Синдикат правосуђа Републике Српске тражи повећање плата за запослене у правосудним институцијама у складу са повећањем трошкова живота

Предсједник Синдиката правосуђа Републике Српске је данас рекао да ће Синдикат правосуђа РС од нове Владе Републике Српске тражити повећање плата запослених у правосудним институцијама, јер нису повећане 10 година, док су трошкови живота повећани за 30 одсто.

Синдикат је преговоре о повећању плате започео са Министарством правде, које им даје одређену подршку и са којим имају добру сарадњу, односно започели су заједнички рад на доношењу рјешења које ће ићи ка повећању плате.

Петровић је новинарима у Бањалуци рекао да би, с обзиром да су трошкови живота повећани за 30 одсто, било логично да им и плате буду за толико повећане.

„У плату је урачунат износ топлог оброка и регреса. Најнижа плата у правосуђу износи 500 КМ, најчешћа је она од 730 КМ за запослене са средњом стручном спремом, а са високом од 1.200 до 1.400 КМ“, прецизирао је Петровић.

Он је појаснио да су то плате административног особља и запослених у казнено-поправним установама. Нагласио да у правосудним институцијама нема вишка запослених.

„Радимо специфичне и сложене послове за које можемо сносити кривичну и материјалну одговорност, што није дефинисано у другим институцијама“, закључио је Петровић.

Предсједник Синдикалне организације Казнено-поправног завода Фоча Данијела Ивановић рекла је да се са Министарством правде првенствено воде преговори о поваћању плате припадника службе обезбјеђења у казнено-поправним установама, да би се изједначили почетни коефицијенти са запосленим у другим службама казнено-поправних установа.
„То планирамо да реализујемо путем измјена и допуна Посебног колективног уговора у дијелу који се односи на посебно отежане услове рада“, додала је Ивановићева.

У Бањалуци је данас одржана и сједница Републичког одбора Синдиката правосуђа Републике Српске.

Синдикална потрошачка корпа за април 2019. године 1893,41 КМ

Синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу у Републици Српској, у априлу 2019. године, коштала је 1893,41 КМ, коју је просјечна исплаћена нето плата у овом мјесецу у износу од 896,00 КМ, покривала  са свега 47,32 одсто. [опширније]

Статистички подаци за април 2019. године

Просјечна плата након опорезивања (нето плата) у Републици Српској исплаћена у априлу 2019. године износи 896,00 КМ и већа је за 10,00 КМ у односу на просјечну плату након опорезивања (нето плату) исплаћену у марту [опширније]