Синдикат медија и графичара указао на тежак положај радника запослених у овим областима

Представници Синдиката медија и графичара Републике Српске активно подржавају кампању са циљем повећања свих плата у Републици Српској.  Они су данас у Бањалуци указали на тежак положај медијских радника и графичара. Овај синдикат чине радници који су запослени код привредника гдје је углавном приватни капитал, а просјечна плата код послодаваца у области медија је 600,00 КМ, а у области графике и издавачке дјелатности је 720,00 КМ

„Ако узмемо у обзир радника са високом стручном спремом који у области медија има лични доходак  око 800,00 КМ може се примјетити која је разлика у односу  на остале запослене са високом стручном спремом  нарочито у области на примјер јавне управе, финансијске дјелатности, образовања и осталих“, рекао је Никола Шобат.

Андријана Писаревић, потпредсједник Синдиката медија и графичара Републике Српске позвала је све медијске раднике да се синдикално организују, како би више били упознати са својим правима и како би се више борили за своја права. Указала је на чињеницу да доста новинара почетника ради без било каквог уговора и новчане накнаде. Посебно тежак положај је новинара у мањим локалним заједницама, иза којих не стоје редакције и препуштени су сами себи.

„Ми пишемо о просвјети, о текстилцима, али не пишемо о себи и о нашим правима. То је оно што бих вољела, да ми сами себе постакнемо да будемо бољи и свјеснији да креирамо амбијент који ће да дочека млађе колеге“, рекла је Андријана Писаревић.

Представници Синдиката медија и графичара РС позвали су све представнике локалних заједница да повећају издвајања у својим буџетима како би локални медији имали више средстава.

Према подацима Вањскотрговинске коморе БиХ у графичкој и папирној индустрији у БиХ ради око 4.000 запослених. Покривеност увоза извозом за првих девет мјесеци  ове и прошле године у области графичке индустрије износила је 103,6% и на овај начин је ова бласт први пут у суфициту. Овај податак радује, јер омогућава услове који могу довести до повећања плата у овој области. Позвали су и представнике Удружења послодаваца графичке и новинске дјелатности, кинематографије, производње целулозе, папира и производа од папира РС да што прије сједну за исти сто са Синдикатом и договоре и потпишу Посебни уговор за запослене у овим областима.

е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!