Podrška sindikata „Alumine“ i Sindikata metalske industrije i rudarstva RS izboru Mila Matića

Podrška sindikata "Alumine" i Sindikata metalske industrije i rudarstva RS izboru Mila Matića (Foto SRNA))

Sindikalna organizacija „Alumina“ Zvornik i Sindikat metalske industrije i rudarstva Republike Srpske daju punu podršku novoimenovanom predsjedniku Upravnog odbora ovog privrednog društva Milu Matiću, rekao je danas u Zvorniku predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske Tane Peulić.

Peulić je, nakon sastanka predstavnika sindikata preduzeća i predsjednika Upravnog odbora, istakao da je razgovarano o poboljšanju materijalno – socijalnog položaja radnika, smanjenju troškova poslovanja i izvršavanju plana proizvodnje za ovu godinu.

„Od predsjednika Upravnog odbora smo čuli da idu novi projekti koji garantuju kvalitetniju i bolje plaćenu proizvodnju, a ono što je za Sindikat najvažnije, neće biti otpuštanja, odnosno viška radnika. Smatram da se sa Matićem i njegovim saradnicima može ostvariti iskorak u svijetlu budućnosti ovog kolektiva. Razgovori su išli u pravcu da zajedničkim snagama zaposlenih, Upravnog odbora i menadžmenta „Alumine“, uz podršku Sindikata, budu izvršeni svi proizvodni planovi do kraja poslovne godine.“ rekao je Peulić.

On je naglasio da su novi projekti preduslov za nove ugovore za narednu poslovnu godinu koji će omogućiti da se, u skladu sa kolektivnim ugovorom, već u decembru može razgovarati o mogućem povećanju cijene rada za iduću godinu. Potrebno je izvršiti plan proizvodnje, imajući u vidu određene veoma bitne investicije koje su u toku u ovom preduzeću.

Sindikat će sa menadžmentom preduzeća nastaviti razgovore o realizaciji svih pitanja o kojima je bilo riječi na današnjem sastanku. I u ranijem periodu, kada je Matić, nakon odlaska Fabrike glinice Birač u stečaj, bio prvi predsjednik Upravnog odbora, bila su realizovana sva pitanja – povećanje plata, uvećanja cijene rada, potpisivanje kolektivnog ugovora.

Predsjednik Peulić je istakao da je kompanija Alumina izuzetan primjer saradnje između Sindikata i poslodavca kao socijalnih partnera.

e-magazin Regionalnog sindikalnog savjeta Solidarnost

NE TJERAJTE RADNIKE IZ REPUBLIKE SRPSKE, POVEĆAJTE PLATE!