Синдикална потрошачка корпа за мај 2018. године 1882,50КМ

Синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу у Републици Српској,  у мају 2018. године, коштала је 1882,50 КМ, коју је  просјечна исплаћена нето плата  у износу од 847,00 КМ, покривала  са свега 44,99 одсто.

Највише просјечне нето плате у мају исплаћене су у области финансијске дјелатности и осигурања 1.313,00  КМ и биле су мање за 2,88 одсто у односу на мајску плату,  а најниже у  грађевинарству 558,00 КМ и мање су за 0,53 у односу на просјечну плату у овој дјелатности исплаћену  у априлу 2018. године.

Ниске просјечне нето плате у мају 2018 године примили су  и радници у угоститељству 559,00 КМ, КМ, затим у административним и помоћним услужним дјелатностима 572,00 КМ.

Просјечна мајска  плата запослених у области умјетности, забаве и рекреације износила је 575,00 КМ, у трговини  622,00,00 КМ, у дјелатности пословања некретнинама  632,00 КМ, затим у области саобраћаја и складиштења 636,00 КМ, те у прерађивачкој индустрији 656,00 КМ.

Наведене просјечне  нето плате исплаћене у мају ове године,    покривале су трошкове синдикалне потрошачке корпе од 29,64 одсто до 34,85 одсто. Укупне потрошачке цијене у мају  2018. године у односу на април, биле су веће  за 0,2 одсто, а највише је поскупио  превоз 1,2 одсто.

Највише новца породице у Републици Српској у мају ,   трошиле су за набавку прехране 699,21 КМ,  за становање и комуналне услуге коштале су 568,87 КМ, док је за текуће одржавање домаћинства  требало издвојити 105,25 КМ. Одјећа и обућа  коштала је 137,25   КМ, хигијена и њега здравља 88,31 КМ, превоз 200,23 КМ, те образовање и култура 82,38 КМ.

Из наведених података јасно је да је   у Републици Српској  крајње вријеме да се потпишу Општи и грански колективни уговори, те да се повећају плате и побољша животни стандард свим радницима. То би ублажило сталну миграцију школоване и радно-способне радне снаге која све више одлази на рад у иностранство.

Трилатерални састанак Економско - социјалних савјета Републике Српске, Србије и Грчке, Београд, 25.03.2019. године

Трилатерални састанак економско – социјалних савјета Републике Српске, Србије и Грчке, Београд, 25.03.2019. године

Међународна сарадња
Данас ће се у Београду у згради Владе Републике Србије одржати трилатерални састанак представника економско-социјалних савјета Републике Србије, Републике Српске и Грчке у чијем раду ће учествовати предсједница Савеза синдиката Републике Српске, Ранка Мишић. На [опширније]