СИНДИКАТ САОБРАЋАЈА И ВЕЗА РС

Основан је 11.03.1997. године на Оснивачкој скупштини одржаној у Добоју.

Рјешењем Основног суда у Добоју број: Р-О-11-40/97 од 06.08.1997. године уписан је у Јединствени регистар удружења Републике Српске, а Рјешењем Министарства за питање бораца, жртава рата и рада број: 04-120-2750-0/98 од 18.08.1998. године уписан је у Регистар синдикалних организација са сједиштем у Добоју. Од оснивања до 02.06.2009. године предсједник Синдиката био је Милош Божић, а од 02.06.2009. године предсједник је Миленко Видаковић.

У грани саобраћаја и веза запослено је око 14.520 радника. Активних чланова Синдиката тренутно је око 6.398, организованих у 26 синдикалних организација.

До сада су потписана два посебна колективна уговора и најнижа цијена рада за запослене у дјелатностима саобраћаја и веза.

Синдикалне активности на заштити права и интереса чланства у досадашњем периоду обиљежили су бројни штрајкови, посебно у дјелатностима: „Жељезница“ РС друмских превозника и авио саобраћаја.

ВИЈЕСТИ
09.06.2017. године
СТРАТЕШКИ ПРАВЦИ ДЈЕЛОВАЊА СИНДИКАТА СУ ОМАСОВЉЕЊЕ И ЕДУКАЦИЈА ЧЛАНСТВА, ТЕ ОЧУВАЊЕ И УНАПРЕЂЕЊЕ СВИХ СТЕЧЕНИХ ПРАВА ИЗ РАДА

Омасовљење организације, едукација и мобилизација чланства у циљу очувања и унапређења свих стечених радничких и синдикалних права, те што скорије потписивање Посебног колективног уговора за запослене, биће главни стратешки правци дјеловања у наредном периоду, рекао је предсједник Синдиката саобраћаја и веза Републике Српске Небојша Ђокић, на Петом Конгресу - Скупштини овог гранског синдиката одржаном у Добоју.
"Вријеме у коме живимо је врло тешко, јер центри моћи креирају реформе и законе на овим просторима, које су увијек биле на штету човјека и радника, а вријеме је показало да нико боље и искреније неће штитити радничка права од синдиката, који мора показати јединство и солидарност, јер је то његово најјаче оружје."
Ово је порука чланству, коју је данас са Петог конгреса-Скупштине Синдиката саобраћаја и веза РС, упутила предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић.
Делегати су једногласно усвојили Извјештај о раду Синдиката саобраћаја и веза РС у минулом четверогодишњем периоду као и Програм рада синдиката од 2017. до 2021. године.
Изабрани су чланови Републичког, Статутарног и Надзорног одбора овог гранског синдиката, те чланови Генералног вијећа Савеза синдиката РС, као и делегати на Шестом Конгресу Савеза синдиката Републике Српске.
За предсједника Синдиката саобраћаја и веза Републике Српске у наредном четверогодишњем мандату, једногласно је изабран Небојша Ђокић.
Учеснике Петог Конгреса-Скуштине Синдиката саобраћаја и веза РС поздравили су, Наташа Костић, помоћник министра саобраћаја и веза РС, директорица "Пошта Српске" Јасминка Кривокућа, предсједник Синдиката "Пошта Србије" Ацо Томић и предсједник Удружења послодаваца саобраћаја и веза РС Дејан Мијић.

20.april.2016. године
Састали се преговарачки тимови за израду ПКУ за раднике у области саобраћаја и веза РС

Преговарачки тимови Синдиката саобраћаја и веза РС и Удружења послодаваца саобраћаја и веза Српске, које су предводили предсједници Небојша Ђокић и Момчило Сладоје, отпочеле су преговоре о изради, усаглашавању и доношењу Посебног колективног уговора за запослене у овим дјелатностима.
На састанку одржаном данас 20. априла ове године у Добоју, формирани су стручни тимови гранског синдиката и послодаваца, који су задужени да припреме радну верзију новог Посебног колективног уговора за раднике у области саобраћаја и веза РС.
Преговарачки тимови су се сагласили да приједлози стручних тимова буду основа за даље преговоре, усаглашавање и доношење новог Посебног колективног уговора.

