Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић, гост Јутарњег програма РТРС (Видео)

Предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић, гостовала је у Јутарњем програму РТРС-а, гдје је говорила о тренутном стању права радника, отпуштању радника у вријеме трајања пандемије, поштовању прописаних мјера за спречавање ширења пандемије, преговорима о најнижој плати, ситуацији насталој преласком на онлине одвијање наставе….

„Чињеница је да живимо у времену у коме је много неизвјесности и веома оправданог страха, Ипак, мора се радити, живјети и остати здрав. Епидемија која траје је оптеретила економију, привреду, све нас као људе. Једнако је важно да сачувамо и људе и економију, јер живот иде даље. Поприлично тешко вријеме у коме се сви тешко сналазимо, али ипак се сналазимо, што је охрабрујуће.“

„Забрињава цифра од 16 и по хиљада људи који су остали без посла, негдје око 10 и по хиљада њих може остварити право на новчану накнаду путем Завода за запошљавање. Највећи број отпуштених радника је у прерађивачкој индустрији, затим трговини и угоститељству. Испоставило се као јако добра ствар што је Савез синдиката Републике Српске након двије и по године настојања успио да се избори за измјену Закона о посредовању у запошљавању, гдје су висине наканада за вријеме незапослености повећане, као и и дужина примања тих накнада. С друге стране, за исти период запослено је кроз разне пројекте које финансира Завод за запошљавање око 18 хиљада нових радника.“

Констатовала је да се нажалост највећи број отпуштања и смањења плата дешавао ураво у предузећима гдје запослени нису синдикално организовани.

„Тамо гдје ми имамо формиран синдикат у реалном сектору, осим два привредна субјекта, један из Модриче и један из Зворника, није било отпуштања радника нити смањења плата.“

Апеловала је на послодавце да обезбједе адекватну заштиту запослених. Истакла је и да Савез синдиката Републике Српске пружа велику подршку здравственим радницима, те да је прије неколико дана поново затражено да се њихови напори посебно вреднују.

„Послодавци би морали да обезбједе маске, дезинфекциона средства, провјетравање просторија, све оно што може утицати на спречавање ширења пандемије.“

Говорећи о наставку преговора о висини најниже плати за следећу годину, истакла је да је Савез синдиката Републике Сропске упутио низ приједлога економских реформи за трогодишњи период, те да очекује да преговори буду настављени у другој декади новембра.

„ Реално је причати о томе да се повећа најнижа плата, и управо ово вријеме показује да она треба да буде колико – толико пристојна, јер она може бити важна за економски и социјални опстанак неке породице. Некако стављам у исту раван те двије ствари, морамо сачувати здравље, а да истовремено имамо новац да живимо. „

Везано за ситуацију насталу преласком на онлине наставу у овој седмици, рекла је да сматра да је Синдикат образовања, науке и културе Републике Српске реаговао коректно, и позвала ресорну министарку да сједне са представницима Синдиката ОНК, да размјене све аргументе за и против одређених рјешења, те да изнађу оно које је најбоље за просветне раднике, ученике и родитеље.

„Ресорни министар би требало да објасни зашто је напречац донесена одлука која није могла бити примјењена у капацитету у којем је требало. Некако је остало нејасно шта су значиле реченице које смо слушали из Министарства просвјете „ Ми смо спремни и имамо план А и план Б, спремни смо за онлине наставу, наставу уживо и комбиновану наставу.“ На крају се показало да то баш и није тако и да напречац донесене одлуке могу бити лоше одлуке. Једноставно јавност и просвјета су реаговали онако како је требало, негативно на Упутство које је било у највећој мјери непримјењљиво, такође су реаговали и родитењи и ученици, Синдикат је покушавао да оствари добру комуникацију са својом министрицом, није им то успјело, није дошло до озбиљних разговора, него до некаквог дописивања што није добро.“

Погледајте цијели разговор (Јутарњи програм РТРС 30.10.2020.)

е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!