Састанак синдиката и менаџмента у „Aлумини “ – преговорима до бољег материјалног положаја запослених

Састанак синдиката и менаџмента у "Aлумини " - преговорима до бољег материјалног положаја запослених

Побољшање материјалног положаја запослених у „Алумини“ била је основна тема преговора синдиката и менаџмента компаније одржаних у сриједу, 23. маја. У великој сали у управној згради састанку су присуствовали предсједник Управног одбора “ Алумине“ Милорад Мотика, те директори пословних области Заједнички послови Миле Матић, Производња и маркетинг Радислав Филиповић, Развој и контрола квалитета Зоран Обреновић, док су у делегацији синдиката били комплетан синдикални одбор синдикалне организације “ Алумина “ на челу са Раденком Смиљанићем и потпредсједником Савеза синдиката Републике Српске за привреду и предсједником Синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске, Танетом Пеулићем.

Побољшање материјалног положаја запослених у "Алумини" била је основна тема преговора синдиката и менаџмента компаније одржаних у сриједу, 23. маја

Челни људи компаније презентовали су пословне резултате, актуелне проблеме и пословне циљеве “ Алумине „, уз оцјену да све што се ради и предузима је у циљу дугорочног одрживог рада фабрике.

У том правцу, како је речено, потребно је да се наставе и успјешно заврше планиране инвестиционе активности, јер се, објашњено је, инвестирањем у нове производне програме, обезбјеђује сигурност и будућност компаније чиме се стварају и услови за побољшање материјалног положаја запослених.

Фабрика је, речено је, у протеклом периоду направила велики искорак у пословним резултатима што је, оцјењено је, успјех читавог колектива, али, наглашено је, има и доста проблема, наслијеђених из претходног периода и који су продукт укупног амбијента у коме се предузеће налази и са којим је принуђено да се бори како би опстало.

Истакнуто је да је огроман напор учињен и да се константно предузимају активности да “ Алумина “ буде што боље позиционирана на иностраном тржишту и да њени производи што мање зависе од берзанске цијене метала.

У протеклих неколико година, наведено је, освојено је 18 нових производа, а само прошле године ниво инвестирања износио је око 35 милиона КМ. Инвестиционе активности настављају се и у овој години.

Потпредсједник Савеза синдиката Републике Српске и предсједник Синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске Тане Пеулић оцјенио је веома коректним састанак синдиката и менаџмента компаније, јер се, како је рекао, разговарало о јако битним темама за овај колектив и запослене раднике.

Он је рекао да је најважније очување фабрике у пуним производним капацитетима с једне стране, као и покушај да се изнађе бољи материјални положај за запослене раднике с друге стране. Навео је да су договорена четири основна питања, која су дефинисана у закључцима и потписаним заједничким Протоколом.

“ Социјални дијалог треба даље наставити “ истакао је Пеулић и додао да је презадовољан укупним амбијентом овог састанка, јер је, како је навео, био изузетно коректан однос и уважавање свих страна у преговорима.

Пеулић је нагласио да “ Алумина “ има своју перспективу, што је видљиво из планова које је менаџмент предочио синдикалном одбору.

" Социјални дијалог треба даље наставити " истакао је Пеулић и додао да је презадовољан укупним амбијентом овог састанка

“ Чињница да је уговорена производња за ову годину, па и за највећи дио следеће 2019. године у пуним капацитетима, видљиво показује да ће се сигурно, уз добар рад, коректне односе и уз озбиљан приступ извршењу свих радних задатака, остварити већи профит, а самим тим и веће зараде – закључио је Пеулић, изразивши очекивање да ће се у децембру договорити већа цијена рада за наредну годину за запослене у “ Алумини „, што ће бити на обострано задовољство.

11. синдикална љетна школа Пан - европског регионалног савјета " Изазови за мир, демократију и слободе у Европи " Сарајево, 11 - 13. септембар 2018. године

11. синдикална љетна школа Пан – европског регионалног савјета “ Изазови за мир, демократију и слободе у Европи “ Сарајево, 11 – 13. септембар 2018. године

Међународна сарадња
Предсједница Савеза синдиката Републике Српске, Ранка Мишић, учествоваће у раду 11.синдикалне љетне школе коју организује Међународна конфедерација синдиката/Пан-европски регионални савјет (МКС/ПЕРС) а чија је чланица Савез синдиката Републике Српске. Тема 11. синдикалне љетне школе је [опширније]