17.mart.2016. године
Што прије отпочети преговоре за усвајање Посебног колективног уговора

Републички одбор Синдиката саобраћаја и веза Републике Српске, закључио је да истичу сви законом предвиђени рокови, те да је крајње вријеме да што прије отпочну преговори са Удружењем послодаваца о усаглашавању и потписивању Посебног колективног уговора за запослене у овим дјелатностима.
На данашњој сједници одржаној у Добоју, формиран је тим за преговоре са Удружењем послодаваца за доношење Посебног колективног уговора за раднике у области саобраћаја и веза РС, који ће предводити предсједник овог гранског синдиката Небојша Ђокић.
Закључено је да је Синдикат саобраћаја и веза РС већ припремио Приједлог радне верзије Посебног колективног уговора, као полазну основу, те да очекује да преговори отпочну у најскорије вријеме.

07. Октобар 2014. године

ОДРЖАНА СЈЕНИЦА РЕПУБЛИЧКОГ ОДБОРА И СЕМИНАР ЗА ЧЛАНОВЕ ОРГАНА И ПРЕДСЈЕДНИКЕ СИНДИКАЛНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА У Мотелу ,,Борје,, код Теслића, 3. октобра ове године, одржана је сједница Републичког одбора Синдиката саобраћаја и веза Републике Српске, на којој су безрезервно подржани ставови Предсједништва и Генералног вијећа Савеза синдиката РС, везани за Закон о раду РС.

На сједници којом је предсједавао предсједник Синдиката саобраћаја и веза РС Небојша Ђокић, наглашено је да је Закон о раду РС у потпуности усклађен са ратификованим конвенцијама МОР-а, дијеловима Европске социјалне повеље које је БиХ ратификовала и Директивама ЕУ и да сходно томе нема потребе за било каквим измјенама и допунама, или доношења новог Закон о раду РС.

Републички одбор Синдиката саобраћаја и веза РС је одлучан да заједно са осталим гранским синдикатима у саставу Савеза синдиката РС, свим средствима синдикалне борбе стане у одбрану Закона о раду и Општег и гранских колективних уговора и на тај начин спријечи урушавање стечених радничких права.

Послије сједнице Републичког одбора Синдиката саобраћаја и веза РС, одржан је једнодневни семинар о темама:,, Анализа примјене Закона о раду РС,, и ,, Теорија пракса препознаваања кршења права из рада у предузећима и установама РС,, , које су излагали стручни сарадници за правна питања Горан Станковић и Небојша Бљајић.

О теми информисање у синдикату говорио је Миленко Станојевић, извршни секретар у Синдикалном центру Добој.

,,Циљ креатора и иницијатора доношења новог Закона о раду РС је укидање колективних уговора и умањење свих гарантованих права из рада, које сада имају радници РС,, нагласио је Горан Станковић.

Истичући да због непоштовања закона и колективних уговора, послодавци у РС, по основу неисплаћених плата и неуплаћених доприноса дугују милион и 250 хиљада КМ, Станковић је рекао да нема потребе за било каквим промјенама важећег Закона о раду РС, него његова досљедна примјена, те је посебна одговорност на Инспекторату рада и осталим контролним органима РС.

Истичући да је закон о раду сваке земље темељни правни акт који гарантује основна права из рада, предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић је рекла да су циљеви оних који се за то залажу сљедећи:
-да се радницима даје што мање а да послодавцима остане што више капитала како би се стално богатили и увећавали своје богаство,
-да се потпуно уништи синдикат као посљедња непослушна брана бахатом капиталу, јер он једини брине о радничким правима, и да послодавац свако плаћање радника сматра својим трошком, који на сваки начин жели да смањи на штету радника.

ОДРЖАНА СЈЕНИЦА РЕПУБЛИЧКОГ ОДБОРА И СЕМИНАР ЗА ЧЛАНОВЕ ОРГАНА И ПРЕДСЈЕДНИКЕ СИНДИКАЛНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА Предсједница Мишић је сигурна да би нови закон о раду у РС већ био донесен да није било одлучног става Савеза синдиката РС, свих гранских синдиката и синдикалног чланства, те поручила да ће синдикат истрајати на очувању свих стечених радничких права као што су плата, доприноси,топли оброк, регрес, минули рад, годишњи одмор.

