Савез синдиката Републике Српске наставља кампању за повећање плата у Републици Српској

Савез синдиката Републике Српске интезивно проводи кампању за повећање најниже плате, повећање секторских плата са циљем смањења сиромаштва, неједнакости и одлива радне снаге из Републике Српске, повећања просјечне плате, као и доношења трогодишњег плана за повећање плата у Републици Српској.

Охрабрује чињеница да је Милорад Додик, предсједник највеће странке у Републици Српској, гостујући на Алтернативној телевизији, рекао да ће актуелна власт у Републици Српској ове седмице конципирати политику повећања плата с циљем да почетком наредне године буде достигнут најављени циљ Владе РС да просјечна плата буде 1.000 КМ, уз подсјећање да се од 01.октобра ове године повећавају зараде љекарима и радницима у здравству.

„Љекари ће имати око 200 марака већу плату. Од Нове године повећаћемо плате запосленима у образовању, а биће повећања и у области јавне управе тако што ћемо најниже плате повисити значајније, а највише благо, за један или два одсто. Неке плате, које су биле 400 КМ, биће 600 КМ“ – истакао је Додик.

Предсједник СНСД-а је рекао и да повећавање плата тиме није затворено само за јавни сектор, већ да је циљ да и реални сектор повећа плате у складу са бенефицијама и подстицајима које им је дала Влада РС, предвођена премијером Радованом Вишковићем. Милорад Додик је о повећању плата говорио и након сједнице Извршног комитета СНСД-а, која је одржана 27.09.2019. године у Бањалуци.

А управо је Савез синдиката РС већ дуго упозоравао да је тренутно стање неодрживо, да млади људи одлазе из РС и да мора доћи до повећања плата. Савез синдиката РС је у преговорима и разговорима са својим социјалним партнерима, као највећа репрезентативна синдикална организација, питање плата стављао у први план, што је и наведено у приједлогу реформских мјера за израду Програма економских реформи Републике Српске за период 2020-2022. године. На тему повећања плата било је ријечи и у Бањалуци,  на тематској Конференцији у организацији Савеза синдиката РС „Веће плате и бољи услови рада за останак радника у Републици Српској“, у чији рад су били укључени социјални партнери, као и академска заједница.

е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!