег менаџера на чему му честитамо. Ове двије чињенице су неспојиве. Размислите мало. Како би на то реаговали медији или конкуренција која уважава синдикат? На крају да Вам кажем да ће синдикат наставити свој рад као синдикална организација(чланство је у грани и може бити колективно и појединачно). И даље Вас (власнике и пословодство) позивам да развијамо партнерске односе, на бази социјалног дијалога, свако у оквиру својих законских и статутарних овлаштења у интересу свих, а првенствено ваших запослених,а наших чланова. Уколико покажете интересовање позивамо Вас да нас посјетите и да о свему поразговарамо. С поштовањем, Савез синдиката Републике Српске Синдикат трговине,угоститељства, туризма и услужних дјелатности Републике Српске Предсједник Горан Савановић

КРШЕЊЕ СИНДИКАЛНИХ ПРАВА У ТРОПИК Д.О.О. ““

12.децембар 2014. године
Новогодишњи поклон бон радницима „Конзума РС““

Трговачко предузеће „Конзум РС“ ће својим радницима додијелити поклон бон у вриједности од 50 КМ који ће запослени моћи потрошити у свим Конзумовим трговинама до 31.12.2014. године.

„Прије непуних мјесец дана формирали смо јединствену Синдикалну организацију „Конзум РС“ која броји преко 350 чланова радника запослених у овом предузећу“, изјавио је предсједник гранског Синдиката трговине, туризма, угоститељства и услужних дјелатности РС, Горан Савановић .

Предсједник Савановић је оцијенио да је овај чин послодавца показатељ да се, тамо гдје постоји синдикална организација, одвија социјални дијалог, те поштују радничка и синдикална права гарантована законима и колективним уговорима Републике Српске.01.децембар 2014. године
Одржан Форум синдиката трговине из регије Југоисточне Европе“

Одржан Форум синдиката трговине из регије Југоисточне Европе“ Представници синдиката трговине из Републике Српске, Србије, Хрватске, Црне Горе и Турске, учествовали су у раду Форума синдиката трговине Југоисточне Европе у периоду од 27. до 29. новембра 2014. године у Термама Олимиа у Словенији.

Поред размјене информација о актуелном стању у овој области, са посебним освртом на заштиту на раду и здравље радника – чланова синдиката, разговарало се и о основама стратегије за организовање и учлањивање у синдикат.

Учесници Форума су једногласно одлучили да синдикати трговине из Турске постану пуноправни чланови Форума, те да, идуће године, домаћин Форума буде Синдикат трговине Црне Горе

Договорено је да се на сљедећем Дневном реду Форума расправља о њемачкој компанији „Лидл“ која најављује свој ангажман у свим земљама учесницама Форума, а која је, нажалост, позната по лошем односу према синдикалном ангажовању.

Одржан Форум синдиката трговине из регије Југоисточне Европе“ Синдикат трговине, туризма, угоститељства и услужних дјелатности Републике Српске на Форуму су представљали предсједник Горан Савановић и замјеник предсједника синдиката у „Конзум РС“, Ђуро Амиџић.

24. Септембар 2014. године
Помоћ за раднике „Делеза БиХ“

Након обраћања већег броја радника из „Делеза БиХ“због низа неправилности и непоштовања њихових права у вези са престанком радног односа, преласком код другог послодавца, прековременим радом, исплатама регереса и сл. Синдикат трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС је одржао хитан састанак са послодавцем.

Затражено је да послодавац, у својим пословним промјенама које намјерава направити, испоштује права радника предвиђена Законом о раду и гранским колективним уговором. Према ранијем обавјештењу директора предузећа „Делез БиХ, које је у међувремену промјенио назив у „Тропик малопродаја“ ДОО Бања Лука, да намјерава отказати уговор о раду са 375 радника и да ће од тог броја за 170 радника обезбједити одговарајући посао код другог послодавца, те да ће један број радника пребацити из пословних јединица које се гасе у друге пословне јединице предузећа.

Предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС, Горан Савановић, је још једном подсјетио послодавца да се обавезао да ће у том процесу поштовати законске одредбе и да ће Синдикат, уколико се послодавац не буде понашао у складу са својим обавезама, бити спреман да пружи адекватну правну помоћ запосленима у овом предузећу.Бања Лука, 28. Aприл 2014
Форум синдиката трговине у региону Југоисточне Европе
Љубљана, 23-25.април 2014. године

Савез Синдикара Републике Српске Делегација Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС у саставу предсједник Горан Савановић, члан Републичког одбора, Тамара Чулић и замјеник предсједника синдикалне организације „Меркатор“ Бања Лука, Ђуро Амиџић, учествовала је у раду Форума синдиката трговине ЈИЕ, који је одржан у Љубљани у периоду од 23. до 25. априла 2014. године.

