СИНДИКАТ ОБРАЗОВАЊА, НАУКЕ И КУЛТУРЕ – ПРЕТЕЧА ГРАНСКОГ ОРГАНИЗОВАЊА У РС

                         

ВИЈЕСТИ
01.09.2017. године
СРЕЋАН ПОЧЕТАК НОВЕ ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ

Данас почиње настава у 187 основних и 92 средње школе у Републици Српској за око 92 000 основаца и око 42 000 ученика средњих школа.
Синдикат образовања, науке и културе Републике Српске i Савез синдиката Републике Српске желe срећан почетак нове школске 2017/18 године свим запосленим у образовању, науци и култури у Републици Српској.
Синдикат ОНК i ССРС желе пуно успјеха свим ђацима, посебно првацима...

27.07.2017. године
ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ УСВОЈИЛА ИНФОРМАЦИЈУ О МРЕЖИ ОСНОВНИХ ШКОЛА СА ПРИЈЕДЛОГОМ РАЦИОНАЛИЗАЦИЈЕ

Влада Републике Српске разматрала је данас и усвојила Информацију о мрежи основних школа са приједлогом рационализације.
"Приликом анализе постојећег стања и припреме рационализације, Министарство просвјете и културе у први план је ставило интересе дјеце и жељу да свим ученицима обезбиједи што боље услове за школовање, водило је рачуна о збрињавању кадра који би евентуално могао остати без посла а уједно су смањени непотребни трошкови", рекао је министар просвјете и културе др Дане Малешевић.
Он је истакао да ће наставници који остану без посла бити распоређени у друге школе а наставницима без пуне норме, биће пронађена допуна норме у другим школама.

Погледајте комплетну информацију на страници Владе РС:

Влада Републике Српске - Министарство просвјете и културе   


Информативна служба

29.05.2017. године
ОДРЖАНА ШЕСТА СКУПШТИНА СИНДИКАТА ОБРАЗОВАЊА, НАУКЕ И КУЛТУРЕ РС

Данас је у Бањој Луци одржана Шеста Скупштина Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске. Делегати Скупштине су усвојили Извјештај о раду за период 2017 – 2017,Програм рада за период 2017-2021 и Статут овог Синдиката.
Изабрани су и чланови Репибличког одбора, Статутарне комисије и Надзорног одбора, а за предсједника овог Синдиката изабран је Драган Гњатић.Информативна служба

21.03.2017. године
ПРЕС КОНФЕРЕНЦИЈА ПРЕДСЈЕДНИКА ГЊАТИЋА И МИНИСТРА МАЛЕШЕВИЋА

Предсједник Синдиката образовања науке у културе Републике Српске Драган Гњатић и министар просвјете и културе РС Дане Малешевић, одржаће сутра, 22. марта 2017. године, у 12,00 часова, у Дому синдиката у Бањалуци, конференцију за штампу на тему:

ИСПЛАТА ЗАОСТАЛИХ ДУГОВАЊА ЧЛАНОВИМА СИНДИКАТА И ЗАПОСЛЕНИМ У ОБРАЗОВАЊУ, НАУЦИ И КУЛТУРИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ


Информативна служба 
20.01.2017. године
ВРАТИЛА СЕ 48. ГРУПА ДЈЕЦЕ СА ОДМОРА У ИТАЛИЈИ

ВРАТИЛА СЕ 48. ГРУПА ДЈЕЦЕ СА ОДМОРА У ИТАЛИЈИ
Поводом повратка 48. групе дјеце из Републике Српске и ФБиХ, која већ пуне 24 године, два пута годишње бораве на једноипомјесечном одмору и опоравку код италијанских породица на Сицилији, Сардинији и централној Италији, у Дому синдиката у Бањалуци, 20. јануара 2017. године, одржана је конференција за штампу.
Ђузепе Пино Кастелано, предсједник Хуманитарног удружења ,,Лучиано Лама,, са Сицилије, које је организатор и покровитељ ове велике хуманитарне акције, изразио је велико задовољство, сада, већ традиционално одличном сарадњом са Савезом синдиката Републике Српске и Синдикатом образовања, науке и културе РС, на реализацији овог значајног пројекта.
-Наша, веома успјешна сарадња траје од 1992. године, од када је до данас код италијанских породица на Сицилији, Сардинији и централној Италији, из БиХ боравило преко 17.000 дјеце,, рекао је Кастелано и најавио да већ од данас почињу припреме за одлазак 49. групе дјеце из РС и ФБиХ на одмор у Италију.
Предсједник Кастелано је најавио да ће у јуну ове године приликом боравка у Бањалуци, промовисати књигу коју је лично написао, а која носи назив ,,Двадесет пет година успјешног боравка дјеце из БиХ у Италији,,.
Приликом повратка за 48. групу дјеце из РС и БиХ, затим за 840 чланова радничких породица код којих су боравили, те за делегацију Савеза синдиката РС коју је предводила предсједница Ранка Мишић, уприличен је пријем код Папе Фрање, који поздравио све присутне уз поруку:
-Нека ране ваших очева буду залијечене, тиме што ће прећи преко разлика које их раздвајају,,.
Папа Фрањо је посебно истакао значај толеранције међу три конфесије, односно народа који живе у БиХ.
У име Савеза синдиката РС,Синдиката образовања науке и културе РС, те у име деце и њихових родитеља, великом пријатељу у хуманитарцу и његовим сарадницима, те свим италијанским породицама код који су дјеца боравила, захвалио се предсједник Синдиката ОНК РС Драган Гњатић.
У протеклих 24. година из Републике Српске, на одмору и опоравку у Италији, боравио је преко 12.000 дјеце.Информативна служба 
19.01.2017. године
ПРЕС КОНФЕРЕНЦИЈА ПОВОДОМ ПОВРАТКА 48. ГРУПЕ ДЈЕЦЕ ИЗ РС СА ОДМОРА НА СОЦИЛИЈИ

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић, и предсједник Хуманитарног удружења ,,Лучиано Лама,, са Сицилје, Ђузепе Пино Кастелано, одржеће сутра, 20. јаунара 2017. године, у Дому синдиката у Бањалуци, са почетком у 11,00 часова, конференцију за штампу, поводом повратка 48. групе дјеце из РС са једноипомјесечног одмора и опоравка на овом италијанском полуострву.
Предсједници Гњатић и Кастелано говориће о успјешној вишегодишњој сарадњи Савеза синдиката РС и Синдиката ОНК РС и Удружења ,,Лучиано Лама,, , захваљујући којој је до сада код италијанских породица на Сицилији боравило преко 12.000 дјеце из Српске.Информативна служба 
11.01.2017. године
ПРЕДСЈЕДНИЦА МИШИЋ И ПРЕДСЈЕДНИК ГЊАТИЋ НА ПРИЈЕМУ КОД ПАПЕ ФРАЊЕ

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске, Ранка Мишић и предсједник Синдиката образовања, науке и културе РС Драган Гњатић, биће примљени код Папе Фрање, а поводом завршетка 48. боравка дјеце без родитеља и дјеце из сиромашних радничких породица Републике Српске на Сицилији.

