СИНДИКАТ ГРАЂЕВИНАРСТВА И СТАМБЕНО-КОМУНАЛНЕ ДЈЕЛАТНОСТИ

Синдикат радника грађевинарства и стамбено-комуналних дјелатности Републике Српске основан је 13.03.1997. године, када је одржана Оснивачка скупштина у Бањој Луци.

Поред Оснивачке скупштине, до данас су одржана три конгреса овог Синдиката и то: 2001., 2005. i 2009. године.

Предсједник Синдиката, од његовог оснивања, је Миле Рибић. Поред конгреса који се одржава сваке четири године, органи Синдиката су: Републички одбор, Статутарни и Надзорни одбор. Синдикат, такође, има Актив жена и Актив младих.

Синдикат радника грађевинарства и стамбено-комуналних дјелатности РС има 6.960 чланова организованих у 105 синдикалних организација.

У примјени су два потписана колективна уговора и то: Посебан колективни уговор за стамбено-комуналне и услужне дјелатности и Посебан колективни уговор за грађевинарство и индустрију грађевинског материјала, а потписане су и двије одлуке о најнижој цијени рада у оквиру ових дјелатности.

Најважније активности Синдиката су: преговори са удружењима послодаваца око најниже цијене рада, услова рада у овој грани, те остале активности везане за побољшање материјалног и радног положаја запослених у овим дјелатностима.

Синдикат радника грађевинарства и стамбено-комуналних дјелатности има веома добру сарадњу са сродним синдикатима у земљама окружења која траје и развија се дужи низ година. Потписан је заједнички Протокол о сарадњи са синдикатима комуналних дјелатности: Федерације БиХ, Србије, Хрватске, Црне Горе, Македоније, Словеније и Мађарске. Такође потписан је Протокол о сарадњи са Синдикатом грађевинарства Азербејџана.

Овај Синдикат је чланица међународних синдиката јавних служби и то PSI и EPSU. Синдикат радника грађевинарства и стамбено-комуналних дјелатности има своје обучене кадрове и предаваче на најактуелније синдикалне теме, као што су: организовање и дјеловање синдиката, колективно преговарање, рад на црно, актуелни изазови у синдикатима и слично, што је постигао укључивањем одређеног броја синдикалних ктивиста у курсеве и семинаре који су организовани на наведене теме.

Ове године Синдикат радника грађевинарства и стамбено-комуналних дјелатности обиљежава 15 година од свог оснивања.

ВИЈЕСТИ
31.05.2017. године
ОДРЖАНА ИЗБОРНА СКУПШТИНА СИНДИКАТА ГРАЂЕВИНАРСТВА И СТАМБЕНО-КОМУНАЛНЕ ДЈЕЛАТНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Материјални и социјални положај запослених у грађевинарству и стамбено-комуналној дјелатности Републике Српске је веома тежак, због чега ће наставити борбу за очување и унапређење свих стечених права из рада, а то је могуће ако потписивањем Посебног, гранског и Општег колективног уговора за РС.
Ово је закључено на данашњој Петој изборној Скупштини Синдиката грађевинарства и стамбено комуналне дјелатности РС , одржаној у Бањалуци.
Обраћајући се делегатима и гостима Скупштине, предсједница овог гранског синдиката Драгана Врабичић, заложила се за јединство чланства, те да кроз дијалог са социјалним партнерима, граде слободније и хуманије друштво у коме ће радник од свога рада, живјети достојанствено.
Усвојен је извјештај о раду гранског синдиката за минули четверогодишњи период, као и Програм рада Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности РС у наредне четири године.
За предсједника Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности РС, у наредне четири године, једногласно је изабрана Драгана Врабичић.
Делегате Скупштине у име Савеза синдиката РС поздравила је предсједница Ранка Мишић, а Скупштини су присуствовале делегације синдиката комуналних дјелатности Србије, Војводине, Црне Горе, Хрватске, Словеније и Македоније.

