Предсједник синдиката металске индустрије и рударства РС Тане Пеулић у радној посјети Сребреници и Братунцу

Предсједник синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске Тане Пеулић боравио је данас у радној посјети Сребреници и Братунцу. У оквиру ове посјете одржани су састанци у а.д. Рудник боксита Сребреница и Технички ремонт Братунац.
У просторијама а.д. Рудник боксита Сребреница одржан је састанак синдикалног одбора ове синдикалне организације са Директором и Предсједником Управног Одбора а.д. Рудник боксита Сребреница. На састанку је разговарано о актуелној ситуацији у предузећу и исплати заосталих плата.
Предсједник Управног Одбора и директор су информисали присутне да је због непланираног повећања обима радова на скидању откривке на површинском копу, који су захтјевали већа улагања новчаних средстава него што је планирано дошло до одређених кашњења у исплати плата радницима. Такође, ово је довело и до одређених кашњења у испоруци руде што тренутно умањује прилив средстава. а.д. Рудник боксита редовно измирује обавезе из репрограма за дуговања из претходног периода.
Након свеобухватне расправе констатовано је да је ситуација у којој се предузеће тренутно налази прилично
сложена, те су донесени следећи закључци:
– Да се данас, 12.09. радницима исплати једна бруто плата за шта је руководство рудника обезбједило средства
– Да се 13.10. у истом саставу одржи заједнички састанак на коме ће бити утврђени рокови исплате заосталих плата и обавеза на плате, будући да ће до тада уз повољне временске услове бити извађена и испоручена већа количина руде што ће довести до значајнијег прилива средстава. Такође, руководство предузећа ће у случају брже реализације до наведеног датума исплатити радницима још једну бруто плату.
Предсједник синдиката металске индустрије и рударства РС је одржао и састанак са Синдикалним одбором синдикалне организације Технички ремонт Братунац.
На састанку је разговарано о активностима ове синдикалне организације у наредном периоду а које се односе
на учешће у изради нове систематизације, као и преговоре о цијени рада у предузећу за наредну годину који би требало да се одрже крајем године, што је начелно усаглашено са менаџментом предузећа.
Предсједник Пеулић и чланови синдикалног одбора, као и представници менаџмента предузећа који су присуствовали састанку изразили су задовољство достигнутим нивоом социјалног дијалога који се у овом предузећу одвија уз обострано разумјевање и уважавање.
Предсједник Пеулић је информисао чланове синдикалног одбора о активностима које води грански синдикат металске индустрије и рударства РС и Савез синдиката Републике Српске.

Одржана сједница Економско - социјалног савјета РС, још увијек нема коначног договора о висини најниже плате за 2017. годину

Одржана сједница Економско – социјалног савјета РС, још увијек нема коначног договора о висини најниже плате за 2017. годину

У Бањалуци је завршена сједница Економско – социјалног савјета РС, договора о висини најниже плате за наредну годину још увијек нема. Преговори се настављају наредних дана. Погледајте прилоге РТРС – а из Српске данас и [опширније]
Данас сједница Економско - социјалног савјета Републике Српске, на дневном реду утврђивање приједлога одлуке о висини најниже плате за следећу годину