Семинар за представнике синдиката туризма, угоститељства и услуга југоисточне Европе. Златибор 11.09.2018. године

Представници синдикати туризма, угоститељства и услуга са простора југоисточне Европе разговарали су данас о зарадама, преговарању зарада и индустријским акцијама ( штрајковима ) у сектору туризма југоисточне Европе.

Представници синдиката су сагласни да су радници у овој бранши мало плаћени, да нема потписаних колективних уговора, да је присутно велико запошљавање радника на црно и присутна сива економија. Такође су сагласни да се и систем образовања мора промјенити и прилагодити потребама тржишта чиме би створили квалитетне кадрове.

Предсједник Синдиката трговине, туризма, угоститељства и услужних дјелатности Републике Српске Горан Савановић је истакао позитиван напредак у развоју туризма у Републици Српској, али и незадовољство малим платама.

Семинар је одржан у хотелу “ Ирис “ на Златибору.

Синдикална потрошачка корпа за мај 2019. године 1894,39KM

Синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу у Републици Српској, у мају  2019.године, коштала је 1894,39 КМ, коју је  просјечна исплаћена нето плата у овом мјесецу у износу од 903,00 КМ, покривала са свега 47,67 одсто. Просјечна [опширније]

Статистички подаци за мај 2019. године

Просјечна плата након опорезивања (нето плата) у Републици Српској исплаћена у мају 2019. године износи 903,00 КМ и већа је за 7,00 КМ у односу на просјечну плату након опорезивања (нето плату) исплаћену у априлу [опширније]