Пријем ће бити одржан 18. јануара 2017. године у Ватикану.

Боравак дјеце на Сицилији из Републике Српске и БиХ организује већ 19 година удружење Лучиано Лама уз помоћ Савеза синдиката Републике Српске и Синдиката образовања, науке и културе РС.
До сада је у организацији тог удружења преко 12 000 дјеце из Републике Српске за вријеме зимског и љетњег распуста боравило у окриљу италијанских породица на Сицилији.

Пријем код Папе Фрање је признање удружењу Лучиано Лама, италијанским породицама и Савезу синдиката РС за предан хуманитаран рад и несебичну помоћ дјеци из Републике Српске.

 


Информативна служба 
12.12.2016. године
КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ШТАМПУ СИНДИКАТА ОБРАЗОВАЊА НАУКЕ И КУЛТУРЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Сједница Републичког одбора Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске, биће одржана у понедјељак 12. децембра 2016. године у Дому синдиката у Бањалуци.
Истог дана, у 12,30 часова, предсједник Синдиката ОНК- а РС Драган Гњатић, са сарадницима, одржаће конференцију за штампу на теме:
1.Најављено смањење накнаде за минули рад са 0,5 на 0,3 одсто
2. Заостала дуговања Министарства запосленим у просвјети и култури РС
3. Упуство Министарства о обрачуну накнада за превоз
4. Облици синдикалне борбе

Информативна служба 
29.11.2016. године

 
10.11.2016. године

 
08.11.2016. године

ШТРАЈК УПОЗОРЕЊА У ОШ ,,МИЛОШ ЦРЊАНСКИ,, У ПОТОЧАНИМА


Чланови Синдиката образовања, науке у културе Републике Српске и остали запослени у Основној школи ,,Милош Црњански,, у Поточанима, општина Прњавор, у просторијама школе, СТУПИЋЕ У ШТРАЈК УПОЗОРЕЊА, сутра, 9. новембра 2016. године у 12,15 часова.
Запослени у овој васпитно-образовној установи, у складу са законом о штрајку, ће изразити незадовољство због односа надлежних институција према запосленим у просвјети и култури Српске, који су темељ развоја друштва.
Просветари из Поточана, као и остале колеге тражиће да се Упуство за обрачун накнада за превоз стави ван снаге, да се обрачун накнаде за превоз за септембар ове године обави по важећим прописима, а не по новом упуству које стигло 5. октобра 2016. , са чиме се сложио и министар Малешевић.
Чињеница је, да сваке године у буџету Министарства просвјете и културе, недостаје одређени износ средстава, због чега запосленим у просвјети и култури РС, од 2011. године стално касне исплате одређених накнада.
За 2015. годину просвјетарима Српске нису исплаћене јубиларне награде, затим накнаде за рођење дјетета, накнаде за смрт ужег члана породице, те за три мјесеца накнаде за превоз.
На ове чињенице, Синдикат образовања науке и културе већ годинама упорно упозорава Министарство и захтијева да накнаде, убудуће, буду исплаћиване на вријеме и у потпуности.

Позвани су новинари да медијски пропрате овај догађај и да о њему информишу јавност.Информативна служба
 
04.11.2016. године

 
25.10.2016. године
ШТРАЈК У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ ,,ПЕТАР ШКУНДРИЋ,, БУДИМЛИЋ ЈАПРА- ОШТРА ЛУКА

ШТРАЈК У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ ,,ПЕТАР ШКУНДРИЋ,, БУДИМЛИЋ ЈАПРА- ОШТРА ЛУКА

ШТРАЈК У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ ,,ПЕТАР ШКУНДРИЋ,, БУДИМЛИЋ ЈАПРА- ОШТРА ЛУКА

 

 

 

 

 

 

 

 

Чланови Синдиката образовања, науке у културе Републике Српске и остали запослени у Основној школи ,,Петар Шкундрић,, у Будимлић Јапри, општина Оштра Лука, у просторијама школе, СТУПИЋЕ У ШТРАЈК УПОЗОРЕЊА, 26. октобра 2016. године са почетком у 13,00 часова.
У складу са законом, запослени у овој васпитно-образовној установи ће изразити незадовољство због неисплаћених накнада предвиђених Посебним колективним уговором, као и са Упуством о обрачуну накнада за превоз за наредни период.

Позвани су новинари да медијски пропрате овај догађај и да о њему информишу јавност.

У прилогу вам достављамо Одлуку о штрајку.


Информативна служба 
20.10.2016. године
ШТРАЈК УПОЗОРЕЊА ОСНОВНОЈ ШКОЛИ ,,БРАНКО ЋОПИЋ,, У ДУБОВИКУ

ШТРАЈК УПОЗОРЕЊА ОСНОВНОЈ ШКОЛИ ,,БРАНКО ЋОПИЋ,, У ДУБОВИКУСутра, 21. октoбра 2016. године, са почетком у 13,00 часова, чланови Синдиката образовања, науке у културе Републике Српске и остали запослени у Основној школи ,,Бранко Ћопић,, у Дубовику, у општина Крупа на Уни, у просторијама школе, СТУПИЋЕ У ШТРАЈК УПОЗОРЕЊА.
У складу са законом, запослени у овој васпитно-образовној установи ће изразити своје незадовољство због неисплаћених накнада предвиђених Посебним колективним уговором, као и неслагање са Упуством о обрачуну накнада за превоз за наредни период.

Позвани су новинари да медијски пропрате овај догађај и да о њему информишу јавност.


