Синдикална потрошачка корпа за септембар 2018. године 1876,82 КМ

Синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу у Републици Српској,  у септембру 2018. године, коштала је 1876,82 КМ, коју је  просјечна исплаћена нето плата  у износу од 881,00 КМ, покривала  са свега 46,94 одсто.

Највише просјечне нето плате у септембру исплаћене су у области финансијске дјелатности и осигурања 1.421,00  КМ и биле су мање  за 1,59 одсто у односу на августовску  плату, а најниже у административним и помоћним услужним дјелатностима 589,00 КМ и биле су веће за 3,15 одсто у поређењу са платом из августа ове године.

Ниске просјечне нето плате у септембру 2018 године примили су запослени  у  туризму и угоститељству 592,00 КМ, затим у области умјетности забава и рекреације 601,00 КМ, у грађевинарству 613,00 КМ, у трговини 645,00 КМ, те у дјелатности пословања некретнинама 651,00 КМ.

Просјечна септембарска  нето  плата запослених   у дјелатности саобраћаја и складиштења  износила је  677,00 КМ,   те у прерађивачкој индустрији 693,00 КМ.

Наведене просјечне  нето плате исплаћене у септембру ове године,    покривале су трошкове синдикалне потрошачке корпе од 31,38 одсто до 36,92 одсто. Укупне потрошачке цијене у септембру у односу на август  2018. године, повећане су за 0,3 одсто.

У септембру ове године, породице у Републици Српској највише  новца трошиле су за набавку прехране 692,54 КМ, за становање и комуналне услуге 568,87 КМ, за текуће одржавање домаћинства 105,25 КМ. Одјећа и обућа  коштала је 137,85 КМ, хигијена и њега здравља 89,70 КМ, превоз 200,23 КМ, те образовање и култура 82,38 КМ.

Из наведених података јасно је да је  императив времена у коме живимо, да се  у Републици Српској  што прије  потпишу Општи и грански колективни уговори, те  повећање плата и побољшање животног стандарда свим радницима.

Фондације Фридрих Еберт

Опроштајна посјета директора Фондације Фридрих Еберт Мариуса Милера Хенига Савезу синдиката Републике Српске

Међународна сарадња
Данас је у Кабинету предсједнице Савеза синдиката Републике Српске уприличен опроштајни састанак са резидентним директором Фондације Фридрих Еберт, господином Мариусом Милером Хенигом са којим су представници Савеза синдиката Републике Српске имали изузетну сарадњу. На састанку [опширније]