Савез Синдикара Републике Српске Теме Форума биле су "Развој радног законодавства у земљама учесницама", "Јаз у платама на нивоу полова", "Модели исплата плата у сектору трговине", "Презентација цертификата породично пријатељских компанија, на примјеру Меркатора – Словенија".

Савез Синдикара Републике Српске Формирано је координационо тијело на нивоу Форума сачињено од предсједника синдикалних организација Меркатора из Словеније, Републике Српске, Хрватске, Србије и Црне Горе, а које има задатак да прати процес евентуалне продаје Меркатора хрватској компанији Агрокор и да у складу с тим обезбиједи иста права свим запосленим у Меркатору у земљама чланицама Форума.

Савез Синдикара Републике Српске Такође, треба да се у свим земљама, чланицама Форума , покуша примијенити меркаторов цертификат породично пријатељских компанија ( хуманији и квалитетнији однос послодавца према запосленима).

Договорено је да се сљедећи састанак Форума одржи у првој половини новембра ове године, а за домаћина Форума у 2015. години предложен је наш Синдикат.

21.Март 2014. године
Сједница Републичког одбора СТУД-а

Републички одбор Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС, на данашњој сједници одржаној у Дому синдиката у Бањалуци, закључио је да је материјални и социјални положај запослених у овим областима веома тежак. На сједници којом је предсједавао предсједник овог гранског синдиката Горан Савановић, констатовано је да је животни стандард радника у овим дјелатностима на најнижем могућем нивоу.

Ову тврдњу илуструју подаци према којима је просјечна плата запослених у угоститељству 580,00 КМ, а у трговини 600,00 КМ, што је 65 односно 70 одсто од износа просјечне плате у РС.

Наглашено је да су радничка и социјална права, гарантована законима и колективним уговорима, заштићена само у оним предузећима у којима дјелује синдикална организација, односно синдикат као преговарачки социјални партнер према послодавцу.

У неупоредиво тежем положају налазе се они трговци, угоститељи и услужни радници, који раде у предузећима у којима запослени нису синдикално организовани а таквих је преко 65 одсто у РС.

Највише проблема имају трговци и угоститељи који раде у малим трговинама, угоститељским и занатским радњама у којима радници нису синдикално организовани, па су најчешћа жртва рада на црно, послодавци им нередовно исплаћују плате, не уплаћују доприносе за пензионо и здравствено осигурање.

Републички одбор је позвао све раднике у РС који раде у трговини, угоститељству, туризму и услужним дјелатностима да се уз помоћ овог гранског синдиката синдикално организују, а ускоро ће Удружењу послодаваца упутити званичан захтјев за преговоре о повећању најниже цијене рада.

13.Март 2014. године
SINDIKAT DOBRODOŠAO U „KONZUM“

Radnici svih „Konzumovih“ poslovnih objekata širom Republike Srpske slobodno se, ukoliko žele, mogu učlaniti u Sindikat trgovine, ugostiteljstva i turizma RS, odnosno Savez sindikata Republike Srpske. Ovo je zaključeno na sastanku predstavnika sindikata sa predstavnicima Konzuma, održanom 12. Marta u Banjoj Luci, u prostorijama preduzeća „Velpro“.

Mato Greganić, izvršni direktor u „Agrokoru“ u čijem sastavu se nalazi i „Konzum“ rekao je da je politika kompanije iz koje dolazi zadovoljan i motivisan radnik.

-Mi smo apsolutno za da u svakom preduzeću, članici „Agrokora“ radnici budu sindikalno organizirani. Naravno djelovanje sindikata mora biti usmjereno za dobrobit i kompanije i radnika i sindikata, rekao je Greganić.

Miroslav Kokot, direktor „Konzuma“ za regiju Banja Luka, preporučio je da Sindikat trgovine, ugostiteljstva i turizma napravi i dostavi prijedlog termina posjete objektima ovog preduzeća, u kojima se namjerava formirati sindikat.

-Na ovome insistiramo čisto iz tehničkih razloga. U svakom objektu postoje dani kada ima najmanje posla, i tada je najlakše okupiti radnike i upoznati ih sa namjerama sindikata, rekao je Kokot.

Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva i turizma RS rekao je da je menadžment „Konzuma“ dao veliki doprinos za formiranje sindikata u ovom trgovačkom sistemu.

-Danas razgovaramo o sindikalizaciji, a uskoro ćemo, nadam se, o pojedinačnom kolektivnom ugovoru, povećanju plate i drugim temama. Menadžment „Konzuma“ se pokazao kao vrlo korektan partner sindikatu, rekao je Savanović.

Zoran Vukosav, predsjednik Sindikalne organizacije „Konzuma“ upoznao je Greganića, Kokota i Gordanu Odrljin, direktora za odnose sa sindikatima u „Agrokoru“, sa procesom formiranja sindikata u „Konzumu“, te sa daljnjim planovima.

Boško Grgić, sindikalni povjerenik za Gradišku, Laktaše i Srbac, informisao je predstavnike „Agrokora“ da postoji namjera formiranja sindikata i u preduzeću „Ledo“, koje je takođe članica ove velike kompanije.

Sljedeći susret predstavnika „Agrokora“ i Sindikata trgovine ugostiteljstva i turizma RS najavljen je za 15 dana u Gradišci. Tom prilikom biće riječi o osiguranju radnika, radnom vremenu, platnim listama i drugim temama.

19.фебруар 2014. године
„Грански колективни уговори и њихово функционисање“
Београд, 12-14.фебруара 2014. године

Предсједници Синдиката финансијских организација РС, Синдиката металске индустрије и рударства РС и Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС, Мирослав Зечевић, Тане Пеулић и Горан Савановић учествовали су у раду семинара о теми „Грански колективни уговори и њихова примјена“ који је одржан у Београду у периоду од 12. до 14. фебруара 2014. године.

Организатор семинара био је Европски одбор Свјетске организације радника (EO/WOW) чији су чланови ова три синдиката, те Европски центар за радничка питања, а уз подршку Европске уније. Домаћин семинара био је Синдикат БОФОС из Србије који је такође једна од чланица овог свјетског хришћанског синдиката.

Циљеви семинара били су:

- анализа стварног стања гранских колективних уговора као и оних закључених на нивоу компаније или предузећа; како они функционишу;
шта се може побољшати;
- на који начин синдикати у земљама Европе и ЕУ могу допринијети склапању колективних уговора на вишем нивоу у другим земљама;
- пројектовање заједничке стратегије која ће за циљ имати промоцију значаја гранског колективног уговора.

Током анализе стварног стања гранских колективних уговора кроз извјештаје које су подносили представници синдиката земаља Средње и Источне Европе, закључено је да, поред постојања различитих система колективних уговора, проблем представља непостојање удружења послодаваца што узрокује и непостојање колективних уговора на гранском нивоу, због чега грански синдикати напросто немају с ким да преговарају.

Договорено је да се интензивније ради на изради стратегије којом ће се промовисати значај колективног преговарања на гранском нивоу, а све у циљу побољшања материјално и социјалног положаја радника на нивоу компанија односно предузећа.

О овоме догађају можете прочитати и на блогу ове организације: http://internationalworkers.blogspot.be/2014/02/wanted-collective- agreements.html

10. децембар 2013. године
Састанак предсједника Савановића и министрице Ибришагић Хрстић

Горан Савановић, предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности Републике Српске, разговарао је данас са министрицом трговине и туризма у Влади РС, Маидом Ибришагић Хрстић о пројектима из области туризма које ће Влада РС финансијски подржати, а то су адаптација и опремање дијела капацитета у Националном парку „Сутјеска“ на Тјентишту, те продужење ски стазе у Националном парку „Козара“.

Констатовано је да ће се реализацијом ових пројеката директно побољшати материјални и социјални положај запослених у националним парковима РС. Поред овог, разговарано је и о почетку овогодишње зимске сезоне на Јахорини која почиње у петак 13.децембра у Олимпијском центру, који располаже највећим бројем смјештајних капацитета.

Договорено је да ће овај Центар, као и хотели Кошута и Рајска долина, гдје је држава већински власник, бити предмет даљих разоговора Министарства трговине и туризма, Надзорног одбора друштва и Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС.