ШТРАЈК УПОЗОРЕЊА ОСНОВНОЈ ШКОЛИ ,,БРАНКО ЋОПИЋ,, У ДУБОВИКУ

 

 

 

 

 

 

 

 

Информативна служба 
18.10.2016. године
ВАНРЕДНА ПРЕС КОНФЕРЕНИЈА СИНДИКАТА ОБРАЗОВАЊА НАУКЕ И КУЛТУРЕ РС“

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске, Драган Гњатић са сарадницима, одржаће данас 18. октобра 2016. године, са почетком у 13,00 часова, у Дому синдиката у Бањалуци, ванредну конференцију за штампу о теми:

- ЗАОСТАЛА ДУГОВАЊАА ПРЕМА ПРОСВЕТНИМ РАДНИЦИМА И ЗАПОСЛЕНИМ У ИНСТИТУЦИЈАМА КУЛТУРЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ( непримјена новог Упуства о обрачуну накнаде за превоз)


Информативна служба 
04.10.2016. године
СИНДИКАТ ОБРАЗОВАЊА НАУКЕ И КУЛТУРЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ОБИЉЕЖАВА СВЈЕТСКИ ДАН УЧИТЕЉА

Синдикат образовања науке и културе Републике Српске, сваке године обиљежава 5. октобар, свјетски Дан учитеља.
Тим поводом, сутра 5. октобра 2016. године у 13,00 часова у Дому пензионера у Бањалуци, биће одржан

,,ЧАС ЗА КВАЛИТЕТНИЈЕ ОБРАЗОВАЊЕ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ,,

Часу ће присуствовати представници Савеза синдиката РС, Синдиката образовања науке и културе РС, Министарства просвјете и културе, Педагошког завода, просвјетне инспекције, ректори јавних универзитета, и предсједници актива директора основних и средњих школа РС.
Присутним ће се обратити предсједник Синдиката образовања науке и културе РС Драган Гњатић.

Позвани су новинари да медијски пропрате овај догађај и да о њему информишу јавност.

Информативна служба
 
27.09.2016. године
СИНДИКАТ ОБРАЗОВАЊА НАУКЕ И КУЛТУРЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Сутра, 28. септембра 2016. године у Дому синдиката у Бањалуци, биће одржана сједница Извршног одбора Синдиката образовања науке и културе Републике Српске.
У 9,40 часова омогућићемо сниматељима и фоторепортерима да сниме овај догађај, а у 9,45 часова, предсједник Синдиката образовања науке и културе РС Драган Гњатић са сарадницима одржаће прес конференцију на тему:

,,ЗАОСТАЛА ДУГОВАЊА МИНИСТАРСТВА ПРОСВЈЕТЕ И КУЛТУРЕ ПРЕМА ЗАПОСЛЕНИМ У ОБРАЗОВАЊУ И КУЛТУРИ РС,,


Информативна служба 
06.09.2016. године
План рада Синдиката образовања науке и културе Републике Српске од 7. до 12. 9. 2016 године


Делегација Синдиката образовања науке и културе коју ће предводити предсједник Драган Гњатић, у периоду од 7 до 12.. септембра ове године, учествоваће и раду регионалних одбора овог гранског синдиката за Источно Сарајево, Фочу – Вишеград, Требиње и Приједор.
Тема о којима ће се расправљати те усвајати закључци су недавно потписани Посебни колективни уговор за запослене у образовању и култури Републике Српске, као и дуговања Министарства проствјете према просвјетним радницима Српске.
Састанци ће се одржати према сљедећем распореду:
- 7. 9. 2016. године- Регионални одбор Синдиката образовања науке и културе и Коордонациони одбор Синдиката ОНК-а за високо образовање Источно Сарајево.
- 8. 9. 2016. године- Регионални одбор Синдиката ОНК-а Фоча –Вишеград.
- 9.9. 2016. године-Регионални одбор Синдиката ОНК-а Требиње.
- 12.9.2016. године-Регионални одбор Синдиката ОНК-а Приједор.

Састанцима ће присуствовати стручни сарадници за правна питања из Службе за бесплатну правну помоћ Савеза синдиката Републике Српске, предсједници и чланови синдикалних организација са овог подручја.

Информативна служба 
30.mart.2016. године
У мају исплата накнада запосленим у просвјети и култури РС


У мају исплата накнада запосленим у просвјети и култури РС

Запосленим у просвјети и култури Републике Српске у мају ове године, требало би да се исплате све заостале накнаде, закључили су предсједник Синдиката образовања, науке и културе РС Драган Гњатић и ресорни министар Дане Малешевић.
На састанку одржаном 29. марта ове године у Бањалуци, предсједник гранског синдиката Драгана Гњатић је изјавио да нема разлога да не вјерује министру Малешевићу и премијерки, иако како је рекао, имају лоша искуства из предходног периода.
Предсједник Гњатић је подсјетио да су укупна дуговања министарства према радницима у просвјети и култури РС достигла цифру од 3,3 милиона КМ , а ријеч је углавном о неисплаћеним накнадама за превоз радника.
До састанка и разговора је дошло на иницијативу предсједника Синдиката ОНК РС Драгана Гњатића који је министру Малешевићу поновио став овог синдиката да се, коначно коефицијетни запосленим у просвјети у култури РС изједначе са коефицијентима осталих буџетских корисника у РС.
Министар Малешевић је позвао запослене у просвјети и култури РС да не потписују споразум са Агенцијом за мирно рјешавање радних спорова, јер то није у складу са закључком Владе, коју сваки потписани споразум кошта 50,00 КМ.
- Званично почели преговори са Синдикатом образовања, науке и културе РС о посебном колективном уговору, у којем како је истакао ,,има лакших и тежих ствари,, изјавио је министар Малешевић.
Он је изразио наду да ће до тада, у складу са Законом о раду РС, бити договорен општи колективни уговор, те најавио договоре између министарстава, како би сви буџетски корисници у РС имали исти статус.
Информативна служба


 
22.јануар 2015. године
Вратила се 44. група дјеце са одмора у јужној Италији.

Вратила се 44. група дјеце са одмора у јужној Италији. Предсједник Синдиката образовања науке и културе Републике Српске Драган Гњатић, захвалио се данас грађанима Сицилије и јужне Италије на несебичној пажњи и гостопримтсву коју већ пуне 22. године показују према дјеци из РС слабијег имовног стања, дјеци без једног или оба родитеља, те дјеци из домова без родитељског старања.
На конференцији за штампу одржаној 21. јануара 2015. године у Дому синдиката у Бањалуци, предсједник Гњатић се посебно захвалио свим активистима Хуманитарног удружења ,,Лучијано Лама,, са Сицилије, а посебно његовом предсједнику Ђузепу Пину Кастелану. Вишедеценијска, веома успјешна сарадња Синдиката образовања науке и културе РС и Хуманитарног удружења ,,Лучијано Лама,, са Сицилије бити настављена и убудуће. Предсједник Хуманитарног удружења ,,Лучијано Лама,, са Сицилије, Ђузепе Пино Кастелано је истакао да је 20. јануара ове године, веома успјешно завршен боравак 44. групе дјеце, на једномјесечном одмору и опоравку у Јужној Италији, од чега 210 из Републике Српске и 130 дјеце из Федерације БиХ. Пино Кастелано се посебно захвалио Савезу синдиката РС, односно Синдикату образовања, науке и културе РС гдје су им, како је рекао увијек врата за сарадњу широм отворена, стављајући на располагање све капацитете да би се пројекат реализовао већ пуне 22 године, кроз које је на Сицилји и другим регијама јужне Италије са подручја бивше Југославије боравило 15800 малишана. ,,Убудуће поред дјеце слабог имовног стања, те дјеце из домова за напуштену дјецу, породице са Сицилије и цијеле јужне Италије, желе да угосте дјецу са ових простора која су смјешетена код хранитељских породица,, нагласио је предсједник Кастелано и обећао да ће ово удружење све док буде имало снага и капацитета, радити на реализацији овог пројекта. Предсједник Кастелано је најавио да ће 22. јануара разговарати са амбасадором Италије у БиХ у циљу што скоријег усељавања првих станара у новоизграђену кућу у Мостару, у којој ће бити смјештена напуштена дјеца са навршених 18 година из свих дијелова и концесија у БиХ, док им не буде обезбјеђен простојан самосталан живот. Пројекат изградње куће за напуштену пунољетну дјецу у Мостару има пуну подршку Владе Италије, додао је Кастелано. Сљедећа 45. група дјеце за одлазак на једноипомјесечни одмор и опоравак код породица у регије јужне Италије, Сицилију, Сардинују, Молисе и Пуља, биће организован почетком јуна 2015. године.