09.02.2017. године
САСТАНАК РЕГИОНАЛНОГ ОДБОРА СГИСКД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Дана 10. фебруара 2017. године у Дому синдиката у Бањалуци, одржаће се састанак Регионалног одбора Синдиката грађевинарства и стамбено- комуналне дјелатности Републике Српске.
Истог дана, предсједница овог гранског синдиката са радницима Драгана Врабичић, у 12,30 часова одржаће прес конференцију на тему:

,, АКТИВНОСТИ РЕГИОНАЛНОГ ОДБОРА СИНДИКАТА ИЗМЕЂУ ДВА САСТАНКА, СТАЊЕ СОЦИЈАЛНОГ ДИЈАЛОГА У РС СА АКЦЕНТОМ НА ОПШТИ И ГРАНСКИ КОЛЕКТИВНИ УГОВОР,,

Информативна служба

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

08.11.2016. године

ПОДРШКА РАДНИЦИМА БИЈЕЉИНСКЕ ,,ТОПЛАНЕ,,

Грански Синдикат грађевинарства и стамбено-комуналних дјелатности Републике Српске, даје безрезеврну подршку радницима ,,Топлане,, а.д. Бијељина, који су данас од 8,00 до 9,00 часова одржали једночасовни штрајк упозорења.
-Радници бијељинске ,,Топлане,, траже од свога послодавца да им исплати оно што су они зарадили својим поштеним радом и залагањем а то су три плате, те уплате пореза и доприноса за пензијско-инвалидско и здравствено осигурање,,.
- Дакле, захатјеви радника као и разлози за данашњи штрајк у цјелости оправдани,, изјавила је Драгана Врабичић, предсједница Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналних дјелатности РС.
-Бићемо уз наше раднике и 15. новембра ове године, до када су радници дали крајњи рок послодавцу овог предузећа да им измири сва дуговања по основу наисплаћених плата, пореза и доприноса, а ако се то не деси, тога дана радници ће ступити у штрајк до испуњења свих захтјева, поручила је предсједница Врабичић.

31.10.2016. године
ПРЕДСЈЕДНИК САВАНОВИЋ БОРАВИО У РАДНОЈ ПОСЈЕТИ ОЛИМПИЈСКОМ ЦЕНТРУ ,,ЈАХОРИНА,, ПАЛЕ“

Предсједник Синдиката угоститељства, трговине, туризма и услужних дјелатности Републике Српске, Горан Савановић, боравио је 28. октобра 2016. године у радној посјети Синдикалној организацији Олимпијског центра ,,Јахорина,, у Палама.
У разговорима са члановима синдикалног одбора овог предузећа и са пословодством, закључено је да се уложе додатни напори, како би се обезбједила средства за што квалитетнију припрему предстојеће туристичке сезоне.
Договорено је да је нужно дефинисати дугорочни статус Олимпијског центра ,,Јахорина,, у којем би био задржан постојећи број запослених радника, обезбједила редовност исплате плата, као и повезивање радног стажа радницима за предходних шест мјесеци.
-----------------------

У оквиру радне посјете синдикалним организацијама на подручју Источног Сарајева, предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности Горан Савановић, разговарао је 29. октобра 2016. године, са радницима ,,Конзума,, у Источном Новом Сарајеву.
Предсједник Савановић је образложио све предности синдикалног организовања радника, те позвао запослене у овој трговачкој компанији да се што прије синдикално организују у Синдикалну организацију ,,Конзум РС,, и да убудуће своја радничка и синдикална права остварују преко овог гранског синдиката.
У циљу омасовљења Синдиката угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС, предсједник Савановић ће у наредном периоду посјетити и разговарати са радницима ,,Конзума,, , ,,Бинга,, , и ,,Тропика,,

31.10.2016. године
СИНДИКАТ РАДНИКА ГРАЂЕВИНАРСТВА И СТАМБЕНО – КОМУНАЛНИХ ДЈЕЛАТНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ“

Предсједница Синдиката радника грађевинарства и стамбено – комуналних дјелатности РС, Драгана Врабичић, је одржала радне састанке са синдикалцима добојске и сарајевске регије 27. и 28.10.2016. године.
На састанцима је констатовано да је у овим областима веома тешко стање и да је положај радника тежак, с обзиром да су 30.06. ове године престали да важе и Општи и грански колективни уговори и радници из ових области немају никакав документ из којег би могли да црпе своја радничка, али и синдикална права.

