Синдикат правосуђа Републике Српске тражи повећање плата за запослене у правосудним институцијама

Синдикат правосуђа Републике Српске тражи повећање плата за запослене у правосудним институцијама у складу са повећањем трошкова живота
Синдикат правосуђа Републике Српске тражи повећање плата за запослене у правосудним институцијама у складу са повећањем трошкова живота

Предсједник Синдиката правосуђа Републике Српске је данас рекао да ће Синдикат правосуђа РС од нове Владе Републике Српске тражити повећање плата запослених у правосудним институцијама, јер нису повећане 10 година, док су трошкови живота повећани за 30 одсто.

Синдикат је преговоре о повећању плате започео са Министарством правде, које им даје одређену подршку и са којим имају добру сарадњу, односно започели су заједнички рад на доношењу рјешења које ће ићи ка повећању плате.

Петровић је новинарима у Бањалуци рекао да би, с обзиром да су трошкови живота повећани за 30 одсто, било логично да им и плате буду за толико повећане.

„У плату је урачунат износ топлог оброка и регреса. Најнижа плата у правосуђу износи 500 КМ, најчешћа је она од 730 КМ за запослене са средњом стручном спремом, а са високом од 1.200 до 1.400 КМ“, прецизирао је Петровић.

Он је појаснио да су то плате административног особља и запослених у казнено-поправним установама. Нагласио да у правосудним институцијама нема вишка запослених.

„Радимо специфичне и сложене послове за које можемо сносити кривичну и материјалну одговорност, што није дефинисано у другим институцијама“, закључио је Петровић.

Предсједник Синдикалне организације Казнено-поправног завода Фоча Данијела Ивановић рекла је да се са Министарством правде првенствено воде преговори о поваћању плате припадника службе обезбјеђења у казнено-поправним установама, да би се изједначили почетни коефицијенти са запосленим у другим службама казнено-поправних установа.
„То планирамо да реализујемо путем измјена и допуна Посебног колективног уговора у дијелу који се односи на посебно отежане услове рада“, додала је Ивановићева.

У Бањалуци је данас одржана и сједница Републичког одбора Синдиката правосуђа Републике Српске.


Последње вијести

https://srpskainfo.com/tek-zazivio-a-vec-ga-mijenjaju-sindikat-predlaze-tri-kljucne-stvari-za-reformu-reformskog-zakona-o-radu/

Горан Станковић Генерални секретар ССРС за портал “ Српскаинфо “ , 12.02.2019. године

Савез синдиката РС
Горан Станковић, Генерални секретар Савеза синдиката Републике Српске у изјави за портал “ СРПСКАИНФО “ истакао је да су измјене Закона о раду договорене и Меморандумом који су још 2017. године потписали представници Владе РС [опширније]
Предсједник СТУД РС Горан Савановић у Градишци

Предсједник СТУД РС Горан Савановић у Градишци

Грански синдикати
Горан Савановић, предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности Републике Српске, заједно са повјереником  Бошком Гргићем, обишао је трговачке центре „Конзум“ и „Бинго“ у Градишци. Том приликом предсједник Савановић упознао је раднике о иницијативи [опширније]