Саопштење за јавност Савеза синдиката Републике Српске

Напуштање Савеза синдиката Републике Српске од стране појединаца из Синдиката управе РС није и не може угрозити функционисање и дјеловање већинске и репрезентативне организације радника на нивоу Српске.

Анализом стања на терену у наредним данима ће бити утврђено колико је чланова Синдиката управе РС заиста заинтересовано да напусти Савез синдиката РС, у односу на оно шта тврди руководство ове гране.

Савез синдиката РС сматра да је руководство Синдиката управе РС  донијело исхитрену и  лошу одлуку за њих саме, а највећи ризик и штету сносиће радници запослени у управи, пред којима се нарушавају основни принципи синдикализма – радничка масовност и солидарност, због чега долази до уситњавања синдикалних организација, а самим тим и опадања њихове моћи.

Такође, симптоматично је да је одлука руководства Синдиката управе РС донесена без консултација са синдикалним чланством и без расправа са синдикалним организацијама у оквиру ове гране.

Скупштина Синдиката управе РС одржана је под велом тајности и са потпуном забраном присуства јавности, како медија, тако и оних у чије је име одлука донијета.

Искуства синдиката у најближем окружењу, али и у региону показују да је синдикални авантуризам опасан и утопистички и такви синдикати брзо нестају са синдикалне сцене, а радници који су слиједили тај пут, остају незаштићени, неорганизовани и препуштени себи.

Савез синдиката РС и његове чланице наставиће несметано свој рад и безрезервну борбу за права радника и побољшавање њиховог положаја.

Позивамо све чланове синдиката на јединство и солидарност, јер је моћ синдиката у њиховим рукама.

Преузмите документ у цјелости

Будућност социјалног дијалога у промјењивом свијету рада региона западног Балкана, Београд 10 - 12. децембар

“ Будућност социјалног дијалога у промјењивом свијету рада региона западног Балкана “ , Београд 10 – 12. децембар

Међународна сарадња