Синдикална потрошачка корпа за фебруар 2018. године 1889,93 КМ

Синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу у Републици Српској,  у фебруару  2018. године, коштала је 1889,93 КМ, коју је  просјечна исплаћена нето плата  у износу од 841,00 КМ, покривала  са свега 44,49 одсто.

Просјечна, исплаћена нето плата у фебруару ове године била је већа за 16,00 КМ у односу на просјечну плату исплаћену у јануару 2018. године, док је за 1,5 одсто била мања у поређењу са просјечном платом из фебруара 2017. године.

Највише просјечне нето плате у фебруару  исплаћене су у области финансијске дјелатности и осигурања 1.354,00   КМ и биле су веће за 3,99 одсто у односу на јануарску плату,  а најниже у  административним и помоћним услужним дјелатностима у износу од 556,00КМ и мање  су за 0,36 у односу на плату у јануару 2018. године.

Ниске просјечне нето плате у фебруару 2018 године примили су  и радници у грађевинарству 563,00 КМ,  затим запослени  у туризму и угоститељству 572,00 КМ, као и радници у области умјетности, забаве и рекреације 577,00 КМ.

Просјечна фебруарска  плата запослених  у трговини била је 612,00 КМ, у дјелатности пословања некретнинама  625,00 КМ, затим у области саобраћаја и складиштења 635,00 КМ, те у прерађивачкој индустрији 653,00 КМ.

Наведене просјечне плате исплаћене у фебруару ове године, покривале су трошкове синдикалне потрошачке корпе од 29,42 одсто до 34,55 одсто. Укупне потрошачке цијене у фебруару  2018. године у односу на јануарске, биле су веће за 1,2 одсто, а навише је поскупио превоз 6,00 одсто, те храна и безалкохолна пића 1,1 одсто.

Највише новца породице у Републици Српској у фебруару,   трошиле су за набавку прехране 698,25 КМ,  за становање и комуналне услуге коштале су 581,32 КМ, док је за текуће одржавање домаћинства  требало издвојити 105,31 КМ. Одјећа и обућа  коштала је 133,90 КМ, хигијена и њега здравља 88,54 КМ, превоз 200,23 КМ, те образовање и култура 82,38 КМ. Из наведених података јасно је да  у Републици Српској најнижи животни стандард имају радници у привреди, због чега је потребно хитно потписивање Општег и гранских колективних уговора те повећање плата овим и  свим осталим радницима.

Савез синдиката Републике Српске упутио Влади РС захтјев за повећање најниже плате на 500 КМ

Из Савеза синдиката Републике Српске данас је Влади РС упућен званичан захтјев за повећање најниже плате у Републици Српској на 500 КМ. Иако је Савез синдиката Републике Српске као одговоран социјални партнер иницирао одржавање сједнице [опширније]

Синдикална потрошачка корпа за новембар 2018. године 1886,86 КМ

Синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу у Републици Српској,  у новембру 2018. године, коштала је 1888,86 КМ, коју је  просјечна исплаћена нето плата у овом мјесецу  у износу од 880,00 КМ, покривала  са свега 46,59 [опширније]