„Раднике у медијима треба наградити“

"Раднике у медијима треба наградити"

Предсједник Синдиката медија и графичара Републике Српске Никола Шобат поручио је да је раднике у медијима, који благовремено обавјештавају јавност, потребно наградити, бодрити и помоћи им да се осјећају вриједни своје струке и рада који обављају.

Шобат је истакао да је ова професија омаловажена, а да су запослени у овој области увијек ангажовани у свим тешким тренуцима и на лицу мјеста.

Он је упитао како се данас осјећају радници у медијима послије свега што су извјештавали, а поводом благовременог и тачног информисања грађана у тренуцима ванредног стања насталог пандемијом вируса корона.

Шобат је похвалио све раднике запослене у јавним и приватним медијима, радио-телевизијским, интернетским порталима и штампаним медијима који су досљедно радили свој посао и благовремено извјештавали становништво.

„Већини су плате остале исте, ако нису и смањене упркос повећаном обиму професионалних задатака. Неки можда и јесу добили једнократне помоћи, а већина не, и да ли ће успјети да то остваре или ће та средства која добију послодавци у медијским кућама то подјелити како они сами знају или како су већ навикли? Најмање или никако раднику“, рекао је Шобат.

У саопштењу Синдиката медија и графичара наводе се подаци анкете коју је спровело Удружење „БХ новинари“, а, према којој је само 13 одсто новинара у БиХ било додатно плаћено за рад током епидемије вируса корона.

Више од 10 одсто новинара у БиХ остало је без посла од проглашења епидемије, а чак 62,50 одсто анкетираних новинара навело је да је обим њихових радних задатака знатно повећан.

„У самим прес-конференцијама новинари су били далеко професионалнији, да не кажем и едукованији, у односу на лоше организоване конференције за новинаре. И опет они су ту и у наредним временима и околностима и увијек на висини задатка“, истакао је Шобат.

Извор: www.nezavisne.com

е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!