Регионални одбори добојске и сарајевске регије Синдиката ГСК РС су донијели следеће закључке:

1. Да се интензивирају преговори око усклађивања и потписивања Општег колективног уговра, како би сви радници могли да остварују бар минимум својих права;
2. У исто вријеме да се воде преговори око закључивања гранских колективних уговора грађевинарства и комуналних дјелатности са удружењима послодаваца;
3. Уколико ове активности не буду ишле убрзаном динамиком, синдикалне организације ће уз помоћ гранског Синдиката, приступити закључивању колективних уговора са својим послодавцима, тамо гдје то буде могуће, како би омогућили заштиту права радника из ових области;
4. Радници, чланови синдиката из реалног сектора су од 30.06. 2016. године препуштени на милост добрим послодавцима и немилост лошим послодавцима, којих је нажалост много више, и овакво стање мора што прије да се пресијече и да колективни уговори буду што прије потписани.

ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА

26.10.2016. године
СИНДИКАТ ГРАЂЕВИНАРСТВА И СТАМБЕНО-КОМУНАЛНИХ ДЈЕЛАТНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Предсједница Синдиката грађевинарства и стамбено-комуналних дјелатности Републике Српске Драгана Врабичић, у оквиру редовних активности, предвиђених програмом рада овог гранског синдиката, одржаће радне састанке са синдикалцима регије Добој и регије Источно Сарајево.
Састанци ће бити одржани 27. октобра 2016. године у Регионалном синдикалном центру у Добоју са почетком у 11, часова (четвртак), а у Регионалном синдикалном центру у Источном Сарајеву 28. октобра 2016. године са почетком у 11,00 часова (петак).
Биће то прилика да се расправља о активностима синдиката у периоду између два састанка регионалних одбора, те да се утврде главни правци будућих активности чланства на свим нивоима синдикалног организовања.
Предсједница Врабичић ће информисати синдикалне активисте о тренутном стању социјалног дијалога који води Савез синдиката Републике Српске у вези Општег колективног уговора, те о активностима гранског синдиката везаним за посебне колективне уговоре у области грађевинарства и стамбено-комуналних дјелатности РС.
Позвани су медији да прате оба састанка и да о њима информишу јавност.

Прилико радне посјете добојском Регионалном синдикалном центру, предсједница Врабичић ће 26. октобра 2016. године ће посјетити и разговарати са члановима Синдикалне организације Комуналног предузећа а.д. Водовод,, у Добоју, као и са директором овог предузећа.

24.mart.2016. године
Предсједница Врабичић у посјети Синдикалној организацији КП ,,Прогрес,, у Добоју

Предсједница Синдиката грађевинарства и стамбено комуналне дјелатности Републике Српске Драгана Врабичић, боравиће сутра, 25. марта 2016. године у радној посјети Синдикалној организацији Комуналног предузећа ,,Прогрес,, у Добоју.
Том приликом предсједница Врабичић са сарадницима присуствоваће састанку Синдикалне организације овог предузећа, на коме ће се разговарати о проблемима са којима се сусрећу радници као што су, маћехински однос локалне власти према предузећу и радницима, немогућност добијања посла на јавним тендерима и најављени вишак и отпуштање радника.

Изјаве за медије су у 13,00 часова у просторијама предузећа.

