Повећање плата – резултат потписаног Меморандума са Владом Републике Српске

Савез синдиката Републике Српске наводи да је најављено повећање плата резултат раније потписаног Меморандума са Владом РС, али и да мора доћи до потписивања Општег колективног уговора и гранских колективних уговора како би послодавци засигурно испоштовали ову мјеру.

У изјави за РТРС предсједница Савеза синдиката Републике Српске, Ранка Мишић је, између осталог, навела: „ У преговорима са Владом у задња три мјесеца смо интензивно радили на томе и оно што је чињеница је да је врло извјесно да ће доћи до повећања плата радницима у Републици Српској, како у реалном тако и у јавном сектору, фокусирајући се на најниже плате, најнижа примања“.

Конслутације са социјалним партнерима се очекују ове седмице.

Напомињемо да најнижа плата у Републици Српској износи 410 КМ и да би након консултација требала бити повећана за 12 и по одсто.

Погледајте прилог РТРС

Синдикална потрошачка корпа за април 2019. године 1893,41 КМ

Синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу у Републици Српској, у априлу 2019. године, коштала је 1893,41 КМ, коју је просјечна исплаћена нето плата у овом мјесецу у износу од 896,00 КМ, покривала  са свега 47,32 одсто. [опширније]

Статистички подаци за април 2019. године