Радници Фабрике цијеви “ Унис “ Дервента прекинули штрајк

Радници Фабрике цијеви " Унис " Дервента прекинули штрајк

Предсједник синдикалне организације Фабрике вијеви “ Унис “ Дервента Радосава Миленковић, предсједник штрајкачког одбора Бранко Рауковић, предсједник Синдиката металске индустрије и рударства РС Тане Пеулић, те генерални директор предузећа Душан Живковић и члан Управног одбора Зоран Симикић, потписали су данас Протокол о споразумном рјешењу штрајкачких захтјева чиме је прекид рада и званично завршен.

Протоколом је дефинисано на који начин ће управа предузећа испуњавати штрајкачке захтјеве.

До 31. јануара обећана је исплата новембарске плате и доприноса за јул и август претходне године, а измириће и сва дуговања према раднику који је први стекао услове да буде пензионисан. До тог датума управа се обавезала исплатити и заостала дуговања по основу трошкова превоза, те да осигура здравствену заштиту запосленим.

“ Ако ова обећања не буду испуњена, ми ћемо 31. јануара обуставити рад и ступити у штрајк глађу “ , поручила је предсједник синдикалне организације Радосава Миланковић.

Према потписаном Протоколу, управа Фабрике цијеви “ унис “ Дервента обећала је да ће до краја априла ове године бити измирена сва заостала дуговања према запосленима.

Руководство предузећа је обећало да ће овога пута све договорено бити и испоштовано и да ће им у томе помоћи склапање уговора са једном компанијом из Русије.

“ Преговори у вези са потписивањем уговора са руским партнером су у завршној фази. Очекујемо да већ у току седмице тај документ буде потписан. Тиме ћемо све погоне ставити у функцију и омогућити несметано функционисање фабрике, а тиме и редовне исплате радницима “ , казао је директор Душан Живковић.

Предсједник синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске Тане Пеулић поручио је менаџменту и запосленима да испуне одредбе потписаног Протокола како је то и потписано с једне стране, а с друге стране позвао раднике на јединство и извршавање радних задатака како би се створиле претпоставке за обезбјеђивање континуиране производње а самим тим би се створили услови за опстанак предузећа и очување радно – правног статуса радника.

Делегација Савеза синдиката Републике Српске у радној посјети општинама Лакташи и Србац

Активности у синдикалним организацијама
Делегација Савеза синдиката Републике Српске у којој су били Тане Пеулић, потпредсједник Савеза синдиката Републике Српске, Бранко Зеленовић, предсједник Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске и Горан Савановић, извршни секретар за регионални [опширније]
Повећање плата за све раднике, измјене Закона о раду и потписивање колективних уговора приоритетни захтјеви ССРС према социјалним партнерима