Радници Центра за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида позивају надлежне да реагују

Радници Центра за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида од 10. фебруара ове године су у Генералном штрајку, а данас су позвали надлежне да покушају пронаћи рјешење за њихове проблеме, у противном ситуација се може отети контроли. У штрајку, који траје скоро два мјесеца, су због неисплаћених плата. Представници синдикалне организације Центра подсјећају да од јануара мјесеца нису добили плату.

Предсједник Штрајкачког одбора Мирослав Гњатовић рекао је да ће радници у генералном штрајку остати док се не изборе за основна права, плате и доприносе, који нису уплаћени већ седам година.

„Ту је и проблем селективне исплате плата, јер су појединим радницима плате исплаћене у потпуности, а другима је уплаћивана четвртина плате, и то нередовно. Са вршиоцем дужности директора Центра Жељком Убипарипом одржали смо само један састанак почетком марта, тачније 4. марта, али  никакав договор није постигнут, нити нам је понуђено неко рјешење након састанка“, каже Гњатовић.

Радници Центра кажу и да су са свим проблемима упознали надлежне у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите РС, али нико још није реаговао. Тврде и да сваки дан радници трпе мобинг, репресије и пријетње и да је ситуација јако тешка.

Предсједник Синдиката медија и графичара Републике Српске Никола Шобат рекао је новинарима у Бањалуци да су због примјетних пропуста у Центру позвали надлежне инспекције да утврде чињенично стање.

Шобат је рекао да је свима јасно да се проблеми не могу ријешити преко ноћи, али сматра да што прије треба предузети одређене мјере, како би се стање поправило.  Велика одговорност је, како каже, и на Надзорном одбору Центра, који се још није огласио. Подсјећа да је Центар за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида једина институција у државном власништву, у којој радници  немају плату и нарушена су им њихова основна радничка и људска права.

е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!