Радници Фабрике цијеви “ Унис “ Дервента прекинули штрајк

Радници Фабрике цијеви " Унис " Дервента прекинули штрајк
Радници Фабрике цијеви " Унис " Дервента прекинули штрајк

Предсједник синдикалне организације Фабрике вијеви “ Унис “ Дервента Радосава Миленковић, предсједник штрајкачког одбора Бранко Рауковић, предсједник Синдиката металске индустрије и рударства РС Тане Пеулић, те генерални директор предузећа Душан Живковић и члан Управног одбора Зоран Симикић, потписали су данас Протокол о споразумном рјешењу штрајкачких захтјева чиме је прекид рада и званично завршен.

Протоколом је дефинисано на који начин ће управа предузећа испуњавати штрајкачке захтјеве.

До 31. јануара обећана је исплата новембарске плате и доприноса за јул и август претходне године, а измириће и сва дуговања према раднику који је први стекао услове да буде пензионисан. До тог датума управа се обавезала исплатити и заостала дуговања по основу трошкова превоза, те да осигура здравствену заштиту запосленим.

“ Ако ова обећања не буду испуњена, ми ћемо 31. јануара обуставити рад и ступити у штрајк глађу “ , поручила је предсједник синдикалне организације Радосава Миланковић.

Према потписаном Протоколу, управа Фабрике цијеви “ унис “ Дервента обећала је да ће до краја априла ове године бити измирена сва заостала дуговања према запосленима.

Руководство предузећа је обећало да ће овога пута све договорено бити и испоштовано и да ће им у томе помоћи склапање уговора са једном компанијом из Русије.

“ Преговори у вези са потписивањем уговора са руским партнером су у завршној фази. Очекујемо да већ у току седмице тај документ буде потписан. Тиме ћемо све погоне ставити у функцију и омогућити несметано функционисање фабрике, а тиме и редовне исплате радницима “ , казао је директор Душан Живковић.

Предсједник синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске Тане Пеулић поручио је менаџменту и запосленима да испуне одредбе потписаног Протокола како је то и потписано с једне стране, а с друге стране позвао раднике на јединство и извршавање радних задатака како би се створиле претпоставке за обезбјеђивање континуиране производње а самим тим би се створили услови за опстанак предузећа и очување радно – правног статуса радника.


Последње вијести

Делегација Савеза синдиката Републике Српске у радној посјети општинама Лакташи и Србац

Делегација Савеза синдиката Републике Српске у радној посјети општинама Лакташи и Србац

Активности у синдикалним организацијама
Делегација Савеза синдиката Републике Српске у којој су били Тане Пеулић, потпредсједник Савеза синдиката Републике Српске, Бранко Зеленовић, предсједник Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске и Горан Савановић, извршни секретар за регионални [опширније]
Повећање плата за све раднике, измјене Закона о раду и потписивање колективних уговора приоритетни захтјеви ССРС према социјалним партнерима

Више пара у џеповима радника, измјене Закона о раду и потписивање колективних уговора приоритетни захтјеви ССРС према социјалним партнерима

Актуелно
На конференцији за штампу одржаној послије Седме сједнице Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске 31.10.2018. године предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић, се осврнула на неколико битних тема које ће бити предмет разговора совијалних партнера [опширније]