Радници “ Житопромета “ из Бијељине у веома тешкој ситуацији

Радници " Житопромета " из Бијељине у веома тешкој ситуацији

Републички одбор Синдиката пољопривреде и прехрамбене индустрије Републике Српске, на данашњој сједници одржаној у Бањалуци, изразио је забринутост за судбину  двије стотине радника  предузећа ,,Житопромет,, а.д. Бијељина, који се због дугова послодавца од 4,5 милиона КМ налазе на чекању.

На сједници којом је предсједавао предсједник гранског синдиката Александар Томић, закључено је  да су многи проблеми са којима се сусрећу радници у овим дјелатностима, резултат непостојања социјалног дијалога , јер синдикат као озбиљан и репрезентативан социјални партнер, нема поузданог партнера за преговоре у послодавачким структурама.

Овакво стање, упозорено је на сједници, када Република Српска нема потписан Општи колективни уговор већ три године, а самим тим нема ни  гранских колективних уговора, када су радници у неким предузећима  буквално препуштени на милост и немилост послодаваца, повећаће одлив квалификоване радне снаге, па ће у многим компанијама остати да раде стари или пак недовољно едуковани радници.

Од Владе Републике Српске траже да помогне радницима ,,Фабрике дувана,, Бањалука, који  су остали без посла, а који су  узели такозвану стимулативну отпремнину, да преко Завода за запошљавање остваре право на уплату доприноса за пензионо и здравстено осигурање, као и на мјесечну новчану накнаду у складу са законом.

Имајући у виду наведене проблеме запослених у овим дјелатностима, Републички одбор инсистира на потписивању појединачних колективних уговора код послодавца на нивоу предузећа.

Фондације Фридрих Еберт

Опроштајна посјета директора Фондације Фридрих Еберт Мариуса Милера Хенига Савезу синдиката Републике Српске

Међународна сарадња
Данас је у Кабинету предсједнице Савеза синдиката Републике Српске уприличен опроштајни састанак са резидентним директором Фондације Фридрих Еберт, господином Мариусом Милером Хенигом са којим су представници Савеза синдиката Републике Српске имали изузетну сарадњу. На састанку [опширније]