Синдикална потрошачка корпа за фебруар 2018. године 1889,93 КМ

Синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу у Републици Српској,  у фебруару  2018. године, коштала је 1889,93 КМ, коју је  просјечна исплаћена нето плата  у износу од 841,00 КМ, покривала  са свега 44,49 одсто.

Просјечна, исплаћена нето плата у фебруару ове године била је већа за 16,00 КМ у односу на просјечну плату исплаћену у јануару 2018. године, док је за 1,5 одсто била мања у поређењу са просјечном платом из фебруара 2017. године.

Највише просјечне нето плате у фебруару  исплаћене су у области финансијске дјелатности и осигурања 1.354,00   КМ и биле су веће за 3,99 одсто у односу на јануарску плату,  а најниже у  административним и помоћним услужним дјелатностима у износу од 556,00КМ и мање  су за 0,36 у односу на плату у јануару 2018. године.

Ниске просјечне нето плате у фебруару 2018 године примили су  и радници у грађевинарству 563,00 КМ,  затим запослени  у туризму и угоститељству 572,00 КМ, као и радници у области умјетности, забаве и рекреације 577,00 КМ.

Просјечна фебруарска  плата запослених  у трговини била је 612,00 КМ, у дјелатности пословања некретнинама  625,00 КМ, затим у области саобраћаја и складиштења 635,00 КМ, те у прерађивачкој индустрији 653,00 КМ.

Наведене просјечне плате исплаћене у фебруару ове године, покривале су трошкове синдикалне потрошачке корпе од 29,42 одсто до 34,55 одсто. Укупне потрошачке цијене у фебруару  2018. године у односу на јануарске, биле су веће за 1,2 одсто, а навише је поскупио превоз 6,00 одсто, те храна и безалкохолна пића 1,1 одсто.

Највише новца породице у Републици Српској у фебруару,   трошиле су за набавку прехране 698,25 КМ,  за становање и комуналне услуге коштале су 581,32 КМ, док је за текуће одржавање домаћинства  требало издвојити 105,31 КМ. Одјећа и обућа  коштала је 133,90 КМ, хигијена и њега здравља 88,54 КМ, превоз 200,23 КМ, те образовање и култура 82,38 КМ. Из наведених података јасно је да  у Републици Српској најнижи животни стандард имају радници у привреди, због чега је потребно хитно потписивање Општег и гранских колективних уговора те повећање плата овим и  свим осталим радницима.

Извршни секретар Регионалног синдикалног центра Бањалука у посјети предузећу Водовод Србац

Активности у синдикалним организацијама
Данас је на позив предсједника синдикалне организације Водовод Србац Милована Добрњца колектив посјетио извршни секретар Регионалног синдикалног центра Бањалука Горан Савановић. Тема разговора био је текст новог предлога Правилника о дисциплинској и материјалној одговорности који [опширније]
Информација у вези са Одлуком Уставног суда Републике Српске