Predstavnici Saveza sindikata RS održali radni sastanak sa ministrom rada

Predstavnici Saveza sindikata Republike Srpske danas su u Domu sindikata u Banjaluci održali radni sastanak sa ministrom rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duškom Milunovićem. Na sastanku je bilo riječi o aktivnostima koje je neophodno sprovesti u narednom periodu, kako bi se došlo do nekoliko važnih zakonskih rješenja, prije svega izmjena i dopuna Zakona o radu. Predstavnici Saveza sa ministrom Milunovićem razgovarali su o tome kako poboljšati rad Inspektorata RS, a tema sastanka bila je i upoznavanje javnosti sa usvojenim strateškim dokumentom, koji je donesen na inicijativu Saveza sindikata RS. Riječ je o Strategiji zaštite na radu Republike Srpske, a dokument će javnosti, odnosno radnicima biti prezentovan 27. oktobra. Pomenuti dokument je od izuzetne važnosti i u službi je zaštite zdravlja radnika na njihovom radnom mjestu. Kada je u pitanju Zakon o radu, radna grupa je završila svoj rad kod izmjena Zakona o radu i sada predstoji druga etapa, koja je mukotrpnija i teža a to je održavanje sastanaka na najvišem nivou socijalnih partnera sa predsjednikom Vlade RS, kako bi se u što skorije vrijeme došlo do Prijedloga Zakona o radu, koji bi bio upućen u Narodnu skupštinu i koji bi trebao da donese bolje dane za radnike Republike Srpske. Time bi, između ostalog, bilo ojačano i kolektivno pregovaranje, a samim tim i povećanje plata svim radnicima u Srpskoj. Obaveza Vlade Republike Srpske je i da utvrdi iznos najniže plate za narednu godinu, a ministru rada prezentovani su stavovi i argumenti Saveza sindikata RS. Nakon današnjeg sastanka slijedi niz aktivnosti kako bi se poboljšao standard radnika Srpske u trenutku kada imamo veoma drastično i dramatično povećanje troškova života i stagniranje plata, odnosno neznatno povećanje koje ne doprinosi motivaciji radnika da ne pakuju kofere i odlaze sa ovih prostora.

e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!