СИНДИКАТ ПОЉОПРИВРЕДЕ И ПРЕХРАМБЕНЕ ИНДУСТРИЈЕ РС
ВИЈЕСТИ
16.01.2017. године

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
09.11.2016. године

СЈЕДНИЦА РЕПУБЛИЧКОГ ОДБОРА СИНДИКАТА ПОЉОПРИВРЕДЕ И ПРЕЕХРАМБЕНЕ ИНДУСТРИЈЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ


У Дому синдиката у Бањалуци, дана 10. новембра 2016. године, биће одржана сједница Републичког одбора Синдиката пољопривреде и прехрамбене индустрије Републике Српске.
На сједници ће бити поднесена информација о колективном преговарању на трипартитном и бипартитном нивоу, као и информација о активностима Савеза синдиката Републике Српске на закључивању Општег колективног уговора.
Посебно ће бити апострофиране посљедице непреговарања, односно непостојања социјалног дијалога на релацији грански синдикат- струковно удружење послодаваца, по запослене у пољопривреди прехрамбеној индустрији Српске.
Републички одбор ће кандидовати приједлог мјера за побољшање стања у области пољопривреде и прехрамбене индустрије РС, кроз Економску политику Српске за 2017. годину, те утврдити програм активности гранског синдиката на реализацији ,,Пројекта-избор најбољег послодавца- директора у 2016. години.
Сједници ће присуствовати предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић, а позван је и предсједник Удружења послодаваца за сектор пољопривреде и прехрамбене индустрије Саша Тривић.

Конференција за штампу је у 13,15 часова.Информативна служба 
28.07.2016. године
РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СИНДИКАТА ПОЉОПРИВРЕДЕ И ПРЕХРАМБЕНЕ ИНДУСТРИЈЕ РС


РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СИНДИКАТА ПОЉОПРИВРЕДЕ И ПРЕХРАМБЕНЕ ИНДУСТРИЈЕ РССтање у области пољопривреде и прехрамбене индустрије Републике Српске је веома сложено, а запослени се налазе у великом страху, да ће им Споразум о стабилизацији и придруживању БиХ са Европском унијом, довести у питање опстанак производних капацитета у којима раде и већ традиционално производе здраву храну.
Ово је на прес конференцији саопштио предсједник Синдиката пољопривреде и прехрамбене индустрије Републике Српске Александар Томић, сумирајући закључке са сједнице Републичког одбора овог гранског синдиката, одржаној у Дому синдиката у Бањалуци.
-Плашимо се да ће велики увозни лобији из замаља Европске уније преко сусједне државе Хрватске, великим и неконтролисаним увозом свега и свачега угрозити нашу домаћу пољопривредну производњу, као и цијели прерађивачко-прехрамбени сектор те да ће то бити почетак краја за највеће компаније у области пољопривреде, прераде и прерађивачко-прехрамбене индустрије, упозорио је предсједник Томић.
Нагласио је да грански синдикат није срећан због увоза роба из земаља ЕУ али ако до тога дође он мора бити редукован, плански и контролисан од стране државе путем контролних органа.
Зато очекујемо од Министарства пољопривреде, шумарства и водопирвреде РС, да у циљу заштите домаће пољопривредне производње, износ садашњих подстицаја на годишњем нивоу од 60 милиона КМ, у наредним година удвостручи, нагласио је предсједник Томић.
Подсјетио је да у досадашњим преговорима социјалних партнера није дошло до усаглашавања текста новог Општег колективног уговора, те оцјенио да је недавном одлуком, Влада РС била радикалнија у умањењу права радника, од захтјева који су истицали послодавци, а поготово Савез синдиката РС.
Предсједник Томић је изразио наду да је поменута одлука Владе привременог карактера и да ће се преговори социјалних партнера наставити, тако да се нађу најбоља рјешења.
Изразио је жаљење што представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, иако су присуствовали сједници, нису дали изјаве за медије


Информативна служба
 
12.maj.2016. године
Синдиката пољопривреде и прехрамбене индустрије Републике Српске изабрао најбољег директора за 2015. годину

Синдиката пољопривреде и прехрамбене индустрије Републике Српске изабрао најбољег директора за 2015. годину


