Ристо Марић поново изиграо раднике ЈПШ “ ШУМЕ СРПСКЕ „

Ристо Марић прекршио обећање дато радницима

Иако је под пријетњом штрајка дао чврсто обећање у писаној форми да неће примјењивати спорни Правилник о раду, директор ЈПШ “ Шуме Републике Српске “ Ристо Марић поново забада “ прст у око “ радницима овог предузећа.
Наиме, за обрачун плата за јуни ове године Ристо Марић је наредио писаним дописом да се накнада за превоз радницима лимитира до 120,00 КМ, док је предсједницима синдикалних организација укинуо накнаду за синдикални рад која је измиривана пуних 22 године од када постоји ово предузеће, како би их обесхрабрио и натјерао да формирају директоров “ жути синдикат „.
Задњим актом од прије четири дана, Ристо Марић је наредио стриктну примјену Правилника о раду, те да се примјене коефицијенти , чиме ће доћи до значајног умањења плата радницима.
Јединствена удружена Синдикална организација ЈПШ “ Шуме РС „, разматра новонасталу ситуацију ради организовања генералног штрајка.
Овог пута, сматрају радници овог јавног предузећа, Ристо Марић неће имати ауторитет да одврати раднике од штрајка и других радикалних облика синдикалне борбе.

МОР трипартизам " веома моћан противотров" за негативне политичке трендове и дискурс

МОР трипартизам “ веома моћан противотров“ за негативне политичке трендове и дискурс

Међународна сарадња
Међународна конференција рада завршена је 8. Јуна 2018. са поруком  генералног директора МОР –а , Гаја Рајдера, да се „његује, штити и практикује“ социјални дијалог. Трипартизам  који окупља владе, послодавце и раднике – „не само [опширније]