СИНДИКАТ ПРАВОСУЂА РС

Синдикат правосуђа РС конституисан је на Оснивачкој скупштини одржаној 19.03.1997. године. За првог предсједника изабрана је Нада Мрђа из Приједора.

Послије Оснивачке скупштине одржане су још три скупштине на којима су бирани органи Синдиката (Републички одбор, Статутарна комисија и Надзорни одбор) и предсједници Драган Вуковић, кога је, након смрти, наслиједио Дарко Роквић. Након тога на ванредној скупштини је смијењен Дарко Роквић и за предсједника је изабран Синиша Петровић.

Чланство Синдиката правосуђа чине запослени у свим судовима, тужилаштвима, правобранилаштву, казнено - поправним заводима и Судској полицији. У Синдикату дјелује 37 синдикалних организација које имају око 1.500 чланова.

Активности Синдиката правосуђа РС у досадашњем периоду биле су усмјерене на заступање интереса чланова и побољшање њиховог материјалног положаја, потписивање Посебног колективног уговора за област правосуђа, организациону изградњу и јачање улоге синдикалних организација, сарадњу са осталим гранским синдикатима ради остваривања заједничких интереса свих чланица Савеза синдиката РС, сарадњу са синдикатима из региона: Србија, Црна Гора и Македонија.

ВИЈЕСТИ
14.03.2017. године

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
14.03.2017. године
КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ШТАМПУ СИНДИКАТА ПРАВОСУЂА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ


Предсједник Синдиката правосуђа Републике Српске Синиша Петровић са сарадницима, одржаће данас 14. марта 2017. године, у просторијама Окружног суда у Источном Сарајеву, са почетком у 11,30 часова, ванредну конференцију за штампу на тему:

-ПИТАЊЕ НЕИСПЛАЋИВАЊА НАКНАДА РАДНИЦИМА У ПРАВОСУДНИМ ИНСТИТУЦИЈАМА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ,,


Позивамо новинаре да због значаја проблематике, медијски пропрате овај догађај и да о њему информишу јавност.


Информативна служба 
28.02.2017. године

САВЕЗ СИНДИКАТА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ
СИНДИКАТ ПРАВОСУЂА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Број:10-02/17
Датум: 28.02. 2017


М Е Д И Ј И М А


П О З И В

Предсједник Синдиката правосуђа Републике Српске Синиша Петровић, са сарадницима, послије одржане сједнице Републичког и Извршног одбора овог гранског синдиката, одржаће данас 28. фебруара 2017. године у 14,30 часова, у Дому синдиката у Бањалуци, конференцију за штампу на тему:

-ЗАКЉУЧЦИ ПОВОДОМ ПРИЈЕДЛОГА ВЛАДЕ РС О ИСПЛАТИ ЗАОСТАЛИХ НАКНАДА ЗА РАДНИКЕ У ПРАВОСУДНИМ ИНСТИТУЦИЈАМА РС,,

Позивамо новинаре да медијски пропрате овај догађај и да о њему информишу јавност.


С поштовањем,

Информативна служба

 
02.12.2016. године
ЗАКЉУЧЦИ СА СЈЕДНИЦЕ РЕПУБЛИЧКОГ ОДОБОРА СИНДИКАТА ПРАВОСУЂА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ У ПРОШИРЕНОМ САСТАВУ ОДРЖАНЕ 1. 12.2016. ГОДИНЕ

ЗАКЉУЧЦИ СА СЈЕДНИЦЕ РЕПУБЛИЧКОГ ОДОБОРА СИНДИКАТА ПРАВОСУЂА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ У ПРОШИРЕНОМ САСТАВУ ОДРЖАНЕ 1. 12.2016. ГОДИНЕ

 

 

 

 

 

 

 

 

Републички одбор Синдиката правосуђа Републике Српске у проширеном саставу, на сједници одржаној 1. децембра ове године у Дому синдиката у Бањалуци, усвојио је Закључке, које је истог дана на конференцији за новинаре презентовао предсједник гранског синдиката Синиша Петровић.

1. Због незадовољства начином обрачуна трошкова превоза, Синдикат правосуђа РС ће упутити апелацију Уставном суду РС који ће оцијенити уставност Упуства за одређивање поменуте накнаде.

2. Синдикат правосуђа тражи хитан састанак са министром правде Антоном Касиповићем у вези рјешавања проблема неисплаћених дуговања запосленим у правосудним институцијама из предходних година по основу накнада. На састанку са министром ће се разговарати и о Буџету РС за 2017. годину у дијелу који се односи на накнаде за раднике запослене у правосудним институцијама РС.

