Саопштење за јавност Савеза синдиката Републике Српске

Саопштење за јавност Савеза синдиката Републике Српске
Саопштење за јавност Савеза синдиката Републике Српске

Напуштање Савеза синдиката Републике Српске од стране појединаца из Синдиката управе РС није и не може угрозити функционисање и дјеловање већинске и репрезентативне организације радника на нивоу Српске.

Анализом стања на терену у наредним данима ће бити утврђено колико је чланова Синдиката управе РС заиста заинтересовано да напусти Савез синдиката РС, у односу на оно шта тврди руководство ове гране.

Савез синдиката РС сматра да је руководство Синдиката управе РС  донијело исхитрену и  лошу одлуку за њих саме, а највећи ризик и штету сносиће радници запослени у управи, пред којима се нарушавају основни принципи синдикализма – радничка масовност и солидарност, због чега долази до уситњавања синдикалних организација, а самим тим и опадања њихове моћи.

Такође, симптоматично је да је одлука руководства Синдиката управе РС донесена без консултација са синдикалним чланством и без расправа са синдикалним организацијама у оквиру ове гране.

Скупштина Синдиката управе РС одржана је под велом тајности и са потпуном забраном присуства јавности, како медија, тако и оних у чије је име одлука донијета.

Искуства синдиката у најближем окружењу, али и у региону показују да је синдикални авантуризам опасан и утопистички и такви синдикати брзо нестају са синдикалне сцене, а радници који су слиједили тај пут, остају незаштићени, неорганизовани и препуштени себи.

Савез синдиката РС и његове чланице наставиће несметано свој рад и безрезервну борбу за права радника и побољшавање њиховог положаја.

Позивамо све чланове синдиката на јединство и солидарност, јер је моћ синдиката у њиховим рукама.

Преузмите документ у цјелости


Последње вијести

Будућност социјалног дијалога у промјењивом свијету рада региона западног Балкана, Београд 10 - 12. децембар

“ Будућност социјалног дијалога у промјењивом свијету рада региона западног Балкана “ , Београд 10 – 12. децембар

Међународна сарадња
Предсједница Савеза синдиката Републике Српске, Ранка Мишић, учествоваће у раду округлог стола о теми „Будућност социјалног дијалога у промјењивом свијету рада региона западног Балкана“ који организује Регионални синдикални савјет Солидарност којег су основали савези синдиката [опширније]
Подићи глас против експлоатације радника и стати томе у крај организовано и заједнички, предсједник ССРС Ранка Мишић за портал " Бука " , 04.12.2018. године

Подићи глас против експлоатације радника и стати томе у крај организовано и заједнички, предсједник ССРС Ранка Мишић за портал “ Бука “ , 04.12.2018. године

Савез синдиката РС
Преносимо цјелокупан текст, предсједник ССРС Ранка Мишић за портал “ Бука “ , 04.12.2018. године Послодавци престаните цмиздрити! Умјесто БМW-а и луксузног стана платите радника Има ли ишта горе, љигавије, лицемјерније, бљутавије од цмиздрења јадних [опширније]