На свечаној сједници Републичког одбора Синдиката пољопривреде и прехрамбене индустрије Републике Српске, одржаној 12.05.2016. године у Дому Синдиката у Бањој Луци, додјељена је Златна плакета најбољем директору у области пољопривреде и прехрамбене индустрије у Републици Српској.
Златну плакету је добио директор предузећа а.д.“Житопромет“ Бијељина, господин Богдан Мирковић.
Такође је постхумно додјељена Златна плакета и директору предузећа а.д. „Мира“ Приједор, господину Мирославу Турнушеку.
На сједници су, поред чланова Републичког одбора Синдиката пољопривреде и прехрамбене индустрије Републике Српске, присуствовали и предсједница Савеза синдиката Републике Српске, предсједници гранских синдиката, помоћник министра пољопривреде Борис Пашалић, као и добитник Златне плакете, господин Богдан Мирковић.
Акција избора најбољег директора у Републици Српској из области пољопривреде и прехрамбене индустрије, којег бирају радници, наставиће се и у наредним годинама, док у Синдикату пољопривреде и прехрамбене индустрије РС претпостављају да ће се и други грански синдикати укључити у ову акцију у својим секторима.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
04.septembar 2014. године
Предсједник Томић посјетио Витаминку

Предсједник Томић посјетио Витаминку Предсједник Синдиката пољопривреде и прехрамбене индустрије Републике Српске Александар Томић и стручни сарадник за правна питања у Савезу синдиката РС Горан Станковић, боравили су 4. септембра у радној посјети Синдикалној организацији АД "Витамника" Бања Лука.

Информишући предсједника и чланове Синдикалног одбора "Витаминке" о раду синдиката, предсједник Томић је рекао да је овај грански синдикат у оквиру укупних активности Савеза синдиката РС у протеклом периоду оштрицу своје синдикалне борбе усмјерио на очување важећег Закона о раду РС и свих стечених радничких и синдикалних права чланства.

Поред очувања Закона о раду РС, приоритет наших активности у наредном периоду биће повећање најниже плате у РС на износ од 50 одсто просјечне плате у Српској, нагласио је предсједник Томић и додао да су ове активности синдиката " пролонгирале" надавне поплаве у РС.

Предсједник Томић је изразио задовољство чињеницом што у "Витаминци" фукционише социјални дијалог, услови рада су на високом нивоу, исплаћује се накнада за превоз, обезбјеђен је квалитетан топли оброк, плате су редовне али ниске.

Кроз социјални дијалог са послодавцем би требало на неки начин "испеглати" примања тако да производним радницима повећају плате" рекао је предсједник Томић.

Предсједник Синдикалне организације "Витаминке" Велимир Рудић је истакао да су послије успјешне приватизације предузећа 2004 године, у овом предузећу сачувана сва радничка и синдикална права и као и сва радна мјеста.

Наша синдикална организација броји 120 чланова, имамо редован дијалог са послодавцем, плате су нам редовне али ниске, задовољни смо квалитетом топлог оброка који се припрема у кухињи предузећа, редовно се исплаћује накнада за превоз, а умјесто регреса кога немамо, половином децембра сви радници добију по 100, 00 КМ" саопштио је Рудић.

Када је у питању побољшање права из рада нашег чланства, велику препреку нам представља чињеница да немамо на снази грански, посебни колективни уговор, на бази кога би могли покренути активности на изради и потписивању појединачног колективног уговора на нивоу предузећа, сматра Рудић.

Предсједник Томић посјетио Витаминку Састанку су поред предсједника присуствовали и активно учествовали у његовом раду, чланови Синдикалног одбора Синдикалне организације "Витаминке" Здравка Јовишић, Ђука Кокошар и Зоран Босанчић.

Договорено је да се у интересу чланства наставити добра сарадња, међусобно информисање и планирање заједничких синдикалних активности и у наредном периоду.

Предсједник Томић се састао и са директором АД "Витамина" Жарком Микићем, са којим је разговарао о проблемима у производњи и пласману готових производа овог предузећа у условима нелојалне конкуренције.

Договорено је да се дијалог настави, а директор Микић је обећао да ће бити сачуван садашњи број запослених радника и сва права из рада.

Бања Лука, 17.априла 2014
Синдикат пољопривреде и прехрамбене индустрије РС

У Дому синдиката у Бањалуци, данас је одржана сједница Републичког одбора Синдиката пољпривреде и прехрамбене индустрије РС, на којој је поред осталог највише пажње посвећено разматрању извјештаја о материјалном и социјалном положају радника, чланова синдиката у овим дјелатностима.

Обраћајући се новинарима, предсједник овог гранског синдиката Александар Томић је рекао да је да запослени у овим дјелатностима живе веома тешко и да у потпуности дијеле судбину осталих радника у привреди Српске.

Синдикат пољопривреде и прехрамбене индустрије РС Ову своју тврдњу предсједник Томић је поткријепио чињеницом по којој је данас просјечна плата запослених у пољопривреди и прехрамбеној индустрији РС 680,00 што није довољно ни за подмиривање трошкова прехране четверочлане породице у РС.

