Синдикална потрошачка корпа за новембар 1877,14 КМ

Синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу у Републици Српској,  у новембру 2017. године, коштала је 1877,14 КМ, коју је просјечна исплаћена нето плата за овај мјесец у износу од 832,00 КМ,  покривала са свега 44,32  одсто.

Највише просјечне нето плате у новембру  исплаћене су у области финансијске дјелатности и осигурања 1.316,00  КМ и биле су мање за 0,23 одсто у односу на октобарску плату,  а најниже у  дјелатности пружања смјештаја, припреме и послуживања хране, хотелијерства и угоститељства 544,00 КМ и мање су за 3,03 одсто у поређењу са октобарском платом.

Ниске просјечне нето плате у новембру ове године примили су  и радници у грађевинарству 550,00 КМ,  затим запослени у административним и помоћним услужним дјелатностима 561,00 КМ, док је плата радника у дјелатности умјетности, забаве и рекреације износила 564,00 КМ, те  у трговини  595,00 КМ.

Просјечна новембарска нето плата радника у области пословања некретнинама износила је 622,00 КМ, у области саобраћаја и складиштења 623,00 КМ, те запослених у прерађивачкој индустрији 649,00 КМ.

Поменуте новембарске  плате покривале су трошкове синдикалне потрошачке корпе од 28,98 одсто до 34,57 одсто.Укупне потрошачке цијене у новембру у односу на октобар, биле су мање за 0,1 одсто.

Највише новца,  породице у Републици Српској у новембру ове године,    трошиле су за набавку прехране 689,82 КМ,  за становање и комуналне услуге коштале су 581,32 КМ, док је за текуће одржавање домаћинства  требало издвојити 103,97 КМ. Одјећа и обућа  коштала је 136,89   КМ, хигијена и њега здравља 88,36 КМ, превоз 194,4 КМ, те образовање и култура 82,38 КМ.

Из наведених података јасно је да  у Републици Српској треба што прије потписати износ најниже плате, те потписати Општи и гранске колективне уговоре и повећати плате свим радницима. У противном, због изражене миграције радно способног становништва, остаћемо без производних радника, без којих нема развоја ниједног друштва.

Комплетне податке можете погледати на следећим линковима:

СИНДИКАЛНА ПОТРОШАЧКА КОРПА               СТАТИСТИЧКИ ПОДАЦИ

Извршни секретар Регионалног синдикалног центра Бањалука у посјети предузећу Водовод Србац

Активности у синдикалним организацијама
Данас је на позив предсједника синдикалне организације Водовод Србац Милована Добрњца колектив посјетио извршни секретар Регионалног синдикалног центра Бањалука Горан Савановић. Тема разговора био је текст новог предлога Правилника о дисциплинској и материјалној одговорности који [опширније]
Информација у вези са Одлуком Уставног суда Републике Српске

Статут Савеза синдиката Републике Српске на снази и у уставном поретку Републике Српске, тако је одлучио Уставни суд Одлуком објављеном у Службеном Гласнику Републике Српске број 93/18. Одлука Уставног суда Републике Српске