22.mart.2016. године
СИНДИКАТ ГСК РС

Републички одбор Синдиката грађевинарства и стамбено – комуналних дјелатности Републике Српске, на својој 7. Сједници одржаној 21.03.2016. године у Бањалуци, закључио је да су сви Законом о раду предвиђени рокови за приступање преговорима око потписивања посебних колективних уговора истекли 20. марта, те да је крајње вријеме да што прије отпочну преговори са Удружењем послодаваца комуналаца и услужних дјелатности, те Удружењем послодаваца грађевинарства и индустрије грађевинког материјала о усаглашавању и потписивању посебноих колективних уговора за запослене у овим дјелатностима.
На данашњој сједници одржаној у Бањалуци, формиран је тим за преговоре са оба удружења послодаваца које ће предводити предсједница овог гранског Синдиката.
Закључено је да је Синдикат ГСК РС већ припремио Приједлог радне верзије посебних колективних уговора, као полазну основу, те да очекује да преговори отпочну у најскорије вријеме, како би до 20. априла колективни уговори били потписани, јер је то датум када престају да важе актуелни колективни уговори.

07.decembar.2015. године
З А К Љ У Ч Ц И СА СЈЕДНИЦЕ РЕПУБЛИЧКОГ ОДБОРА СИНДИКАТА РАДНИКА ГРАЂЕВИНАРСТВА И СТАМБЕНО-КОМУНАЛНИХ ДЈЕЛАТНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

На 6. сједници Републичког одбора Синдиката радника грађевинарства и стамбено – комуналних дјелатности Републике Српске, одржаној 04.12.2015. године поред осталих питања разматран је и радни материјал Закона о раду Владе Републике Српске. Републички одбор Синдиката радника грађевинарства и стамбено – комуналних дјелатности Републике Српске је након расправе закључио је:

1. Синдикат радника грађевинарства и стамбено – комуналних дјелатности Републике Српске подржава Закључке са друге ванредне сједнице Генералног вијећа Савеза синдиката Републике Српске која је одржана 01.12.2015. године и одбацује овакву Радну верзију Закона о раду, јер је иста тако концептуално урађена да се на њој ништа не може поправити.

2. Уколико Генерално вијеће Савеза синдиката Републике Српске, у одређеном моменту, донесе одлуку о ступању у преговоре са социјалним партнерима везано за радно законодавство, Синдикат радника грађевинарства и стамбено – комуналних дјелатности Републике Српске тражи да се на све начине сачувају права из колективних уговора. Овај Синдикат тражи да се у радно законодавство, у прелазним и завршним одредбама, угради одредба обавезног социјалног дијалога, те да су социјални партнери дужни да у року од 60 дана приступе закључивању Општег колективног уговора, а до доношења новог Општег колективног уговора примјењивати одредбе Општег колективног уговора из 2010. године, које нису у супротности са Законом.

3.Синдикат радника грађевинарства и стамбено – комуналних дјелатности Републике Српске тражи да све активности Савеза синдиката Републике Српске, везане за очување стечених радничких права, буду максимално медијски пропраћене како би наше чланство, али и шира јавност у Републици Српској били адекватно и благовремено информисани о намјерама Владе Републике Српске и Уније удружења послодаваца када су у питању права радника.

4. Уколико Влада Републике Српске одбије све приједлоге Савеза синдиката Републике Српске, Синдикат радника грађевинарства и стамбено – комуналних дјелатности Републике Српске ће учествовати у свим видовима синдикалне борбе на очувању стечених радничких и синдикалних права.

