Повећати најнижу плату и плате у свим секторима и зауставити одлазак радника

Савез синдиката Републике Српске ће од Владе Републике Српске затражити одржавање тематске сједнице на тему "Плате у Републици Српској", а на предстојећој сједници Економско - социјалног савјета која ће бити одржана 31.07. биће изнесен захтјев за повећање најниже плате у Републици Српској на 550КМ.

Повећати најнижу плату и плате у свим секторима и зауставити одлазак радника

Савез синдиката Републике Српске ће од Владе Републике Српске затражити одржавање тематске сједнице на тему „Плате у Републици Српској“, а на предстојећој сједници Економско – социјалног савјета која ће бити одржана 31.07. биће изнесен захтјев за повећање најниже плате у Републици Српској на 550КМ.

Централна тема данашње сједнице предсједништва Савеза синдиката Републике Српске је садржана у наслову документа који је у изради и који ће јавности  и социјалним партнерима бити доступан крајем августа „ 2019. – година значајног раста плата или година значајног одласка радне снаге.“

„Главна тема данашње сједнице је било поваћање плата свим радницима у Републици Српској. Чињеница је да већ једну деценију плате у Републици Српској стагнирају уз само спорадична и минимална увећања, а да притом имамо константан пораст трошкова живота. Притом је стање различито у јавном и реалном сектору. Просјечна плата у реалном сектору једва прелази неких 620 КМ, а око 120 хиљада радника ради за плату која је далеко испод просјечне.“ , изјавила је предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић.

Она је изнјела низ показатеља који указују да мјере владе којима значајне суме новца остају у рукама послодаваца у реалном сектору не доводе до пораста плата у овој области.

„Ми имамо два социјална партнера, Владу Републике Српске и Унију удружења послодаваца РС. Морамо признати да Унија удружења послодаваца РС јесте све само не социјални партнер, и ради све да се не дође до колективних уговора и повећања плата. С друге стране, прошло је већ 6 мјесеци откако је на снази програм економских реформи и могуће је сагледати резултате одређених мјера које су проведене или су у процесу провођења, те процјенити да ли оне реално доводе до бољег и квалитетнијег живота свих запослених у Републици Српској, те до повећања плата.
Због тога ће Савез синдиката Републике Српске затражити од Владе Републике Српске одржавање тематске сједнице са темом „Плате у Републици Српској“ , са једним циљем, да се дође до значајнијег повећања и најниже плате и плата у свим секторима те да се заустави одлазак радне снаге.
Такође, ми ћемо већ 31.07. на сједници Економско –  социјалног  савјета затражити повећање најниже плате на 550КМ, а да крајем децембра она буде поновно повећана на 600КМ. За све ово постоји економска оправданост и економски основи.“, рекла је предсједница Мишић новинарима након сједнице предсједништва ССРС.

Она је такође најавила да ће грански синдикати у реалном сектору покренути активности, тј. позвати удружења послодаваца по гранама на потписивање појединачних колективних уговора, јер је очигледно да појединци у  руководству Уније удружења послодаваца намјерно опструишу потписивање Општег колективног уговора.

Снимак конференције за новинаре погледајте на фејсбук страници Савеза синдиката Републике Српске

е-магазин Регионалног синдикалног савјета Солидарност

НЕ ТЈЕРАЈТЕ РАДНИКЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, ПОВЕЋАЈТЕ ПЛАТЕ!