3. Најаве из медија по којима ће се смањити накнада за минули рад са садашњих 0,5 на 0,3 одсто, овај грански синдикат оштро осуђује, јер то треба назвати правим именом, а то је смањење плата. Јасно да ће овом одредбом највише бити оштећени радници са средњом стручном спремом и дужим радним стажом, а то умањење плата, према синдикалној рачуници износи око 6 одсто. Плате запосленим у правосудним институцијама РС нису повећаване од 2008. године а трошкови живота су расли од 20 до 30 одсто.

4. У том смислу Синдикат правосуђа РС најављује конкретне облике синдикалне борбе, а то ће за почетак бити штрајк упозорења, који ће се десити у скорије вријеме.

5. Нема вишка радника у правосудним институцијама РС јер су они запошљавани по тачно утврђеним стандардима, а то су два и по службеника на једног судију.

6. Апелујемо на Владу РС да се донесе Општи колективни уговор за РС, јер он врло важан за све раднике у Српској.

7. Синдикат правосуђа ће од Предсједништва Савеза Синдиката РС, односно органа Савеза синдиката тражити да се заједнички дјелује на заштити права и интереса радника у РС.


Информативна служба 
02.12.2016. године

 
01.12.2016. године
ПРЕС КОНФЕРЕНЦИЈА СИНДИКАТА ПРАВОСУЂА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Предсједник Синдиката правосуђа Републике Српске Синиша Петровић са сарадницима, одржаће данас, 1. децембра 2016 године, са почетком у 14,30 часова, конференцију за штампу на теме:

1. Незадовољство начином обрачуна накнада за превоз радника у правосудним институцијама Републике Српске
2. Заузимање става гранског синдиката поводом најаве смањења накнаде по основу радног стажа са 0,5 на 0,3 одсто.

Информативна служба 
02.11.2016. године
СЈЕДНИЦА РЕПУБЛИЧКОГ ОДБОРА СИНДИКАТА ПРАВОСУЂА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Дана 2. новембра 2016. године, у Дому синдиката у Бањалуци, одржаће се сједница Републичког одбора Синдиката правосуђа Републике Српске, на којој ће главна тема бити:

,,УПУСТВО О НАЧИНУ ОБРАЧУНА ТРОШКОВА ПРЕВОЗА ЗАПОСЛЕНИХ У ИНСТИТУЦИЈАМА ПРАВОСУЂА РС,,

На сједницу је позван миниистар правде у Влади Српске Антон Касиповић.

Конференција за штампу на поменуту тему одржаће се у 13,30 часова.


Информативна служба 
27.09.2016. године

 
13.09.2016. године
НЕПРИХВАТЉИВИ НАЧИНИ ОБРАЧУНА ТРОШКОВА ПРЕВОЗА ЗА ЗАПОСЛЕНЕ У ПРАВОСУДНИМ ИНСТИТУЦИЈАМА РС


За запослене у правосуђу Републике Српске, начини обрачуна трошкова превоза је неприхватљиви, јер се њима не покривају реални трошкови, па су радници приморани да из властитог џепа, плаћају дио трошкова доласка и одласка на посао и са посла.
Ово је на прес конференцији одржаној 12. септембра ове године у Добоју, послије одржане сједнице Републичког и Извршног одбора, изјавио предсједник Синдиката правосуђа Републике Српске Синиша Петровић.
-Министарство правосуђа РС је сачинило три начина обрачуна трошкова превоза радника, и то да послодавац плаћа превознику трошкове превоза, затим да се трошкови обрачунавају након што радник приложи мјесечну карту и да се исплаћује 50 одсто цијене мјесечне карте раднику који користи властити превоз од посла и назад, прецизирао је предсједник Петровић.
-То је неприхватљиво. Прва и друга понуђена варијанта нису добре из разлога што постоје средине из којих није организован јавни превоз, немате организован редован приградски и међуградски превоз, па имате случајева гдје радник да би стигао на посао мијења више превозника, једном када долази а други пут када се враћа с посла, нагласио је предсједник Петровић.
Према његовим ријечима Синдикат правосуђа РС ће ускоро затражити разговоре са представницима ресорног министарства и предложити модел обрачуна трошкова превоза, чија је суштина да послодавац сноси трошкови превоза пуне цијене карте у јавном саобраћају, код доласка и одласка са посла, с тим да се тачно утврди колика је километража , односно стварни трошкови превоза.
Борка Панић, радница у правосуђу РС, истакла је да би радник који је до сада добијао 100,00 КМ за превоз, по понуђеним варијантама би добијао 50,00 КМ, што значи да би морао доплаћивати 50,00 КМ мјесечно.
У циљу рјешавања овог проблема, Синдикат правосуђа ће затражити састанак са представницима Министарства правде РС, а уколико до тога не дође, обратиће се Уставном суду РС ради оцјене уставности ових одредби Посебног колективног уговора за раднике у правосуђу Српске.