-У више наврата обраћали смо се струковном Уружењу пословаца пољопривреде и прехрамбене индустрије РС тражећи повећање најниже цијене рада са садашњих 127,00 на 145, 00 што су послодавци категорички одбили, мада се она није повећавала већ пуних шест година, нагласио је предсједник Томић.

Велике тешкоће у вођењу социјалног дијалога између гранског синдиката и гранског удружења послодаваца стварају управо они послодавци који забрањују синдикално организовање радника, а који су експонирани као главни преговарачи са синдикатом истакао је предсједник Томић, те поручио да се највише крше радничка и синдикална права у предузећима у којима је, практично, забрањено синдикално организовање.

Синдикат пољопривреде и прехрамбене индустрије РС оштрицу своје активности усмјериће на повећање плата, односно укупног животног стандарда радника чланова синдиката, укључујући и иницијативу за повећање најниже плате у РС са садашњих 370,00 КМ на бар 50 посто од износа просјечне плате у РС што би износило око 420, 00 КМ, прецизирао је предсједник Томић.

Истакао је предности синдикалног организовања, а то илустровао подацима по којима се најнижа цијена рада у пољопривреди и прехрамбеној индустрији РС крећу и до 200,00, за што су се изборили синдикалци и синдикалке у тим предузећима уз подршку гранског и Савеза синдиката РС.

На сједници је покренута иницијатива да се од идуће године, на бази принципа које би утврдио Савез синдиката РС , приступи избору најбољег и најгорег послодавца, односно менаџера у РС.

30. децембар 2013. године
ИЗУЗЕТНО ТЕЖАК ПОЛОЖАЈ РАДНИКА

Републички одбор Синдиката пољопривреде и прехрамбене индустрије Републике Српске оцијенио је да је положај запослених у области пољопривреде и прехрамбене индустрије изузетно тежак првенствено зато што уназад годинама у овој области није повећавана цијена рада.

На сједници Републичког одбора овог гранског синдиката одржаној 26. децембра у Бањалуци констатовано је да сектор пољопривреде и прехрамбене индустрије нема адекватну заштиту у пласману роба, те да су изложени нелојалној конкуренцији и увозничким лобијима.

„Крајње је вријеме да надлежни органи примјене политику реципроцитета према земљама у окружењу те да на тај начин дају свој доприност материјалном положају запослених у овом сектору“, рекао је предсједник Синдиката пољопривреде и прехрамбене индустрије Александар Томић.

Према његовим ријечима Републички одбор као највиши орган Синдиката пољопривреде и прехрамбене индустрије предложио је гранском удружењу послодаваца да наредна година буде година социјалног дијалога како би сви дали пуни доприност побољшању положаја запослених.

„Само је иоле задовољан радник - продуктиван радник“, нагласио је Томић поручујући да то не смију заборавити ни послодавци, а ни јавност уопште.

Бања Лука, 26.12.2012.
Синдикат пољопривреде и прехрамбене индустрије РС

У Дому синдиката у Бањалуци, дана 26.12.2012. године, одржана је седма сједница Републичког одбора Синдиката пољопривреде и прехрамбене индустрије РС, на којој је оцјењено да је материјални и социјални положај запослених у овим дјелатностима веома тежак, готово поражавајући.

На сједници којом је предсједавао в.д. предсједника овог гранског синдиката Александар Томић, закључено је да за овако тешко стање највећу одговрност сноси Удружење послодаваца пољопривреде РС, које је почетком ове године, једнострано и назаконито отказало посебни колективни уговор за раднике у овој грани.

Због сталног игнорисања од стране послодаваца, дошло је до потпуног прекида дијалога између гранског синдиката и послодавачких структура, за што директну одговорност сносе послодавци, речено је на сједници.

Констатовано је да је прије пет година Синдикат пољопривреде и прехрамбене индустрије РС покренуо иницијативу за повећање најниже цијене рада са садашњих 127,00 КМ на 150,00 КМ, од које неће одустати, а што удружење послодаваца годинама игнорише.

Договорено је да се послије провођења изборних активности, утврди стратегија синдикалне борбе, која ће у заштити радничких и синдикалних права, радника, чланова синдиката, подразумјевати све легитимне облике синдикалне борбе.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

СИНДИКАЛНА ПОТРОШАКА КОРПА
ОПШТИ КОЛЕКТИВНИ УГОВОР
ОДЛУКА О НАЈНИЖОЈ ПЛАТИ
ГРАНСКИ КОЛЕКТИВНИ УГОВОРИ
ЗАКОН О РАДУ
ЗАКОН О ЗАШТИТИ НА РАДУ
РИЈЕЧ СИНДИКАТА НОВИНЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ЗАШТИТА НА РАДУ