Вратила се 44. група дјеце са одмора у јужној Италији.

Вратила се 44. група дјеце са одмора у јужној Италији.

26.децембар 2014. године
БУЏЕТ НЕПРИХВАТЉИВ, РЕЗЕРВЕ ПРЕМА ЕКОНОМСКОЈ ПОЛИТИЦИ

БУЏЕТ НЕПРИХВАТЉИВ, РЕЗЕРВЕ ПРЕМА ЕКОНОМСКОЈ ПОЛИТИЦИ Извршни одбор Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске, на сједници одржаној 26. децембра 2014. године у Бањалуци, донио је закључке који се односе на Буџет и Економску политику Републике Српске за 2015. годину. Закључке је јавности презентовао предсједник Синдиката образовања, науке и културе РС Драган Гњатић на конференцији за штампу која је одржана истог дана у 12,00 часова у Дому синдиката у Бањалуци који гласе:

-За Синдикат образовања, науке и културе РС Буџет РС за 2015.годину је неприхватљив јер на економском коду 411200 „РАСХОДИ ЗА БРУТО НАКНАДЕ“ код свих буџетских организација и потрошачких јединица Министарства просвјете и културе РС извршено је умањење на 65% у односу на ребаланс Буџета за 2014.годину. -Нико из Министарства просвјете и културе и Владе Републике Српске нам није објаснио шта то треба да значи.Ове накнаде су регулисане Законом о платама и Колективним уговорима. -Због једностраног кршења Закона о платама и Колективних уговора чланови Синдиката ће тужити послодавца или ће предузети неке друге облике синдикалне борбе. Ни овај Буџет не исправља неправду према радницима у образовању, науци и култури учињену 2008.године јер не испуњава обавезу и Закључак Народне Скупштине РС којом је предвиђено да Влада РС кроз измјене Закона о платама изједначи платне коефицијенте за вишу,високу стручну спрему и научна звања са најнижим коефицијентима осталих корисника Буџета. -Документ Економска политика за 2015.годину по ко зна који пут помиње реформу образовања, иако ни претходне реформе нису анализиране и проведене. Из штурог и кратког текста није нам јасно шта то подразумијева. -Синдикат ће дати свој конструктиван допринос побољшању материјално-социјалног статуса својих чланова, али ће учествовати у побољшању услова и квалитета рада у образовању,науци и култури РСБУЏЕТ НЕПРИХВАТЉИВ, РЕЗЕРВЕ ПРЕМА ЕКОНОМСКОЈ ПОЛИТИЦИ

ПРИЈЕДЛОЗИ ЕКОНОМСКИХ МЈЕРА КОЈЕ ЈЕ САЧИНИО СИНДИКАТ ОБРАЗОВАЊА, НАУКЕ И КУЛТУРЕ РС КАКО БИ СЕ ИЗБЈЕГЛО СМАЊЕЊЕ ПЛАТА БУЏЕТСКИХ КОРИСНИКА

Иако то није обавеза синдиката, него обавеза Владе и њених министара, Синдикат образовања, науке и културе Републике Српске сачинио је приједлоге економских мјера чијом би се примјеном остварила додатна средства у буџету за исплату пуних плата буџетским корисницима. Примјеном ових мјера, Република Српска би остварила све циљеве који су зацртани економском политиком (у коју се куну представници Владе), а за чију измјену очигледно није било слуха јер је дио ових мјера Синдикат предлагао још у октобру, прије усвајања Буџета и Економске политике за 2013. годину. Економске мјере које предлаже Синдикат су многобројне и разноврсне, и дате су представницима Владе на свим састанцима који су услиједили након доношења одлуке о штрајку, али Влада се до сада о њима уопште није изјашњавала. То значи, да Влада није спремна да разговара о конкретним приједлозима и брани своје ставове иако су економски потпуно неосновани. Овим путем желимо још једном да подсјетимо Владу и јавност Републике Српске на наше приједлоге, чијом примјеном би се могао обезбиједити новац за повећање цијене рада са 100 на 110 КМ, а што је основни штрајкачки захтјев Синдиката. Приједлоге ћемо укратко објаснити, с тим да редослијед нужно не значи и важност конкретних мјера. За примјену ових мјера потребна је добра воља и било какво позивање на сложеност процедуре демагошка је прича јер ако су се буџет, економска политика и измјене и допуне закона о платама могли усвојити по хитном поступку, онда могу и ове мјере.

