Републици Српској је потребан нови Закон о раду или измјене и допуне овог закона

У Бањалуци је 13. октобра 2017. године одржана завршна Јавна расправа о Анализи примјене Закона о раду Републике Српске, на којој је учествовало 65 представника синдикалних организација са подручја Регионалног синдикалног центра Бања Лука.
Поред представника синдикалних организација, јавној расправи су присуствовали и активно учествовали у њеном раду, предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић, те предсједници већине гранских синдиката, чланица СС РС, затим представници Министарства рада и борачко-инвалидске заштите РС и Уније удружења послодаваца РС.
Суштински проблем који је истакнут од стране Савеза синдиката РС, када је у питању искуство у провођењу новог Закона о раду РС, је немогућност потписивања колективних уговора, затим да је у реалном животу све мање колективног преговарања и социјалног дијалога.
На расправи су изнесене бројне чињенице које говоре да је постојећи Закон о раду РС непроводив, да има много недостатака, те да је потребно кренути у израду новог или у измјене и допуне овог закона, а све у циљу побољшања радничких ни синдикалних права у РС.

Одржана сједница Економско - социјалног савјета РС, још увијек нема коначног договора о висини најниже плате за 2017. годину

Одржана сједница Економско – социјалног савјета РС, још увијек нема коначног договора о висини најниже плате за 2017. годину

У Бањалуци је завршена сједница Економско – социјалног савјета РС, договора о висини најниже плате за наредну годину још увијек нема. Преговори се настављају наредних дана. Погледајте прилоге РТРС – а из Српске данас и [опширније]
Данас сједница Економско - социјалног савјета Републике Српске, на дневном реду утврђивање приједлога одлуке о висини најниже плате за следећу годину