Састанак предсједника Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драгана Гњатића са министром Наталијом Тривић

Скраћени часови у претходном периоду и прелазак на онлајн наставу не смију утицати на плате запослених у просвјети, истакао је предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић након састанка са ресорним министром. Навео је да је у овом времену најбитније здравље ученика и наставног особља, али и да права радника не смију бити угрожена.

„Из синдикалног угла гледања, водимо рачуна и о могућем технолошком вишку и тражимо од Министарства просвјете и културе да и у наредном периоду води рачуна о томе, и говорили смо о платама и накнадама које не смију ни на какав начин бити умањене у овом периода, а чим се створе услови тражимо да дође до уједначавања платних коефицијената и повећања плата за све раднике.“ , рекао је Гњатић.

Министарка просвјете и културе Наталија Тривић рекла је да ће од тока и економских посљедица пандемије зависити повећање плата радника у просвјети. Истакла је да се ради на збрињавању радника који су проглашени технолошким вишком у појединим образовним установама.

„Опредјељење Министарства просвјете и културе заиста није да технолошки вишак који се појављује у одређеним школама једноставно изведемо из школских установа. Ми смо дали упутство свим директорима школа да људе који су у сталном радном односу, дакле на неодређено вријеме, ангажују и кроз продужени боравак и кроз јутарње чување и кроз одређене пројектне активности у школи.“

На састанку је било ријечи и о захтјеву Синдиката за смјену директора Републичког педагошког завода Предрага Дамјановића због његове спорне изјаве да су наставници у Републици Српској добили пуну плату иако нису радили у пуном капацитету. Гњатић је истакао да Синдикат остаје при раније донесеним закључцима.

„Ништа није исхитрено, ништа није унапријед припремљено, десетак дана смо ослушкивали ставове базе и оно што је неспорна чиљеница је да су просвјетни радници јако љути, огорчени и бијесни због ове изјаве. Ми смо пренијели наше закључке и ставове Министаству просвјете и културе и тражили смо њихов став.“ , навео је Гњатић.

„Став министарсва и мене лично као министра јесте да просвјетни радници играју велику улогу посебно сада у вријеме пандемије Корона вируса гдје се сусрећу са различитим изазовима, али оно што је чињеница је да образовни процес тече и хвала им на томе.
Сада имамо званичне закључке и о истима ћемо се одређивати у складу с процедурама, имајући у виду да директоре установа бира Влада РС, и наравно да се проведу процедуре у складу са утврђивањем одређених навода.“ , рекла је Тривићева.

Такође је нагласила да је министарство доставило спискове Институту за јавно здравство, како би била организована вакцинација просвјетних радника, одмах након вакцинације пензионера.

Прилог ТВ К3

Најважније активности Савеза синдиката Републике Српске у борби за радничка права