Синдикалана потрошачка корпа за јун 2018. године 1879,73КМ

Синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу у Републици Српској,  у јуну 2018. године, коштала је 1879,73 КМ, коју је  просјечна исплаћена нето плата  у износу од 849,00 КМ, покривала  са свега 45,17 одсто.

Највише просјечне нето плате у јуну исплаћене су у области финансијске дјелатности и осигурања 1.345,00  КМ и биле су веће за 2,24 одсто у односу на мајску плату,  а најниже у  угоститељству 559,00 КМ.

Ниске просјечне нето плате у јуну 2018 године примили су запослени  у административним и помоћним услужним дјелатностима 572,00 КМ, затим у грађевинарству 558,00 КМ, те  у области умјетности забаве и рекреације 575,00 КМ

Просјечна мајска  плата запослених  у трговини  износила је  622,00,00 КМ, у дјелатности пословања некретнинама  632,00 КМ,  у области саобраћаја и складиштења 636,00 КМ, те у прерађивачкој индустрији 656,00 КМ.

Наведене просјечне  нето плате исплаћене у јуну ове године,    покривале су трошкове синдикалне потрошачке корпе од 29,74 одсто до 35,48 одсто. Укупне потрошачке цијене у јуну  2018. године у односу на мај, биле су мање   за 0,2 одсто, а највише је појефтинила одјећа и обућа за 2,5 одсто.

Највише новца породице у Републици Српској у јуну ,   трошиле су за набавку прехране 697,81 КМ,  за становање и комуналне услуге коштале су 568,87 КМ, док је за текуће одржавање домаћинства  требало издвојити 105,25 КМ. Одјећа и обућа  коштала је 135,88   КМ, хигијена и њега здравља 89,31 КМ, превоз 200,23 КМ, те образовање и култура 82,38 КМ.

Из наведених података јасно је да је   у Републици Српској  крајње вријеме да се потпишу Општи и грански колективни уговори, те да  повећање плата и побољаше животног стандарда свим радницима буде сталан процес. То би ублажило  миграцију школоване и радно-способне радне снаге која све више одлази на рад у иностранство.

Извршни секретар Регионалног синдикалног центра Бањалука у посјети предузећу Водовод Србац

Активности у синдикалним организацијама
Данас је на позив предсједника синдикалне организације Водовод Србац Милована Добрњца колектив посјетио извршни секретар Регионалног синдикалног центра Бањалука Горан Савановић. Тема разговора био је текст новог предлога Правилника о дисциплинској и материјалној одговорности који [опширније]
Информација у вези са Одлуком Уставног суда Републике Српске