Посјета општини Градишка

У програму Радио Градишка гостовали су Никола Шобат и Горан Савановић.

У оквиру редовних активности на јачању синдикалних капацитета и бољем функционисању синдикалних организација дана 22.02.2018. године у посјети општини Градишка боравио је Горан Савановић, Извршни секретар Регионалног синдикалног центра Бањалука. Том приликом, заједно са Бошком Гргићем, повјереником за општину Градишка разговарао је у оодвојеним сусретима са Зораном Аџићем,начелником општине и са Бранком Стојнићем начелником за привреду општине Градишка.

Резиме ових састанака је да Савез синдиката Републике Српске и чланови свих гранских синдиката који дјелују на простору Градишке дају подршку развојним плановима и пројектима које актуелна власт планира и проводи у циљу развоја и запошљавања. Посебно се поздравља намјера да се у новим пословним зонама планирају отварати нови производни погони у области текстила, пољопривреде, трговине који ће запослити већи број радника.

С друге стране, даје се афирмативна улога синдикату да у наредном периоду буде присутнији у свим привредним и друштвеним субјектима да се поштују права запослених из радно – правне области, да и убудуће буде активан и уважен социјални партнер. У циљу операционализације постављених циљева, договорен је заједнички састанак представника послодаваца, локалне власти, синдикалних организација и органа синдиката за половину марта 2018. године.

У оквиру посјете Градишци, заједно са Николом Шобатом, предсједником Синдиката медија и графичара Републике Српске и Андријаном Писаревић, чланом Републичког одбора, Горан Савановић и Бошко Гргић посјетили су и Радио Градишка, разговарали са запосленим и са директорицом. Изражено је задовољство што се сва примања радника исплаћују на вријеме са свим обавезама. Такође је разговарано и о потписивању колективног уговора Радио Градишке, умјесто правилника о раду, те о активирању рада синдикалне организације, за чији рад синдикалци имају пуну подршку од стране пословодства. Овом прилико у програму Радио Градишка гостовали су Никола Шобат и Горан Савановић.

МОР трипартизам " веома моћан противотров" за негативне политичке трендове и дискурс

МОР трипартизам “ веома моћан противотров“ за негативне политичке трендове и дискурс

Међународна сарадња
Међународна конференција рада завршена је 8. Јуна 2018. са поруком  генералног директора МОР –а , Гаја Рајдера, да се „његује, штити и практикује“ социјални дијалог. Трипартизам  који окупља владе, послодавце и раднике – „не само [опширније]