Саопштење за јавност Савеза синдиката Републике Српске, 26.04.2019. године

Савез синдиката РС као једина, већинска репрезентативна организација радника, позива Инспекторат Републике Српске, инспекторе на нивоу локалних заједница да у складу са законским овлашћењима појачају рад на терену и по пријавама радника о непоштивању и непровођењу Закона о празницима, изврше контроле и тако заштите права радника и права добрих послодаваца.

Након позива Савеза синдиката РС, да се поштује и проводи Закон о празницима, синдикату се обратио значајан број радника чији послодавци у складу са законским прописима не требају да раде за вријеме празника, ипак одлучили да својим радницима ускрате право које им је законом загарантовано.

Још једном позивамо Инспекторат РС, као и инспекторе на нивоу локалних заједница да провјере пристигле пријаве и ако утврде неправилности да поступе у складу са законом.

Синдикална потрошачка корпа за април 2019. године 1893,41 КМ

Синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу у Републици Српској, у априлу 2019. године, коштала је 1893,41 КМ, коју је просјечна исплаћена нето плата у овом мјесецу у износу од 896,00 КМ, покривала  са свега 47,32 одсто. [опширније]

Статистички подаци за април 2019. године

Просјечна плата након опорезивања (нето плата) у Републици Српској исплаћена у априлу 2019. године износи 896,00 КМ и већа је за 10,00 КМ у односу на просјечну плату након опорезивања (нето плату) исплаћену у марту [опширније]