ПРОМЈЕНА ПОРЕСКЕ ПОЛИТИКЕ
Најзначајнији извор буџетских прихода представљају порези. Порески приходи чине 1.404.235.000 КМ од укупно 1.531.126.000 КМ буџетских прихода. Стога, за Републику Српску су од великог значаја структура и износ пореских прихода. Да би они били већи, мора се промијенити порески систем. Република Српска тренутно има врло конзервативан порески систем, који иде у прилог најбогатијим појединцима и привредним субјектима. Притом, они не користе те погодности како би улагали и оплођавали капитал кроз инвестиције, него га користе скоро искључиво у приватном интересу. Погодности које проистичу из овог пореског система нису довеле до остваривања основних циљева економске политике: смањења незапослености и економског раста, као ни до смањивања сиромаштва и социјалних разлика. Сматрамо да би се већи порески приходи остварили увођењем система прогресивног опорезивања. Овај систем је социјално праведнији, јер омогућује да имућнији буду опорезовани вишом пореском стопом, чиме се терет кризе прерасподјељује праведније и равномјерније. Прогресивно опорезивање и данас постоји у европским државама, које су га нарочито интензивно користиле у деценијама након Другог свјетског рата, када су успоставиле социјалну државу. У друштву у коме су, као у нашем, социјалне разлике огромне, а богатство и капитал не врше никакву социјалну функцију, јер не доприносе остваривању било ког општег интереса, сматрамо да је дубоко неправедно да сви плаћају порез по истој стопи. На примјер, онај ко има десет пута већа лична примања по основу радног односа не може плаћати порез по истој стопи као онај ко има десет пута мања примања, јер је пореско оптерећење у овом случају објективно много веће за оног чија су примања мања. Република се суочава са економском и социјалном кризом. Влада на њу мора реаговати измјенама оног система који је основ буџетских прихода, а то је порески систем, имајући у виду чињеницу да криза највише погађа сиромашније категорије становништва и да нема довољно буџетских средстава. Стога, неодговорно је да се признаје чињеница кризе, а да се не проналазе системски одговори за њено рјешавање. Пошто Влада тврди да новца у буџету нема, одговорна је да обезбиједи та средства тамо гдје их може наћи. Неправедна расподјела капитала и новца, у рукама малог броја појединаца, може се превазићи прогресивним опорезивањем. Посебно, прогресиван порез треба да буде на приходе предузећа која фактички имају монополски положај на тржишту, као што су Телеком, Електропривреда, Рафинерија нафте и сл. Ова предузећа остварују екстрапрофит захваљујући свом положају на тржишту, а не захваљујући умјешности свог менаџмента, квалитета или цијена својих услуга. Због тога, њих треба опорезовати нарочито високим порезом, који треба да послужи за задовољење друштвених потреба. На сличним основима као код претходних приједлога, можемо поставити и питање по којој стопи се плаћа порез на накнаду друштвима за управљање ЗИФ-овима у Републици Српској, и да ли би та стопа могла бити виша од постојеће? Да ли су чланови тих друштава привилегована каста у правном систему Републике Српске када им је омогућено да на законит начин убирају накнаде за свој (не)рад, а држава тај њихов (екстра)профит опорезује исто као и нечији рад. Чини нам се, да би и у овом дијелу пореске политике могло доћи до промјена. Врло важно је и да се реформише систем индиректног опорезивања. У том смислу, сматрамо да је неопходно увести нулту стопу ПДВ-а на извијесну робу и услуге и истовремено увести више различитих стопа ПДВ-а, у зависности од тога о којој роби и услугама се ради. Познато нам је да је ово надлежност БиХ, али владајуће странке у Републици Српској дио су владајуће коалиције на нивоу БиХ и треба да дају иницијативу да се изврше измјене Закона о ПДВ-у.
ПОВЕЋАЊЕ АКЦИЗА НА НЕКЕ ЛУКСУЗНЕ ПРОИЗВОДЕ
У Републици Српској и БиХ, почетком ове године повећана је акциза на дуванске производе с циљем испуњења преузетих обавеза у поступку придруживања Европској унији. Тек под притиском међународних обавеза дошло је до оваквих мјера, што није нимало за похвалу. Ако је већ небројено пута доказано како се смањењем потрошње дувана повећава опште здравствено стање нације (између осталог, смањењем трошкова лијечења обољелих од болести које су настале као [ин]директна посљедица дуванског дима) и како се повећањем акциза барем у први мах повећавају буџетски приходи, није нам јасно зашто се чекало на увођење ових мјера и зашто су ове мјере развучене у неколико наредних година. Повећањем акциза на дуванске производе и на алкохолна пића, дошло би до увећања прихода, смањио би се увоз (пошто је учешће домаћих произвођача на овом тржишту минимално), а здравље нације би било много боље, чиме би се смањили и трошкови фонда здравства.
НАПЛАТА ПОРЕЗА
Неплаћени порези су најбољи доказ да новца има, али се налази у приватним рукама или на рачунима приватних или јавних предузећа, а требало је, по закону, да припадне Републици. Ради се о неколико стотина милиона марака. Захтијевамо од Владе да преко надлежних органа предузме брзе и ефикасне мјере како би се извршила наплата пореских дуговања, чиме би била обезбијеђена средства која наводно недостају, па се умањују радничке плате, од којих минималне износе само 400 КМ, а од јануара 2013. читавих 360 КМ (у шта је урачунат топли оброк и регрес пошто су они од 2008. године саставни дио плате). Подсјећамо, да је према Одлуци Владе најнижа плата у Републици Српској 370 КМ, и у њу није урачунат топли оброк и регрес. То значи, да Влада тјера остале послодавце на обавезу коју ни сама не испуњава.
ТРАНСФОРМАЦИЈА ДУГА У АКЦИЈЕ
У наступима представника Владе који су покушавали да оправдају смањење плата буџетским корисницима, чест аргумент било је наводно подстицање привредних активности домаћих предузећа, која су у великом броју или неликвидна, или пред стечајем и ликвидацијом због нагомиланих дугова. Ако се већ говори о неликвидности домаће привреде и нагомиланим дуговима, зашто се онда јавно не каже да је скоро по правилу највећи повјерилац тих предузећа држава, тј. пореска управа и јавни фондови. Ако би се дуг тих привредних субјеката трансформисао у акције чији би власник била Република Српска, очигледно ненаплатива дуговања била би намирена, привредна активност била би покренута, плате запослених у тим предузећима би се почеле исплаћивати, буџет и фондови пунити, а Влада би показала истинску бригу за привреду Републике Српске.

