СИНДИКАТ МЕДИЈА И ГРАФИЧАРА РС

На иницијативу Савеза синдиката Републике Српске, 21. марта 1997. године, основан је Синдикат информисања и графичке дјелатности Републике Српске.

На Оснивачкој скупштини изабрани су органи овог Синдиката: Републички одбор, Статутарна комисија и Надзорни одбор, а једногласну подршку делегата за првог предсједника добио је Секул М. Поповић, тадашњи новинар Српске новинске агенције „Срна“, Дописништво Бања Лука.

Оснивачкој скупштини присуствовали су тадашњи синдикални активисти, пријатељи синдиката и ентузијасти, представници радника запослених у медијима и графичкој индустрији РС.

Примарни циљ тадашњег руководства био је потписивање Посебног колективног уговора за раднике у информисању и графичкој дјелатности РС, који је, након бројних иницијатива и приједлога, потписан годину дана касније, 19. мата 1998. године.

Поменути Колективни уговор био је на снази до 2006. године, када је урађен нови који је радницима ових дјелатности обезбиједио знатно већа права.

Услиједиле су сталне активности по синдикалним организацијама, тако да су већ 2000.-те године, у преко 50% медија и графике Српске били потписани појединачни колективни уговори, наравно, тамо гдје су радници били синдикално организовани.

Иако су активности овог Синдиката вођене у веома сложеним економским и политичким приликама, сталне акције Синдиката биле су усмјерене на заштиту права радника гарантованих законима и колективним уговорима, борбу против рада на црно, сиву економију и едукацију синдикалног чланства.

Омасовљење чланства било ја главни програмски задатак који је доста успјешно реализован будући да је синдикализација извршена у неколико приватних штампарија. Нажалост, транзиција и приватизација предузећа су узели данак, због чега су два графичка предузећа отишла у ликвидацију, а радници су остали без посла. Такође, три синдикалне организације, које су користиле сваку врсту помоћи од стране овог Синдиката, постале су „самосталне“, наравно вољом нових послодаваца, који синдикат третирају као реметилачки фактор, а не као социјалног партнера.

Данас, Синдикат медија и графичара, који од маја 2006. године носи овај назив, чини 21 синдикална организација из области медија, те предузећа графичке и издавачке дјелатности РС уз стални тренд повећања чланства.

При Синдикату дјелује Актив младих и Актив жена, који заступају интересе ових групација синдикалног чланства.

Сарадња са истоименим синдикатима у окружењу, на равноправним основама и едукација синдикалног чланства и активиста одвија се кроз несебичну солидарност Савеза и гранских синдиката, а у протеклом периоду уз помоћ Фондације „Фридрих Еберт Штитунг“, Норвешког синдиката графичара, „Центра солидарности“ и канцеларије Међународне конфедерације синдиката из Сарајева.

Активности на потписивању нове најниже цијене рада, борба против рада на црно, који је веома присутан у медијима, омасовљавање чланства, едукација чланства, поштовање достојанства рада и радника, закона и колективних уговора, примарни су циљеви и задаци на којима ће и даље радити овај Синдикат.

ВИЈЕСТИ
Бања Лука,27.12.2012. године
Републички одбор Синдиката медија и графичара РС

Републички одбор Синдиката медија и графичара РС, на сједници одржаној 27.12. 2012. године у Дому синдиката у Бањалуци, оцјенио је да је материјални и социјални положај радника, чланова синдиката, у овим дјелатностима, веома тежак.

Констатовано је да се у једном броју локалних медија и неким штампаријама веће дуже вријеме не проводе закони и колективни уговори РС, те договорено да се што прије одрже преговори са послодавцима, од којих треба тражити поштовање свих стечених радничких и синдикалних права, те да ће се у остваривању тих права користити сви легитимни облици синдикалне борбе.

Када су у питању медији, 2012 годину обиљежиили су штракови и појачани мобинг, неколико незаконитих отказа уговора о раду, због чега је Инспекторат рада РС интервенисао у више наврата. Договорено је да се истраје са захтјевом да се од Владе РС у 2013. години тражи издвајање пола милиона КМ као једнократна помоћ за финансијску консолидацију 18 локалних медија у Српској чији су оснивачи општине и градови, у којима дјелују синдикалне организације, те у којима послодавци углавном поштују законе и колективне уговоре.

Наглашено је да посебну одговорност за функционисање локалних медија сносе општине односно градови, као оснивачи, који су дужни обезбједити материјалне, кадровске и техничке капацитете за њихов успјешан рад.

Републички одбор сматра да, иако живимо у времену економске и социјалне кризе, запосленим у медијима, графици и издаваштву РС, члановима синдиката, послодавци не требају смањивати плате јер је њихов просјек од око 700,00 КМ, мањи од износа просјечне плате у РС.

Републички одбор СМ и Г РС дао је пуну подршку радницима, члановима синдиката у образовању, науци, култури, полицији, управи и правосуђу РС, да се кад није могло другачије, протестима и штраковима изборе за очување стечених права из рада и да не прихвате једнострану одлуку владе о смањењу плата овим категоријама радника у 2013. години за 10 посто.

На сједници усвојен је и плани изборних активности у Синдикату М и Г РС на свим нивоима организовања.

Републички одбор СМ и Г РС је прихватио приједлог Актива младих да се на свим нивоима синдикалног организовања, од синдикалне организације до гранског синдиката у наредним изборима у све органе одлучивања у омјеру од 20 одсто бирају млади до 35 година.

Свим члановима овог Синдиката чланови Републичког одбора честитали су Нову годину и наступајуће празнике.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

СИНДИКАЛНА ПОТРОШАКА КОРПА
ОПШТИ КОЛЕКТИВНИ УГОВОР
ОДЛУКА О НАЈНИЖОЈ ПЛАТИ
ГРАНСКИ КОЛЕКТИВНИ УГОВОРИ
ЗАКОН О РАДУ
ЗАКОН О ЗАШТИТИ НА РАДУ
РИЈЕЧ СИНДИКАТА НОВИНЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

ЗАШТИТА НА РАДУ