Информативна служба 
12.09.2016. године
СИНДИКАТ ПРАВОСУЂА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ


Предсједник Синдиката правосуђа Републике Српске Синиша Петровић са сарадницима, одржаће, данас 12. септембра 2016. године, у 14,30 часова, у просторијама Окружног суда у Добоју, конференцију за штампу на тему:

,, ОДРЕДБЕ ПОСЕБНОГ КОЛЕКТИВНОГ УГОВОРА ЗА ОБЛАСТ ПРАВОСУЂА КОЈЕ СЕ ОДНОСЕ НА НАКАНАДЕ ЗА ПРЕВОЗ ЗАПОСЛЕНИХ,,

Информативна служба 
22.07.2016. године
ШТО ПРИЈЕ ПОТПИСАТИ ПОСЕБНИ КОЛЕКТИВНИ УГОВОР ЗА ЗАПОСЛЕНЕ У ПРАВОСУЂУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

ШТО ПРИЈЕ ПОТПИСАТИ ПОСЕБНИ КОЛЕКТИВНИ  УГОВОР ЗА ЗАПОСЛЕНЕ У ПРАВОСУЂУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ
Предсједник Синдиката правосуђа Републике Српске Синиша Петровић, позвао је данас Владу и Министарство правосуђа РС, да што прије усагласе и потпишу финалну верзију Посебног колективног уговора за запослене у овој дјелатности.
На конференцији за новинаре, одржаној у Дому синдиката у Бањалуци послије сједнице Извршног одбора гранског синдиката, предсједник Петровић је прецизирао да су 24. маја ове године Комисије Синдиката правосуђа и Министрства правде РС , усагласили све одредбе Посебног колективног уговора, те изразио оптимизам да ће он бити ускоро потписан.
Одлука Владе о утврђивању увећања плате, висине примања по основу рада и висине помоћи раднику, у којој су регулисане накнаде радницима, утврђена су мања права од оних која су усаглашена у Посебном колективном уговору за област правосуђа.
Нека права која нису дефинисана овом Одлуком, а веома су важна за раднике у правосудним институцијама РС, су одредбе које дефинишу прековремени рад, ноћни рада (за труднице и мајке са дјецом), плаћено одсуство у случају смрти члана породице, рођење дјетета, склапање брака, теже болести, заштита на раду, накнада плата, годишњи одмор и низ других питања која овом Одлуком нису јасно дефинисана.
Због тога Синдикат правосуђа РС инсистира на доношењу Посебног колективног уговора за област правосуђа, како би избјегли правни вакум и јасно дефинисали права из рада радника у правосуђу РС.
Од представника Министарства правде, који су присуствовали састанку, добили смо информацију да је у Влади у току усаглашавање одредби Посебног колективног уговора за раднике правосуђа, те да би врло брзо требали да дођемо до његове коначне верзије и надам се потписивања овог документа, изјавио је предсједник Петровић.

Слободна Зец помоћник министра правде РС, изразио је задовољство веома отвореном и обострано корисном сарадњом са представницима Синдиката правосуђа Српске.
Он је потврдио да су све одредбе Посебног колективног уговора за раднике правосуђа РС, са гранским синдикатом већ усаглашене, али Министарство правде нема надлежности да доноси и потписује коначну верзију Посебног колективног уговора.
То је у надлежности Владе Републике Српске и надам се да ће ускоро Влада РС заузети коначан став о том питању, рекао је Зец.

Информативна служба 
04.02.2013. године
Изјава Штрајкачког одбора
Синдиката правосуђа Републике Српске

Штрајкачки одбор Синдиката правосуђа Републике Српске позива Предсједника Владе Републике Српске Александра Џомбића, ресорног Министра Горану Златковић и Министра финансија Зорана Тегелтију да одмах сједну за преговарачки сто, како би се постигао договор у вези са двоструким смањењем плата административним радницима запосленим у правосуђу који су у штрајку.

Од Министарства правде захтјевамо да престане да одгађа и помјера преговоре са Штрајкачким одбором Синдиката правосуђа Републике Српске, обећавајући састанак са предсједником Владе, због чега смо приморани да му се на најдиректнији начин обратимо.

