Саопштење за јавност Савеза синдиката Републике Српске

Саопштење за јавност Савеза синдиката Републике Српске
Саопштење за јавност Савеза синдиката Републике Српске

Напуштање Савеза синдиката Републике Српске од стране појединаца из Синдиката управе РС није и не може угрозити функционисање и дјеловање већинске и репрезентативне организације радника на нивоу Српске.

Анализом стања на терену у наредним данима ће бити утврђено колико је чланова Синдиката управе РС заиста заинтересовано да напусти Савез синдиката РС, у односу на оно шта тврди руководство ове гране.

Савез синдиката РС сматра да је руководство Синдиката управе РС  донијело исхитрену и  лошу одлуку за њих саме, а највећи ризик и штету сносиће радници запослени у управи, пред којима се нарушавају основни принципи синдикализма – радничка масовност и солидарност, због чега долази до уситњавања синдикалних организација, а самим тим и опадања њихове моћи.

Такође, симптоматично је да је одлука руководства Синдиката управе РС донесена без консултација са синдикалним чланством и без расправа са синдикалним организацијама у оквиру ове гране.

Скупштина Синдиката управе РС одржана је под велом тајности и са потпуном забраном присуства јавности, како медија, тако и оних у чије је име одлука донијета.

Искуства синдиката у најближем окружењу, али и у региону показују да је синдикални авантуризам опасан и утопистички и такви синдикати брзо нестају са синдикалне сцене, а радници који су слиједили тај пут, остају незаштићени, неорганизовани и препуштени себи.

Савез синдиката РС и његове чланице наставиће несметано свој рад и безрезервну борбу за права радника и побољшавање њиховог положаја.

Позивамо све чланове синдиката на јединство и солидарност, јер је моћ синдиката у њиховим рукама.

Преузмите документ у цјелости


Последње вијести

МОР трипартизам " веома моћан противотров" за негативне политичке трендове и дискурс

МОР трипартизам “ веома моћан противотров“ за негативне политичке трендове и дискурс

Међународна сарадња
Међународна конференција рада завршена је 8. Јуна 2018. са поруком  генералног директора МОР –а , Гаја Рајдера, да се „његује, штити и практикује“ социјални дијалог. Трипартизам  који окупља владе, послодавце и раднике – „не само [опширније]
Регионална конференција „Будуће благостање држава Западног Балкана“ 6 – 8.јуни 2018. године, Београд

Регионална конференција „Будуће благостање држава Западног Балкана“ 6 – 8.јуни 2018. године, Београд

Међународна сарадња
Генерални секретар Савеза синдиката Републике Српске, Горан Станковић, учествоваће у раду Регионалне конференције о теми „Будуће благостање држава Западног Балкана“ коју организује Центар за социјалну политику – Регионална иницијатива Западног Балкана. Конференција ће се одржати [опширније]