Синдикална потрошачка корпа за новембар 1877,14 КМ

Синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу у Републици Српској,  у новембру 2017. године, коштала је 1877,14 КМ, коју је просјечна исплаћена нето плата за овај мјесец у износу од 832,00 КМ,  покривала са свега 44,32  одсто.

Највише просјечне нето плате у новембру  исплаћене су у области финансијске дјелатности и осигурања 1.316,00  КМ и биле су мање за 0,23 одсто у односу на октобарску плату,  а најниже у  дјелатности пружања смјештаја, припреме и послуживања хране, хотелијерства и угоститељства 544,00 КМ и мање су за 3,03 одсто у поређењу са октобарском платом.

Ниске просјечне нето плате у новембру ове године примили су  и радници у грађевинарству 550,00 КМ,  затим запослени у административним и помоћним услужним дјелатностима 561,00 КМ, док је плата радника у дјелатности умјетности, забаве и рекреације износила 564,00 КМ, те  у трговини  595,00 КМ.

Просјечна новембарска нето плата радника у области пословања некретнинама износила је 622,00 КМ, у области саобраћаја и складиштења 623,00 КМ, те запослених у прерађивачкој индустрији 649,00 КМ.

Поменуте новембарске  плате покривале су трошкове синдикалне потрошачке корпе од 28,98 одсто до 34,57 одсто.Укупне потрошачке цијене у новембру у односу на октобар, биле су мање за 0,1 одсто.

Највише новца,  породице у Републици Српској у новембру ове године,    трошиле су за набавку прехране 689,82 КМ,  за становање и комуналне услуге коштале су 581,32 КМ, док је за текуће одржавање домаћинства  требало издвојити 103,97 КМ. Одјећа и обућа  коштала је 136,89   КМ, хигијена и њега здравља 88,36 КМ, превоз 194,4 КМ, те образовање и култура 82,38 КМ.

Из наведених података јасно је да  у Републици Српској треба што прије потписати износ најниже плате, те потписати Општи и гранске колективне уговоре и повећати плате свим радницима. У противном, због изражене миграције радно способног становништва, остаћемо без производних радника, без којих нема развоја ниједног друштва.

Комплетне податке можете погледати на следећим линковима:

СИНДИКАЛНА ПОТРОШАЧКА КОРПА               СТАТИСТИЧКИ ПОДАЦИ

Савез синдиката Републике Српске упутио Влади РС захтјев за повећање најниже плате на 500 КМ

Из Савеза синдиката Републике Српске данас је Влади РС упућен званичан захтјев за повећање најниже плате у Републици Српској на 500 КМ. Иако је Савез синдиката Републике Српске као одговоран социјални партнер иницирао одржавање сједнице [опширније]

Синдикална потрошачка корпа за новембар 2018. године 1886,86 КМ

Синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу у Републици Српској,  у новембру 2018. године, коштала је 1888,86 КМ, коју је  просјечна исплаћена нето плата у овом мјесецу  у износу од 880,00 КМ, покривала  са свега 46,59 [опширније]