Нико не прихвата да му се плате смањују, па ни ми, али имамо разумијевања за економску кризу и свеукупно тешко економско стање. Ми тражимо да смањење плата не буде двадесет одсто колико тренутно износи смањење плате за запослене у правосуђу. Сигурни смо да у буџету има простора за обезбјеђење средстава да би се нивелисало смањење плата на десет одсто, чиме административни радници у правосуђу више не би били дискриминисани у односу на остале буџетске кориснике.

Свјесни смо да су већ сада посљедице штрајка опасне за правосудни систем, али и за цијелу Републику Српску, која би са нагомиланим судским предметима могла бити доведена у врло тешку ситуацију. Ми нити то желимо, нити желимо да носимо одговорност за такво стање!

У трећој седмици штрајка у којем је тренутно преко 700 радника у 31-ој правосудној институцији (судови, тужилаштава, КПЗ-ови), одгођено је oкo 1000 расправа, односно предмета, што представља огроман број, те велики терет за наредни период. Предмети се гомилају сваким даном.

Дужни смо да упозоримо на чињеницу да ће се посљедице осјетити у наредном периоду, па чак и за годину дана када ти одложени предмети дођу на ред за поступање. Министарство правде нажалост, из њима познатих разлога, негира негативне посљедице штрајка, због чега је њихова одговорност већа.

Ми само желимо да радимо, да поштено зарадимо и ту малу плату, и испуњавамо нашу професионалну обавезу, а то је борба за правдено и правично друштво, без криминала и корупције и друштво које ће бити безбједно за све грађане Српске. Очекујемо да и друштво буде праведно према нама и да наши захтјеви буду испуњени што прије!

25. јануар 2013.
СједницаРепубличког одбора Синдиката правосуђа РС
27.01.2013, Дом синдиката, Бања Лука

Дана 27.01.2013. године (недјеља), у Дому синдиката у Бањалуци, одржаће се проширена сједница Републичког одбора Синдиката правосуђа Републике Српске, на којој ће се разматрати информација о штрајку запослених у правосуђу РС.

СРЕДСТВИМА ИНФОРМИСАЊА
ПРЕДМЕТ: С А О П Ш Т Е Њ Е З А Ј А В Н О С Т

Поштовани,
Овим путем желимо да демантујемо написе у појединим медијима да је Синдикат правосуђа РС одустао од Штрајка. Дана 10.01.2013. године Републички одбор Синдиката правосуђа РС донио је Одлуку о ступању у штрајк уколико Влада РС не испуни услов повећања цијене рада са 100,00 на 110,00 КМ, чиме би се преполовило умањење плата од 20% за административне раднике у правосуђу.

Пошто наш захтјев до данас, није испоштован од стране Владе ми смо ступили у штрајк 21.01. 2013. године и није било потребе да поново сазивамо Републички/Штрајкачки одбор да би провјеравали одлуку о штрајку. Према до сада прикупљеним подацима са терена од стране предсједника синдикалних организација, у штрајку је 23 правосудне институције са око 475 штрајкача.

Непотпуни су подаци изнијети од стране Министарства правде РС у којем се наводи укупан број запослених у правосуђу 2339, јер је добро позната чињеница да у штрајку нису носиоци правосудних функција, односно судије, тужиоци, републички правобраниоци итд. Такође, у укупан број радника који су у штрајку нису убројани радници који раде на обезбјеђењу минимума процеса рада, а сами су се у анкети изјаснили да подржавају штрајк. У десет правосудних институција раде административни радници који нису синдикално организовани, што такође утиче на смањење укупног броја радника у штрајку, а сасвим је јасно да су и они незадовољни.

Прикривањем стварног броја штрајкача, или умањењем процената, не може се сакрити чињеница да су радници у правосуђу огорчени на дискриминаторски однос јер се само нама плата умањује 20%.

Дакле, Синдикат правосуђа РС је у штрајку до даљњег, уз поштовање минимума процеса рада.

Предсједник синдиката правосуђа РС
Синиша Петровић

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

СИНДИКАЛНА ПОТРОШАКА КОРПА
ОПШТИ КОЛЕКТИВНИ УГОВОР
ОДЛУКА О НАЈНИЖОЈ ПЛАТИ
ГРАНСКИ КОЛЕКТИВНИ УГОВОРИ
ЗАКОН О РАДУ
ЗАКОН О ЗАШТИТИ НА РАДУ
РИЈЕЧ СИНДИКАТА НОВИНЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ЗАШТИТА НА РАДУ