Прије 120 година Фрањо отворио, јуче Ристо затворио

Прије 120 година Фрањо отворио, јуче Ристо затворио
Прије 120 година Фрањо отворио, јуче Ристо затворио

Аустроугарски краљ Фрањо Јосип, прије 120 година отворио је предузеће хемијске индустрије ,, Дестилација,, у Теслићу, а јуче 5. марта 2018. године, Ристо Марић директор Јавног предузећа ,,Шуме Републике Српске,, а.д. Соколац, затворио је ово предузеће и оно је престало са радом.

Разлози због којих је ово познато предузеће угасило своје производне линије огледају се у дугогодишњој опструкцији у снабдјевању сировином најлошијег квалитета дрвета, коју проводи директор Ристо Марић, због чега је једина фабрика овакве врсте у југоисточној Европи угасила своја производна постројења.

Оваквим понашањем, Ристо Марић, директор ЈПШ ,,Шуме РС,, изазвао је велико огорчење  радника, које је тим веће када се зна да се дрвна маса  из Републике Српске несметано извози у Србију преко Приватног предузећа ,,23. март,, са сједиштем у Рудом, које директор Марић редовно, у изобиљу снабдјева потребном најквалитетнијом сировином према потписаним уговорима са ЈПШ ,,Шуме РС,, а.д. Соколац.

Пошто је предузеће Хемијска индустрија ,,Дестилација,, Теслић престала са радом 400 радника ове фабрике  су УСТАЛИ и уз помоћ Синдиката шумарства прераде дрвета и папира Републике Српске, аутобусима и другим превозним средствима, доћи ће да искажу протест пред зградом Владе и сједиштем ЈПШ ,,Шуме РС,, у Бањалуци.

Радницима ,,Дестилације,, ће се придружити и остали запослени у дрвопрерађивачком сектору Републике Српске, који такође немају уредно снабдјевање сировином према потписаном уговору са ЈПШ,,Шуме РС,,  а. д.  Соколац, који су огорчени што  већ годинама предузеће ,,23. март,, из Рудог има привилегован статус у односу на дрвопрерађиваче из Републике Српске.


Последње вијести

Синдикална потрошачка корпа за април 2019. године 1893,41 КМ

Савез синдиката РС
Синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу у Републици Српској, у априлу 2019. године, коштала је 1893,41 КМ, коју је просјечна исплаћена нето плата у овом мјесецу у износу од 896,00 КМ, покривала  са свега 47,32 одсто. [опширније]

Статистички подаци за април 2019. године

Савез синдиката РС
Просјечна плата након опорезивања (нето плата) у Републици Српској исплаћена у априлу 2019. године износи 896,00 КМ и већа је за 10,00 КМ у односу на просјечну плату након опорезивања (нето плату) исплаћену у марту [опширније]