РЕФОРМА СИСТЕМА ЈАВНИХ НАБАВКИ
Реформом система јавних набавки и преласком на електронске набавке (као што је то учињено у неким земљама ЕУ, Јужној Кореји или Бразилу) оствариле би се уштеде од пет до 20 одсто (што је доказано у пракси поменутих земаља), чиме би се на нивоу Републике Српске могло уштедјети много више него што износи овогодишње смањење плата буџетских корисника од 56 милиона конвертибилних марака. Евентуално правдање Владе РС по коме је надлежност за предлагање и усвајање новог Закона о јавним набавкама на заједничким институцијама БиХ, а не на нивоу Републике Српске, било би демагошко јер је то питање политичке воље, а не уставне надлежности.
РАСПИСИВАЊЕ ЈАВНОГ ЗАЈМА ЗА ФИНАНСИРАЊЕ КАПИТАЛНИХ ИНВЕСТИЦИЈА
Према најавама појединих владиних функционера, Републику Српску у наредним годинама очекује досад невиђена инвестициона активност, кроз реиндустријализацију и изградњу инфраструктуре и енергетских објеката. Како је најављено, већина тих послова биће остварена кроз кредитна средства или путем давања концесија. Чини нам се, да би се неки од најављених пројеката могли финансирати расписивањем јавног зајма, пошто су неке од тих инвестиција засигурно исплативе и наплативе (нпр., улагање у електро-енергетске објекте). Кад већ Влада није успјела средствима од продаје Телекома да изгради неки од оваквих објеката, можда би неко од грађана (поготово они из расијања) био економски рационалнији и економски родољубивији, па уложио свој новац у те послове.
УКИДАЊЕ ГРАНТОВА ПАРЛАМЕНТАРНИМ СТРАНКАМА
Буџетом за 2013. годину предвиђено је 3.100.000 КМ за потребе парламентарних странака. То је само 400.000 КМ мање у односу на износ гранта за исте сврхе у 2012. години. У буџету за 2011. годину, било је обезбијеђено 3.200.000 КМ, колико и у буџету за 2010. годину. Очигледно је да мјере штедње не важе за парламентарне странке, пошто су средства које су оне добиле умањене у односу на 2012. годину, али скоро уопште нису умањене у поређењу са 2010. и 2011. годином. Сматрамо да су грантови за парламентарне странке непотребни. Прво, они воде дискриминацији ванпарламентарних странака, које нису субвенционисане од стране Републике, због чега могу да обављају своје активности уз више тешкоћа него парламентарне странке. Друго, парламентарне странке су највеће и најутицајније. Оне имају своје организације, чланство и активисте, као и симпатизере који им могу помоћи у прикупљању финансијских средстава. Осим тога, неке од њих имају и свој капитал у форми предузећа, непокретности и др., тако да им помоћ Републике није потребна да би функционисале. Треће, парламентарне странке већ добијају из буџета износ од 500.000 КМ (за 2013. годину) за рад својих посланичких клубова, тако да су на тај начин обезбијеђена средства за вршење њихове парламентарне функције.
СМАЊЕЊЕ ПЛАТА И ДОДАТАКА ПОСЛАНИКА
Залажемо се за смањење посланичких плата на ниво просјечних плата у Републици. У Народној скупштини Републике Српске, 65 посланика су „професионалци“, односно налазе се у радном односу, што је повећање од 16 % у односу на претходни сазив, када су била 53 професионална посланика. Просјечна примања професионалних посланика износе 2800 КМ мјесечно, док посланици који нису професионалци примају посланички додатак у износу од 1900 КМ. На годишњем нивоу, ради се о износу од 2.184.000 КМ за примања професионалних посланика. По нашем приједлогу, ова примања би на годишњем нивоу износила 663.000 КМ, што је уштеда од 1.521.000 КМ. На име посланичких додатака, годишње се потроши 410.400 КМ. Уз умањење које би било пропорционално умањењу посланичких плата, на посланичке додатке годишње би се трошило 123.120 КМ (посланички додатак износио би 570 КМ), што би представљало уштеду од 287.280 КМ. Укупна уштеда на име смањења посланичких плата и додатака износила би 1.808.280 КМ. Ако се овим уштедама дода мјера укидања грантова парламентарним странкама, укупна уштеда би износила 4.908.280 КМ, чиме би политичка елита дала свој допринос штедњи.
СМАЊЕЊЕ БУЏЕТА ПРЕДСЈЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ
Уочљиво је да је након избора одржаних 2010. године дошло до значајног повећања буџета предсједника Републике. Док тај буџет за 2013. годину износи 8.955.000 КМ, за претходне године је имао сљедеће износе: 10.919.000 КМ (2012), 10.919.759 КМ (2011), 5.919.000 КМ (2010), итд. Видимо, дакле, да је након избора из 2010. буџет предсједника Републике повећан скоро два пута. Како су надлежности предсједника Републике остале непромијењене, не видимо ниједан оправдан разлог за оволико повећање, које је, како видимо из датих података, континуирано. Поздрављамо то што је овај буџет нешто мањи у односу на прошлогодишњи, али сматрамо да је то смањење далеко од оправданог и могућег. Наиме, у буџету за 2013. годину планирано је да ће предсједник Републике средствима у износу од 4.000.000 КМ подржати пројекте подршке хуманитарним и радним акцијама и пројекте подршке за изградњу објеката за дјецу и омладину. Иако је несумњиво лијеп гест предсједника Републике његова одлука да буде хуман и да помогне хуманитарне пројекте у једном дубоко дехуманизованом друштву, ноторна чињеница је да та питања нису у надлежности ове институције. Стога, мислимо да предсједник Републике не треба да прелази оквире својих уставних овлашћења, поготово што се јавност никако не може отети утиску да се ова средства користе, између осталог, и у политичко-промотивне сврхе. Ускраћивањем ових средстава буџету предсједника Републике, остварила би се уштеда у износу од 4.000.000 КМ.
УКИДАЊЕ ФУНКЦИОНЕРСКИХ ПРИМАЊА ПО ПРЕСТАНКУ ФУНКЦИЈЕ
Ниједан функционер не треба да има право на било каква примања, материјална или нематеријална, након престанка функције. То укључује и одсуство права на коришћење државног аутомобила и слична права која ничим нису оправдана, јер су бивши функционери обични грађани.
УВОЂЕЊЕ РАДНИЧКЕ ПАРТИЦИПАЦИЈЕ
Залажемо се за измјене Закона о привредним друштвима, којима би радницима било гарантовано право да учествују у управљању свим предузећима у којима су запослени. Они треба да имају право да у управне одборе и надзорна тијела бирају најмање трећину чланова ових органа, и то на посебним радничким скупштинама, које би чинили сви запослени. Слична рјешења постоје у бројним европским државама. Она треба да послуже да радници буду упознати са стварним пословним стањем својих предузећа и да утичу на пословну политику. Радници оправдано сумњају да стање у предузећима није онакво каквим се представља, а да, посебно у јавним предузећима, страначки послушници раде крајње неодговорно, у приватном а не у јавном интересу.
УТВРЂИВАЊЕ ПОРИЈЕКЛА ИМОВИНЕ
Ноторна је чињеница да је у Републици Српској, као и у читавој Босни и Херцеговини, током читавог рата и послијератног периода, вршена првобитна акумулација капитала, која се огледала у стварању нове капиталистичке класе скоро искључиво нелегалним путем – незаконитом приватизацијом, пореском евазијом, корупцијом, трговином на црно и на друге начине. Тражимо да се законом регулише утврђивање поријекла имовине и да буде одузета незаконито стечена имовина, која би постала својина државе. Притом, неопходно је да власник имовине доказује како је дошао до ње, умјесто да то чине републички органи.
СМАЊЕЊЕ РАСХОДА ПО ОСНОВУ ЗАКУПА
У буџету за 2013. годину предвиђено је скоро пет милиона конвертибилних марака на име плаћања закупа за изнајмљивање просторија у различите сврхе. Не можемо да вјерујемо да поред толико напуштених зграда у својини Републике или локалних заједница, држава мора да плаћа закуп за изнајмљивање простора. Кад већ постоји наглашен тренд смањења броја становника у рубним општинама и урбанистички хаос у неколико највећих градова и општина у Републици, зашто се не изврши прерасподјела сједишта појединих институција или смјештајних простора у мање развијене општине у којима се не би морао плаћати закуп скупих пословних просторија у центрима два-три града у држави.
СМАЊЕЊЕ РАСХОДА ПО ОСНОВУ УТРОШКА ЕНЕРГИЈЕ, КОМУНАЛНИХ, КОМУНИКАЦИОНИХ И ТРАНСПОРТНИХ УСЛУГА
Република Српска би могла рационалнијим трошењем да уштеди додатна средства у односу на предвиђена у буџету за 2013. годину. Расходи по основу утрошка енергије, комуналних, комуникационих и транспортних услуга могли би бити додатно смањени ако би се боље управљало њима. Примјера ради, запослени у Влади, у управним органима и организацијама, јавним установама и јавним предузећима, могли би да комуницирају путем савременијих средстава у односу на постојеће услуге мобилне и фиксне телефоније, какви су Viber, Skype, WhatsApp и сл. Исто тако, рационалнијим коришћењем аутомобила, хеликоптера и авиона, може се много уштедјети, а повећала би се и безбједност учесника у саобраћају када би возачи службених возила скинули ногу са папучице за гас док беспотребно јуре ионако несигурним саобраћајницама. Такође, кад већ у већини болница, школа, обданишта и сличних установа не постоје одговарајући расхладни уређаји и гријна тијела, или се они користе уз строг режим штедње и веома ријетко, питамо се зашто би у лагоднијем окружењу бивали запослени у највишим институцијама.
ПРОДАЈА ЗАПЛИЈЕЊЕНЕ РОБЕ И СМАЊЕЊЕ ТРОШКОВА СКЛАДИШТЕЊА
По основу различитих царинских прекршаја и по другим основима, у Републици Српској и БиХ, тренутно је ускладиштена роба у вриједности која се мјери десетинама милиона конвертибилних марака. Због лоше и споре законске процедуре, одсуства воље и одговорности запослених у пореским агенцијама па и судовима, већина ове робе бесповратно пропада. Продајом ове робе, Република Српска могла би да оствари знатне приходе, смањили би се трошкови закупа просторија и трошкови чувања ове роба у складиштима. За све ово, потребно је мало политичке воље, више одговорности у раду и иницијатива. Ево ми дајемо иницијативу.