07.06.2013. године
5.СКУПШТИНА СТУД-а РС
РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР

ПРЕЗИМЕ И ИМЕ

МЈЕСТО

Контакт-лично

СИНД.ОРГАНИЗАЦИЈА
Тел.Факс,Е-маил

1

САВАНОВИЋ ГОРАН-предсједник

СРБАЦ

065/519-383
savanovicgoran@yahoo.com

051/535-970 STUD RS
051/533-407 факс
sindikattrgoviners@teol.net
sindikat.trgovine@yahoo.com

2

ЂУРИЋ МАРКО

ТРЕБИЊЕ


„ИНТЕРЕКС“


3

ЈЕЛИЋ ЈЕЛА

ТЕСЛИЋ

065/488-644

„БАЊА ВРУЋИЦА


4

БОЈИЋРАДА

БАЊАЛУКА

065/834-339

„КРАЈИНАЛИЈЕК“


5

ЖИВКОВИЋ МЛАДЕН

ВИШЕГРАД

065/453-895

„ВИЛИНА ВЛАС“
058/620-480
vvlas@teol.net

6

СУВАЈАЦ ТАТЈАНА

БАЊАЛУКА

066/215-249

„DELHAIZE BH“
051/215-231

7

ЧОЛИЋ ТАМАРА

БАЊАЛУКА


066/808-742

„МЕРКАТОР“

8

ЉУБОЈЕВИЋ ТИХОМИР

БАЊАЛУКА

065/537-284

ТУР.ОРГАНИЗ. РС

9

СТЕВАНОВИЋ СЛАЂАНА

Актив жена

ПАЛЕ

065/213-771

sladja.stevanovic@oc-jahorina.com

ОЦ“ЈАХОРИНА
057/270-020

10

ХАЛВАЏИЈА ДАМИР

Актив младих

БАЊАЛУКА

065/613-409

damir.halvadzija@

mercator.ba

„МЕРКАТОР“
tel.051/337-366
faks: 051-342-980

11

СТАЈИЋ МИЛЕ

БИЈЕЉИНА

кућа 055/201-258

„ФИС“ ВИТЕЗ
055/251-301

 

НАДЗОРНИ ОДБОР

ПРЕЗИМЕ И ИМЕ

МЈЕСТО

КОНТАКТ-лично

СИНД.ОРГАНИЗАЦИЈ

1

ДРАГИЧЕВИЋ РАНКО-предсједник

БАЊАЛУКА

065/488-644

РК „БОСКА“

2

ЛУКИЋ ДРАГИЦА

БАЊАЛУКА

065/393-818

„DELHAIZE BH“
посао 051/ 337-975

3

МИЈАТОВИЋ СИНИША

БАЊАЛУКА

066/933-802

„КРАЈИНАЛИЈЕК“

 

СТАТУТАРНА КОМИСИЈА

ПРЕЗИМЕ И ИМЕ

МЈЕСТО

КОНТАКТ-лично

СИНД.ОРГАНИЗАЦИЈА

1

ГАЈАНОВИЋ АНИТА

предсједник

БАЊАЛУКА

065/580-295
gajanovic.anita@trznica.com

„ТРЖНИЦА“

2

ПОПОВИЋ ГОРДАНА

БАЊАЛУКА

065/851-274

„БОНЕЛ“
051/490-412

3

БОЈИЋ ЈАКОВ

ДВОРОВИ

065/461-881

„БАЊА ДВОРОВИ“

18. Новембар 2013. године
Форум синдиката трговине из Србије, Црне Горе,
Републике Српске, Хрватске и Румуније
Млини, 11-13.11.2013.

Од 11. до 13. новембра 2013. године у Млинима, у Хрватској, одржан је Форум синдиката трговине из Србије, Црне Горе, Републике Српске, Хрватске и Румуније уз подршку Фондације Фридрих Еберт. Теме Форума биле су радно законодавство, социјални дијалог, стање у дјелатности у државама учесницама Форума.

Предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС (СТУД РС), Горан Савановић, упознао је присутне о актуелном стању у Републици Српској из области радног законодавства и колективног преговарања, те о активностима синдиката на очувању постојећих права, спречавању доношења новог Закона о раду, чиме би престали да важе и општи и грански колективни уговори.

У другом дијелу Форума гдје се говорило о намјери хрватског Agrocora да преузме компанију Меркатор било је доста непознаница, неизвјесности па и страха шта би таква трансакција донијела радницима.

Битно је истаћи да је општа констатација присутних, након дискусија, а посебно дискусије чланова делегације СТУД РС-а, те предсједнице и потпредсједника синдиката Меркатор БЛ Тамаре Чолић и Ђуре Амиџића била, да највећи степен синдикалних права и личних примања у региону имају запослени у Меркатору у Бањој Луци у Републици Српској.

