Синдикална потрошачка корпа за фебруар 2018. године 1889,93 КМ

Синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу у Републици Српској,  у фебруару  2018. године, коштала је 1889,93 КМ, коју је  просјечна исплаћена нето плата  у износу од 841,00 КМ, покривала  са свега 44,49 одсто.

Просјечна, исплаћена нето плата у фебруару ове године била је већа за 16,00 КМ у односу на просјечну плату исплаћену у јануару 2018. године, док је за 1,5 одсто била мања у поређењу са просјечном платом из фебруара 2017. године.

Највише просјечне нето плате у фебруару  исплаћене су у области финансијске дјелатности и осигурања 1.354,00   КМ и биле су веће за 3,99 одсто у односу на јануарску плату,  а најниже у  административним и помоћним услужним дјелатностима у износу од 556,00КМ и мање  су за 0,36 у односу на плату у јануару 2018. године.

Ниске просјечне нето плате у фебруару 2018 године примили су  и радници у грађевинарству 563,00 КМ,  затим запослени  у туризму и угоститељству 572,00 КМ, као и радници у области умјетности, забаве и рекреације 577,00 КМ.

Просјечна фебруарска  плата запослених  у трговини била је 612,00 КМ, у дјелатности пословања некретнинама  625,00 КМ, затим у области саобраћаја и складиштења 635,00 КМ, те у прерађивачкој индустрији 653,00 КМ.

Наведене просјечне плате исплаћене у фебруару ове године, покривале су трошкове синдикалне потрошачке корпе од 29,42 одсто до 34,55 одсто. Укупне потрошачке цијене у фебруару  2018. године у односу на јануарске, биле су веће за 1,2 одсто, а навише је поскупио превоз 6,00 одсто, те храна и безалкохолна пића 1,1 одсто.

Највише новца породице у Републици Српској у фебруару,   трошиле су за набавку прехране 698,25 КМ,  за становање и комуналне услуге коштале су 581,32 КМ, док је за текуће одржавање домаћинства  требало издвојити 105,31 КМ. Одјећа и обућа  коштала је 133,90 КМ, хигијена и њега здравља 88,54 КМ, превоз 200,23 КМ, те образовање и култура 82,38 КМ. Из наведених података јасно је да  у Републици Српској најнижи животни стандард имају радници у привреди, због чега је потребно хитно потписивање Општег и гранских колективних уговора те повећање плата овим и  свим осталим радницима.

Седми форум цивилног друштва Западног Балкана 16. и 17. април 2019.године, Тирана

Седми форум цивилног друштва Западног Балкана, Тирана, 16. и 17. април 2019. године

Међународна сарадња
У Тирани, 16. и 17. арила 2019. године одржава се Седми форум цивилног друштва Западног Балкана који организује Европски економско-социјални савјет о теми „Стање цивилног друштва на Западном Балкану- стање социјалног дијалога.“ Овај Форума је [опширније]