Рад на дане празника и друге дане за које се по закону не ради, Синдикат трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС

Рад на дане празника и друге дане за које се по закону не ради, Синдикат трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС
Рад на дане празника и друге дане за које се по закону не ради, Синдикат трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС

Синдикату трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности Републике Српске обратио се велики број радника – чланова Синдиката, у вези рада на дане републичких и вјерских празника.

Како бисмо заштитили и остварили  права радника – чланова Синдиката, достављамо вам мишљење везано за рад на дане републичких и вјерских празника:

Наиме, Законом о празницима („Службени гласник Републике Српске“, број: 43/07) одређени су републички празници :

а) Нова година, 1. и 2. јануар

в) Међународни празник рада, 1. и 2. мај

г) Дан побједе над фашизмом, 9. мај

д) Дан успостављања Општег оквирног споразума за мир у Босни и Херцеговини, 21. новембар,

и вјерски празници:

а) православни Божић,

б) католички Божић,

в) Курбан-бајрам,

г) православни Велики петак,

д) православни Васкрс,

ђ) католички Велики петак,

ж) католички Ускрс,

з) Рамазански бајрам.

Православни Божић и католички Божић празнују се по два дана, први и други дан празника, с тим да се православни Божић и католички Божић празнују на Бадњи дан и дан Божића.

Православни Велики петак и католички Велики петак празнују се по један дан.

Поред права на републичке и вјерске разнике, горе наведеним Законом дефинисано је да грађани имају право на плаћено одсуство с посла, по властитом избору, до два дана у току календарске године, на дане својих осталих вјерских празника (слава и сл.).

Такође, чланом 2. Одлуке о утврђивању увећања плате, висине примања по основу рада и висине помоћи раднику („Службени гласник Републике Српске“, број:53/16), коју је донијела Влада Републике Српске, дефинисано је да се основна плата радника увећава најмање за 40% за рад на дане државног празника и друге дане у које се не ради.

С тим у вези, радници који су радили на дан републичког празника или свој вјерски празник имају право на дневницу увећану  за 40%, док радници који нису радили  имају право на накнаду плате у износу од 100%, односно плаћену дневницу за тај дан.

Тачније, радници који раде на дан свог вјерског празника имају право на дневницу увећану за 40 % , док сви остали који су радили, а није њихов вјерски празник, имају дневницу за редован рад.

Препоруке Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности Републике Српске су сљедеће:

  1. да се на дане републичких и вјерских празника не ради;
  2. уколико је неопходно да се ради на вјерски празник, онда да раде радници других вјера, чији није празник;
  3. уколико радник ради на дан републичког или свог вјерског празника, послодавац је обавезан да раднику, у складу са законским прописима, исплати дневницу увећану за 40 %.

Предсједник СТУД РС

Горан Савановић

Документ можете преузети овдје


Последње вијести

Савез синдиката Републике Српске упутио Влади РС захтјев за повећање најниже плате на 500 КМ

Савез синдиката Републике Српске упутио Влади РС захтјев за повећање најниже плате на 500 КМ

Савез синдиката РС
Из Савеза синдиката Републике Српске данас је Влади РС упућен званичан захтјев за повећање најниже плате у Републици Српској на 500 КМ. Иако је Савез синдиката Републике Српске као одговоран социјални партнер иницирао одржавање сједнице [опширније]

Синдикална потрошачка корпа за новембар 2018. године 1886,86 КМ

Савез синдиката РС
Синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу у Републици Српској,  у новембру 2018. године, коштала је 1888,86 КМ, коју је  просјечна исплаћена нето плата у овом мјесецу  у износу од 880,00 КМ, покривала  са свега 46,59 [опширније]