ПРЕДСЈЕДНИЦА
Драгана Врабичић

13.novembar 2015. године

СИНДИКАТ РАДНИКА ГРАЂЕВИНАРСТВА И СТАМБЕНО –
КОМУНАЛНИХ ДЈЕЛАТНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ
У оквиру редовних активности Синдиката радника грађевинарства и стамбено комуналних дјелатности Републике Српске, предсједница овог Синдиката Драгана Врабичић је у периоду од 19. октобра до 13. новембра 2015. године, одржала регоналне састанке са предсједницима синдикалних организација. Састанци су одржани у Добоју, Источном Сарајеву, Вишеграду, Зворнику, Бијељини, Требињу, Приједору и Бањалуци и присуствовало им је око 60 предсједника синдикалних организација. На регионалним састанцима се разговарало о активностима синдиката на свим нивоима на очувању стечених радничких и синдикалних праве, те о тренутном стању у синдикалним организацијама чланицама овог гранског Синдиката.
Када је у питању оддбрана стечених радничких и синдикалних права посебна пажња је посвећена активностима везаним за притиске Уније удружења послодаваца Републике Српске, али и ресорног Министартсва и Владе Републие Српске који су усмјерени на доношење новог Закона о раду. Највића акција синдиката на очувању стечених права радника је била велика протестна шетња за 1. Мај чиме су радници, чланови синдиката показали да неће дозволити даље урушавање радничких права. Закључак који би се могао извући са свих одржаних састанак јесте да синдикат на свим нивоима мора и даље да се бори за очување стечених права. Предсједници синдикалних организација су презентовали ставове својих чланова и истакли да Савез синдиката, заједно и сложно са свим гранским синдикатима треба да разговара и преговара са социјалним партнерима и да покуша да договори најповољније услове за раднике. Савез синдиката, као социјални партнер, али и једини репрезентативан синдикат у Републици Српској мора да утврди минимум права испод којег синдикат неће ићи. Уколико представници синдиката, односно Предсједништво Савеза синдиката Републике Српске, не успије са социјалним партнерима да договори повољне услове за раднике, тада ће чланови синдиката предузети све дозвољене и недозвољене акције да одбране стечена радничка и синдикална права.
На овим састанцима се разговарало и о стању у предузећима, односно синдикалним орагнизацијама, чланицама Синдиката радника грађевинарства и стамбено – комуналних дјелатности Републике Српске.
Као највећи проблем је истакнут тај да су нестручни људи на одговорним мјестима, те да је политика ушла у све поре и надјачала све, па чак и потребу да предузећа добро раде и да на тај начин своје интересе остваре и послодавци, али и радници, што је и основни циљ синдиката.
Проблем представља и вишак радника у комуналним предузећима који долазе по политичкој или родбинској основи и за које се у ходу измишљају радна мјеста. На тај начин долази до додатног финансијског оптерећења предузећа и немогућности сервисирања обавеза, а сви добро знамо да када недостаје новца то се прво ломи на леђима радника.
У појединим предузећима наглашени су проблеми неплаћања прековремених сати, кашњење плата, кашњење уплате пореза и доприноса. У једном броју предузећа се не исплаћују ни топли оброк ни регрес за које послодавци имају обавезу да исплате радницим. Такође неки послодавци узимају себи за право да радницима не исплаћују превоз.
У грађевинској дјелатности је стање још горе. С обзиром да су то углавном приватна предузећа, ту радници раде за минималну плату по дванаест сати дневно по принципу узми или остави, односно ако нећеш ти има на бироу ко хоће.

Закључак са свих регионалних састанака је да синдикат и даље свим средствима и на све начине мора да се бори за очување стечених радничких и синдикалних права, али не само то већ наш следећи циљ мора да буде унапређење тих права и поправљање положаја и статуса радника у овим дјелатностима.

На крају се мора рећи да има и добрих послодаваца у овим дјелатностима који схватају ДА ЈЕ ЗАДОВОЉАН РАДНИК НАЈБОЉИ РАДНИК.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

СИНДИКАЛНА ПОТРОШАКА КОРПА
ОПШТИ КОЛЕКТИВНИ УГОВОР
ОДЛУКА О НАЈНИЖОЈ ПЛАТИ
ГРАНСКИ КОЛЕКТИВНИ УГОВОРИ
ЗАКОН О РАДУ
ЗАКОН О ЗАШТИТИ НА РАДУ
РИЈЕЧ СИНДИКАТА НОВИНЕ

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

ЗАШТИТА НА РАДУ