Прије 120 година Фрањо отворио, јуче Ристо затворио

Аустроугарски краљ Фрањо Јосип, прије 120 година отворио је предузеће хемијске индустрије ,, Дестилација,, у Теслићу, а јуче 5. марта 2018. године, Ристо Марић директор Јавног предузећа ,,Шуме Републике Српске,, а.д. Соколац, затворио је ово предузеће и оно је престало са радом.

Разлози због којих је ово познато предузеће угасило своје производне линије огледају се у дугогодишњој опструкцији у снабдјевању сировином најлошијег квалитета дрвета, коју проводи директор Ристо Марић, због чега је једина фабрика овакве врсте у југоисточној Европи угасила своја производна постројења.

Оваквим понашањем, Ристо Марић, директор ЈПШ ,,Шуме РС,, изазвао је велико огорчење  радника, које је тим веће када се зна да се дрвна маса  из Републике Српске несметано извози у Србију преко Приватног предузећа ,,23. март,, са сједиштем у Рудом, које директор Марић редовно, у изобиљу снабдјева потребном најквалитетнијом сировином према потписаним уговорима са ЈПШ ,,Шуме РС,, а.д. Соколац.

Пошто је предузеће Хемијска индустрија ,,Дестилација,, Теслић престала са радом 400 радника ове фабрике  су УСТАЛИ и уз помоћ Синдиката шумарства прераде дрвета и папира Републике Српске, аутобусима и другим превозним средствима, доћи ће да искажу протест пред зградом Владе и сједиштем ЈПШ ,,Шуме РС,, у Бањалуци.

Радницима ,,Дестилације,, ће се придружити и остали запослени у дрвопрерађивачком сектору Републике Српске, који такође немају уредно снабдјевање сировином према потписаном уговору са ЈПШ,,Шуме РС,,  а. д.  Соколац, који су огорчени што  већ годинама предузеће ,,23. март,, из Рудог има привилегован статус у односу на дрвопрерађиваче из Републике Српске.

Будућност социјалног дијалога у промјењивом свијету рада региона западног Балкана, Београд 10 - 12. децембар

“ Будућност социјалног дијалога у промјењивом свијету рада региона западног Балкана “ , Београд 10 – 12. децембар

Међународна сарадња
Предсједница Савеза синдиката Републике Српске, Ранка Мишић, учествоваће у раду округлог стола о теми „Будућност социјалног дијалога у промјењивом свијету рада региона западног Балкана“ који организује Регионални синдикални савјет Солидарност којег су основали савези синдиката [опширније]