Закључак Форума је да ће се сви синдикати максимално ангажовати на заштити достигнутих права и закона о раду и наставку колективног преговарања.

Земља домаћин сљедећег Форума биће Словенија, односно Синдикат трговине Словеније, а уз подршку Фондације Фридрих Еберт.

18. Новембар 2013. године
Састанак у Регионалном синдикалном центру Требиње
13.новембар 2013. године

У оквиру активности Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС, предсједник Горан Савановић одржао је 13.11.2013. године у Регионалном синдикалном центру Требиње, синдикални састанак коме су присуствовали Драган Симовић, извршни секретар овог Центра за ССРС, Желимирка Лучић, правница, Драган Шаровић, повјереник СО „Маркет 99“ из групације „Delhaize“, Ђурић Марко, предсједник СО „Интерекс“ Требиње који је и члан Републичког одбора СТУД РС и Милојка Јовановић, замјеница предсједника СО „Хотел Леотар“ Требиње.

Присутни су на састанку упознати са резултатима активности Савеза синдиката РС и гранских синдиката у борби на очувању стечених права, постојећег Закона о раду РС, Општег колективног уговора и гранских колективних уговора.

Посебно добро је оцијењена активност свих синдикалаца у РС на потписивању петиције „НЕ НОВОМ ЗАКОНУ О РАДУ“.

Предсједник Савановић се посебно осврнуо на одлично проведене преговоре између пословодства компаније „Delhaize“ и преговарачког тима овог синдиката. Резултати преговора су постигнуто јединство у синдикату, обрачун топлог оброка по захтјеву радника у складу са законом, спречавање или плаћање прековременог рада.

Посебно битно је ново велико учлањивање у синдикат као израз повјерења радника „Delhaize“као израз повјерења радника „Delhaize“ у грански синдикат и ССРС, и властите представнике.

Присутни су упознати са ситуацијом у „Интерексу“ Требиње гдје је истакнуто задовољство запослених и захтјев за већу синдикализацију на нивоу „Интерекса“ у РС, као и са пословањем Хотела „Леотар“, гдје се поштују права запослених али и осјећа потреба за новим запошљавањем. Пракса одржавања оваквих састанака ће се наставити.

21.децембар 2012. године
Успјешан састанак предсједника Горана Савановића
и извршног директора Агрокора Мате Грегановића

У свим маркетима "Конзума" у Републици Српској приступиће се организовању синдикалних организација, које ће бити у саставу Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС. Ово су на састанку у Бањој Луци са Матом Греганићем, извршним директором концерна "Агрокор" у чијем саставу је и "Конзум", договорили председник Синдиката СТУД Горан Савановић и синдикални повјереник Бошко Гргић.

-Наша жеља је да су нам радници синдикално организовани, јер синдикат нам је од изузетне користи. На тај начин имамо најбоље информације о правом стању у свим објектима "Конзума", имамо са ким да преговарају и значајно ћемо подићи задовољство и одговорност радника, рекао је господин Греганић.

Председник Савановић упознао је извршног директора "Агрокора" о функционисању синдиката у Републици Српској, законској регулативи и колективним уговорима.

-Веома је важно да добијамо нове чланове у реалном сектору. Изузетно сам задовољан што се у целокупном ланцу "Конзумових" објеката поштују права радника, а интересантно је да ова велика кућа има и свој колективни уговор, који би многи пожелели. Предстоји нам обилазак радника на терену, разговор, учлањење у синдикат и формирање синдикалних организација, рекао је Савановић.

Након састанка одржаног у Хотелу "Босна" дружење је настављено у новоотвореном "Супер Конзуму" у Бањој Луци. Том приликом обављени су и краћи разговори са директором "Конзума" доо Сарајево Драганом Башкарад, извршном директорком Аидом Делалић и директорицом сектора људских ресусре Катарином Шварц Бећиревић.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

СИНДИКАЛНА ПОТРОШАКА КОРПА
ОПШТИ КОЛЕКТИВНИ УГОВОР
ОДЛУКА О НАЈНИЖОЈ ПЛАТИ
ГРАНСКИ КОЛЕКТИВНИ УГОВОРИ
ЗАКОН О РАДУ
ЗАКОН О ЗАШТИТИ НА РАДУ
РИЈЕЧ СИНДИКАТА НОВИНЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ЗАШТИТА НА РАДУ