23.01.2013. године
 • СИНДИКАЛНИМ ОРГАНИЗАЦИЈАМА ИЗ ОБЛАСТИ ОБРАЗОВАЊА И КУЛТУРЕ РС
 • ЧЛАНОВИМА РЕПУБЛИЧКОГ ОДБОРА
 • ИЗВРШНИМ СЕКРЕТАРИМА ССРС

Након поднесеног исцрпног извјештаја са терена свих чланова Републичког одбора и тачнио  изнесених података  о броју образовних и културних установа које су учествовале у штрајку, Републички одбор Синдиката образовања, науке и културе РС је оцијенио да је штрајк запослених у области образовања и културе у потпуности  успио у складу са Одлуком о ступању у штрајк број 365-1/12 од 15.12.2012.године.
Најоштрије су осуђени  невиђени притисци и застрашивања просвјетних радника са свих нивоа власти, као и изјаве предсједника Владе РС који је сазвао ванредну сједницу Владе РС  и изјавио реченицу  да је штрајк  пропао и да ће разријешити  дужности све дирекотра који у својим школама не обезбиједе минимум процеса рада и ресорног министра просвјете и културе РС који се ,,захвалио просветним радницима који су препознали значај професије коју обављају и показали по ко зна који пут да су им ученици најважнији“. На тај начин су предсједник Владе и ресорни министар показали  и потврдили да је штрајк успио, јер су се њиме бавили и у понедељак и у уторак и у сриједу.
Влада РС није показала намјеру да преговара и испуни захтјеве синдиката, него да порази властите раднике.Потпуно је одбачена таква политика Владе РС која жели да превари властите раднике и синдикат.
            На ванредој сједници Републичког одбора Синдиката образовања, науке и културе РС одржаној 23.01.2013.године у Бањој Луци закључено је сљедеће:

 • Да је ШТРАЈК запослених у образовању и култури који је организован у складу са Одлуком Републичког одбора Синдиката образовања, науке и културе РС о ступању у штрајк и који је почео 21.01.2013.године тоталном обуставом рада успио и сви други видови синдикалне борбе се настављају.

 

 • Мораторијум на Одлуку о ступању у штрајк који је донесен на данашњој сједници је само наставак синдикалних активности.
 • Даљи правци синдикалне борбе ће бити правни и акциони:

Правни правци синдикалне борбе  су:

 • добијање аутентичног тумачења Закона о штрајку од стране Народне скупштине РС, како би доказали да у области образовања није обавезно обезбијеђивање минимума процеса рада (приједлог за аутентично тумачење предат је 17.01.2013.године и чекамо одговор).
 • Подношење Уставном Суду Републике Српске иницијативе за оцјену уставности и законитости Уредбе о минимуму процеса рада и начину његовог обезбјеђивања у образовним установама, како би доказали да је Уредба неуставна и незаконита (инцијатива ће бити предана Уставном суду сутра 24.01.2013.године).
 • Подношење тужби за све повреде права радника која проистичу из Закона, подзаконских аката и колективних уговора, посебно у погледу примања радника и онемогућавања права на штрајк запосленим у образовању и култури у пуном обиму. Синдикат ће подносити кривичне пријаве против свих директора, декана и осталих руководилаца који су се мијешали у рад Синдиката, пријетили  и застрашивали радике и онемогућавали уставно и законито право на штрајк.
 • Обраћање Међународној организацији рада,  Међународној конфедерацији синдиката и Интернационали учитеља, као и свим другим институцијама  којима ћемо указати на повреде међународних конвенција и онемогућавање синдикалних права и слобода.

Акциони правци синдикалне борбе се настављају у пуном  капацитету.
У наредном периоду одржаће се састанци по свим синдикалним организацијама гдје ће се одлучити о акционим правцима синдикалне  борбе укључујући ,, тихи штрајк,, протесте и потпуну блокаду система.

