СИНДИКАТ ТЕКСТИЛА, КОЖЕ И ОБУЋЕ РС

Конституирајућа – оснивачка скупштина Синдиката текстила, коже и обуће РС одржана је 11 марта 1997. године у Фабрици обуће „Босна“ у Бањој Луци.

Скупштина је бројала 40 делегата из предузећа текстилне и кожарско –прерађивачке индустрије са подручја цијеле Републике Српске, међу којима су били и чланови Иницијативног одбора-синдикалци из фабрика: „Пролекс“ Котор Варош, „Сана“ Нови град, „Свила“ Челинац, „Босна“ Бања Лука, „Зенит“ Бијељина, „Напредак“ Вишеград, „Билећанка“ Билећа, „Новотекс“ Требиње, „Трико“ Градишка, „Итрис“ Србац, „Младост“ Мркоњић Град, „Ротекс“ Рогатица „Везионица“ Зворник, „Фатес“ Соколац, „Слога“ Прњавор, „Демос“ Дервента, „Дубичанка“ Дубица и други.

Слика бр. 1.
Новоизабрани Републички одбор на Другом конгресу СТКО РС

Рјешењем Основног суда у Бањој Луци број: Рг 68/97 од 14 априла 1997. године овај Синдикат је уписан у Јединствени регистар удружења и добио правни субјективитет. У то вријеме, Синдикат је окупљао око 30.000 чланова.

Први Грански колективни уговор текстила, коже и обуће РС потписан је 10 октобра 1997. године са Удружењем текстила, коже и обуће у Привредној комори РС и Министарством за индустрију и технологију у Влади РС. Од тада, па до данас, радници у овим дјелатностима имају свој грански колективни уговор, који је неколико пута мијењан или је потписиван нови, с тим да је у посљедње вријеме потписиван само између социјалних партнера – Синдиката ТКО-е РС и Удружења послодаваца текстилне и кожарско-прерађивачке индустрије РС.

Процес приватизације, који се у Републици Српској проводи од 1998. године до данас, а потом отварање стечајних поступака, почев од 2004. године, катастрофално су утицали на фабрике у овој индустријској грани. Око 20.000 радника, из више од 90 предузећа, остало је без посла зато што процесом приватизације и стечајева нису очувана, већ су ликвидирана предузећа. Једина нада ових радника био је Социјални програм збрињавања радника, који је резултат преговора Синдиката и Владе Републике Српске, а верификован од стране Народне скупштине Републике Српске. Захваљујући том Социјалном програму око 15.000 радника, који су припадали овом гранском синдикату, збринуто је, тј. уплаћен им је радни-пензиони стаж и могли су остварити материјалну надокнаду на Заводу за запошљавање Републике Српске.

Имајући у виду да је око 90% бивше државне имовине из области текстила, коже и обуће лоше приватизовано и отишло у стечај и ликвидацију, услиједило је отварање приватних фабрика у овој грани.

Процес синдикализације у таквим фабрикама одвија се веома тешко зато што поједини послодавци то не дозвољавају, а уколико и дође до формирања синдиката поједини синдикалци бивају прогањани и отпуштани са посла.

То потврђују примјери отпуштања, не само предсједника синдикалне организације, већ свих чланова синдикалног одбора.

Данас у текстилној и обућарској индустрији РС ради око 8.500 радника, а двије трећине њих су синдикално организовни у овај грански синдикат. Плате, и ако ниске, (просјечно 460,00 КМ) редовније су него раније. Такође, редовна је и уплата доприноса, али је дискриминаторска у односу на остале запослене у Републици Српској, јер основица за уплату доприноса, није радничка плата, већ 25% бруто плате у РС остварене у претходном мјесецу.

Синдикат текстила, коже и обуће РС, не прихватајући овакав начин уплате доприноса, поднио је иницијативу за оцјену уставности ове одредбе Закона о доприносима. Рјешењем Министарства рада и борачко инвалидске - заштите РС број: 16-04-12-19-199/09 утврђена је репрезентативност и Синдикат текстила, коже и обуће РС у овој индустријској грани на нивоу Републике је постао репрезентативан и већински.

Након дугих преговора и доказивања репрезентативности, Синдикат текстила, коже и обуће РС примљен је, као равноправна чланица, у европску и међународну Федерацију радника текстила, одјеће и коже (ETUF-TCL и ITGLWF) са сједиштем у Бриселу и од тада пуноправно учествује у раду конгреса и семинара који се одржавају у организацији ових синдикалних асоцијација.

Предсједник Синдиката ТКО РС је Данко Ружичић, а на ову дужност дошао је из кожарско-прерађивачке индустрије ПРОЛЕКС Котор Варош.

ВИЈЕСТИ

Тренутно нема садржаја у овој категорији!

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

СИНДИКАЛНА ПОТРОШАКА КОРПА
ОПШТИ КОЛЕКТИВНИ УГОВОР
ОДЛУКА О НАЈНИЖОЈ ПЛАТИ
ГРАНСКИ КОЛЕКТИВНИ УГОВОРИ
ЗАКОН О РАДУ
ЗАКОН О ЗАШТИТИ НА РАДУ
РИЈЕЧ СИНДИКАТА НОВИНЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

ЗАШТИТА НА РАДУ