Генерални секретар Савеза синдиката РС Велка Оџаковић је рекла да радници увијек требају тужити послодавце који им крше њихова права, тим прије што радници чланови синдиката у РС имају бесплатну правну помоћ.

Небојша Бљајић правник из добојског синдикалног центра је подсјетио да су у току атаци на радничка и синдикална права широм свијета, да се све више крше закони и колективни уговори, те да се све више говори о атипичним уговорим о раду.

Бљајић је истакао да је по његовом сазнању циљ јачања десних политичких странака у Европи, јачање крупног капитала, којима је приоритетан циљ да уништи синдикат, као заштитника права и интереса радника.

Јозо Мијић, представник Синдикалне организације ,,Поште Српске,, из Добоја, подржао је све напоре гранског и Савеза синдиката РС на очувању важећег Закона о раду РС и заложио се за наставак кампање проширивања листе потписника радника против његовог доношења.

ОДРЖАНА СЈЕНИЦА РЕПУБЛИЧКОГ ОДБОРА И СЕМИНАР ЗА ЧЛАНОВЕ ОРГАНА И ПРЕДСЈЕДНИКЕ СИНДИКАЛНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА Ернест Басало, предсједник Синдикалне организације ,,Поште Српске,, из Бањалуке сматра да је нужно истрајати у очувању свих стечених радничких права, и заложио се за чешћу размјену искустава и изградњу већег степена повјерења и солидарности унутар самих синдикалних организација.

Недељко Музичка, предсједник Синдикалне организације ,,Аутотранспорт,, Приједор се залаже да се више средстава из Буџета РС издваја као подстицај за набавку нових аутобуса, односно за ново запошљавање радника.

Винко Радовић, предсједник Синдикалне организације ,,Дринатранс,, из Зворника, је мишљења да Савез синдиката РС треба направити стратегију одбране од послодаваца како би сачувао сва стечена радничка и синдикална права и охрабрити људе да што чешће учествују у медијским наступима и одлучно и снажно бране права радника.

Говорећи о значају правовременог и објективног информисања у синдикату, Миленко Станојевић, извршни секретар СС РС у Синдикалном центру Добој је нагласио да свакодневна информација, комуникација и интеракција између чланства и руководства, одлика сваког савременог синдиката у свијету.

Станојевић сматра да свака синдикална организација у предузећу и установи треба сва важније одлуке, саопштења, правилнике и летке, који су од интереса за раднике, правовремено пласирати путем огласне плоче или на други погодан начин.

ОДРЖАНА СЈЕНИЦА РЕПУБЛИЧКОГ ОДБОРА И СЕМИНАР ЗА ЧЛАНОВЕ ОРГАНА И ПРЕДСЈЕДНИКЕ СИНДИКАЛНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА -Савез синдиката РС издаје свој лист,, Ријеч синдиката,, имамо устројену службену страницу на интернету и отворен налог фејсбука, тако да свакодневно наши чланови којима је доступан интернет могу прочитати вијести, информације и извјештаје о свему што се збива у нашој организацији, рекао је Станојевић. -Наравно ту су и средства јавног информисања, која када се оцијени да је потребно, од синдикалне организације до највиших органа Савеза синдиката РС, редовно и професионално прате наш рад, оцијенио је Станојевић.

Предсједник Синдиката саобраћаја и веза РС Небојша Ђокић, захвалио се свим присутним и заложио се да оваквим обликом едукације настави и убудуће. Договорено је да чланови Републичког одбора и представници синдикалних организација, упознају чланство о закључцима и порукама са сједнице органа и са семинара, а посебно са потребом очувања достојанственог нивоа радничких и синдикалних права.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

СИНДИКАЛНА ПОТРОШАКА КОРПА
ОПШТИ КОЛЕКТИВНИ УГОВОР
ОДЛУКА О НАЈНИЖОЈ ПЛАТИ
ГРАНСКИ КОЛЕКТИВНИ УГОВОРИ
ЗАКОН О РАДУ
ЗАКОН О ЗАШТИТИ НА РАДУ
РИЈЕЧ СИНДИКАТА НОВИНЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

ЗАШТИТА НА РАДУ