 • Синдикалне организације нису дужне достављати директорима школа списак радника који су учествовали у штрајку, нити достављати било какве друге одлуке, а добиће и сва сва потрербна  упутства у вези рјешења о минимуму процеса рада која су достављаниа од стране директора школа
П Р Е Д С Ј Е Д Н И К
Мр Стеван Милић с.р.
ПРИЛОГ:
 1. Приједлог економских мјера Синдиката ОНК-а
 2. Иницијатива за оцјену уставности и законитости Уредбе о минимуму процеса рада

21.01.2013. године
В А Ж Н О
 • ЧЛАНОВИМА СИНДИКАТА ОБРАЗОВАЊА, НАУКЕ И КУЛТУРЕ РС
 • ЧЛАНОВИМА РЕПУБЛИЧКОГ ОДБОРА СИНДИКАТА ОНК РС

Поштоване колегинице и колеге,

С поносом вас обавјештавам да је и поред невиђених притисака и застрашивања, генерални штрајк у образовању, науци и култури успио у потпуности, јер је данас 21.01.2013.године тотално обустављен рад у укупно 176 институција образовања, а у великом броју школа часови су реализовани у трајању од 30 минута.

Штрајк се и даље наставља у складу са Одлуком о штрајку коју је донио Републички одбор Синдиката образовања, науке и културе РС и од сутра 22.01.2013.године часови ће трајати 30 минута, односно Синдикат ће поступити у складу са незаконитом Уредбом о минимуму процеса рада у образовним установама, како радници не би имали штетне посљедице.

Своју борбу и даље настављамо све до испуњења наших захтјева.
Уз синдикални поздрав „ЗАЈЕДНО СМО ЈАЧИ“.

П Р Е Д С Ј Е Д Н И К
Мр Стеван Милић с.р.

Доставити: • Извршним секретарима ССРС

Бања Лука, 29.12.2012.године
ШТРАЈКАЧКИ ОДБОР СИНДИКАТА ОБРАЗОВАЊА, НАУКЕ И КУЛТУРЕ РС РАЗГОВАРАО СА МИНИСТРИМА КАСИПОВИЋЕМ И ЂОКИЋЕМ

У Дому синдиката у Бања Луци дана 29.12.2012.године одржан је други састанак Штрајкачког одбора Синдиката образовања, науке и културе РС  са министрима у Влади РС Антоном Касиповићем и Петром Ђокићем са сарадницима, те помоћником  минситра  финансија и директором Агенције за мирно рјешавање радних спорова. На састанку се расправљано о Уредби Владе РС о минимуму процеса рада и начину његовог обезбјеђивања у образовним установама и установама ученичког и студентског смјештаја, те о захтјеву Синдиката образовања, науке и културе РС за повећање цијене рада за запослене у овим дјелатностима са 100 КМ на 110 КМ.
Након двочасовне исцрпне дискусије, закључено је следеће:

 1. Синдикат образовања, науке и културе РС у потпуности је одбацио Уредбу о минимуму процеса рада и начину његовог обезбјеђивања у образовним установама јер за њу нема законског основа, с обзиром да  образовање према Закону о штрајку не подлијеже обавези обезбјеђивања минимума процеса рада, а што је јасно прецизирано. Дакле, за Синдикат образовања, науке и културе  РС поменута Уредба не постоји јер је незаконита и неуставна.
 2. Представници министарстава су изнијели званичан став Владе РС који се односи на Уредбу о минимуму процеса рада у области образовања, истичући  да су имали основа за доношење поменуте Уредбе, којег темеље на Закону о основном образовању, законима дјелатности и мишљењу министарства рада и борачко-инвалидске заштите. Уредбом су жељели успоставити једнак режим рада за вријеме штрајка у свим образовним институцијама. Како није било сагласности о правном основу за доношење Уредбе , на инсистирање минситра просвјете и културе РС Антона Касиповића, Синдикат ће доставити  аргументена основу којих оспорава правну утемељеност Уредбе, о чему ће се Влада изјаснити.
 3. Није постигнут никакав напредак ни у погледу захтјева Синдиката образовања, науке и културе РС за повећање цијене рада са 100 на 110 КМ већ је то питање делегирано на виши ниво, тј. да о цијени рада за све буџетске кориснике треба да преговарају предсједници свих гранских синдиката чијим радницима су смањене плате на челу са предсједницом  Савеза синдиката РС, те министрима у Влади РС задужени за ове области на челу са предсједником Владе РС.
 1. Синдикат образовања, науке и културе РС још једном је  поручио да је Одлука о ступању у штрајк запослених у образовању и култури РС донесена у складу са Законом о штрајку и захтјева континуиране преговоре са Владом укључујуићи и ресорно  министарство, а све у циљу испуњења основног захтјева, а то је повећање цијене рада.

 

Уколико се у наредним преговорима  не постигне никакав напредак и не повећа цијена рада, Синдикат образовања, науке и културе РС остаје при својој одлуци донесеној 15.12.2012.године а то значи да 21.01.2013.године ступају у штрајк без било каквих ограничења до испуњења захтјева.

24.12.2012. године
Штрајкачки одбор Синдиката ОНК

Штрајкачки одбор Синдиката образовања, науке и културе РС, у складу са Законом о штрајку РС, у суботу 22.12. 2012 године, у згради Владе, започео је разговоре са министром просвјете Антоном Касиповићем у вези донесене одлуке о ступању у штрајк запослених у образовању и култури РС, који је ће се одржати 21. јануара, када почиње друго полугодиште школске 2012/2013. године.

Предсједник Штрајкачког одбора Стеван Милић је упознао министра о одлуци о ступању у штрајк и захтјеву синдиката да се најнижа цијена рада за запослене у области образовања и културе РС, са 100,00 КМ повећа на 110,00 КМ, како не би дошло до смањења плата у овим дјелатностима.

Министар Касиповић је изјавио да се ради о почетку преговора са синдикатом у складу са Законом о штрајку РС и да ће информисати владу о ставовима синдиката.

Влада је, рекао је министар Касиповић донијела уредбу о минимуму процеса рада начин њеног провођења.

Штрајкачки одбор је у потпуности одбацио могућност доношења уредбе о минимуму процеса рада и начин њеног провођења, јер у Закону о штрајку РС за то нема правног упоришта.

Договорено је да се преговори наставе.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

СИНДИКАЛНА ПОТРОШАКА КОРПА
ОПШТИ КОЛЕКТИВНИ УГОВОР
ОДЛУКА О НАЈНИЖОЈ ПЛАТИ
ГРАНСКИ КОЛЕКТИВНИ УГОВОРИ
ЗАКОН О РАДУ
ЗАКОН О ЗАШТИТИ НА РАДУ
РИЈЕЧ СИНДИКАТА НОВИНЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ЗАШТИТА НА РАДУ